Connect with us

Intervjuer

”Jag vill bo där det händer”

Publicerad

den

Inga Lodenius besöker gärna och ofta Operan på Holmen i Köpenhamn. Foto: News Øresund – Johan Wessman

Som äldre senior känner sig Inga Lodenius som mer Öresundsbo än någonsin tidigare. Turerna över bron från Malmö till Köpenhamn har blivit en del av vardagen och operaföreställningar, konserter, museer och en nyfikenhet på att upptäcka nya kvarter lockar.
– Öresundsbron är porten till kontinenten. Köpenhamn är ”himmave”, Berlin och Hamburg är nära.

En dag under andra världskriget hörde Inga Lodenius på radionyheterna att ett stort svart moln dragit in över Danmark. Inga Lodenius, som växte upp på Bjärehalvön, tittade och spanade ut över Kullen mot grannlandet, och med ångest sökte hon molnet. Dagen förblev strålande vacker, men för den sjuåriga flickan hade närheten till Danmark plötsligt blivit påtaglig.

En del av skolåren spenderades i Helsingborg där Inga Lodenius ofta besökte sin moster som bodde mitt emot det danska slottet Kronborg. Redan på den tiden pratades det om en bro över Öresund, då mellan Helsingborg och Helsingör. Men det behövs väl inte, tänkte Inga Lodenius, det är väl bara att hoppa mellan alla båtarna så är man över på den danska sidan. Hon ler åt minnet.

Sedan följde ett antal år längre bort från Danmark, då flytten gick till Stockholm där Inga Lodenius började arbeta som chefssekreterare och sedan tog upp språkstudier på Stockholms universitet. Som gift har Inga flyttat omkring en hel del och bland annat bott i Wien och Graz i några år.

– Jag har alltid varit en storstadsmänniska, jag vill bo där det händer. Det har jag känt ända sedan min uppväxt på landet, säger hon.

1983 gick så flyttlasset tillbaka till Skåne och till Malmö, men den nära relationen till Köpenhamn kom först i och med bron. När beslutet om brobygget skulle tas satt Inga Lodenius klistrad framför radion.

– Jag minns att jag var så nervös. Jag ville så väldigt gärna att det skulle bli verklighet och att de politiker som försökte stoppa planerna skulle misslyckas. När det stod klart att bron skulle byggas kände jag en stor lycka och glädje, säger hon.

Från sin bostad, som vetter mot sundet, såg hon senare brodelarna fraktas.

I dag är både Köpenhamn och Berlin vanliga inslag i Inga Lodenius liv. Det händer att hon beger sig till Köpenhamn tre gånger under en vecka och det har blivit allt oftare i takt med att hon lärt känna staden.

– Nu åker jag in till Köpenhamn. Precis som in till stan. Om jag säger att jag är från Sverige när jag är i Berlin blir jag sedd som en turist. Numera brukar jag säga att jag är från Malmö mitt emot Köpenhamn, då blir jag sedd som en besökare.

Vad ger det dig att åka till Köpenhamn?

– Det ger mig trevliga upplevelser och dessutom känslan av att vara en Öresundsbo, att vi delar historia, säger Inga Lodenius, vars kända skånska rötter sträcker sig tillbaka till 1600-talet – då Skåne var danskt.

– Visst är jag svensk, men det danska finns kvar.

Baletten Spar Dame på Det Kongelige Teater är en av de föreställningar som Inga Lodenius uppskattat särskilt mycket under de senaste åren. Här med dansarna Ji Min Hong og Tobias Praetorius. Foto: Henrik Stenberg

Något som Inga Lodenius ofta åker över Öresund för är besök på de många musikscenerna. Hon har abonnemang på konserthuset och Tivolikort och hon går ofta på något av de båda operahusen.

– Vi här i Öresundsregionen har det väl förspänt. Vi har ju faktiskt tre vackra operahus, dels ett i Malmö, dels två i Köpenhamn. Dessutom har vi två nybyggda konserthus i världsklass, ett i Malmö och ett i Köpenhamn. Vi har också förnämliga museer, varav några mycket kända, säger hon.

En del besök som Inga Lodenius gör arrangeras via kulturföreningarna Operakonstens Vänner i Skåne (OVIS), Malmö Symfoniorkesters Vänförening (MSOV) och Malmö Konststudio. De sistnämnda arrangerar bland annat museiturer och arkitekturrundor till Köpenhamn, som hon också tycker är givande och spännande.

Inga Lodenius upplever att engagemanget i föreningarna ger henne mer än bara kulturupplevelser.

– Man träffar trevliga människor och får nya intryck. Visst händer det att jag vaknar upp trött, men att jag har något inplanerat får mig att stiga upp och sedan blir jag pigg av att komma iväg och göra stimulerande saker, säger hon.

Hon tror att många, inte minst äldre, har en uppfattning av att det är krångligt att ta sig över till Köpenhamn och ta del av kulturen.

– Men det gäller bara att våga. Förstår man inte språket går det bra att be dem prata långsammare och fråga sig fram. Så det beror ju helt och hållet på hur man agerar.

Men det är nog inte bara tvekan inför det obekanta som hindrar människor från att ta sig över Öresund i dag, tror Inga Lodenius.

– Det har även blivit en ekonomisk fråga. I dag är tågbiljetten alltför dyr och varför finns det ingen pensionärsrabatt? När dessutom kronan är så svag som den är i dag blir tyvärr den enklaste kaffe väldigt dyr, säger hon.

Hur ser en typisk dag i Köpenhamn ut för dig?

– Gäller det ett opera-, konsert- eller museibesök är proceduren densamma, men behållningen skiftar. Ett besök på Tivoli spänner över allt från en promenad i den vackra parken till en konsert eller ett kafé- eller restaurangbesök, säger Inga Lodenius och fortsätter:

– Åker jag över tillsammans med en väninna för att utforska en för oss mindre välkänd stadsdel har vi oftast planerat promenaden och informerat oss om eventuella sevärdheter. Sedan traskar vi runt och kilar in på en kvarterskrog och äter någonting gott. Vi flanerar och njuter av dagen.

Hur tror du att integrationen över Öresund kommer att se ut de kommande 20 åren?

– Jag tror och hoppas på en intensifierad integration, inklusive Öresundsmetron. Det vill säga, så länge Stockholm (regeringen) inte förhalar nödvändiga beslut.

Uppdatering hösten 2020

Intervjun med Inga Lodenius gjordes under 2019. Sedan dess har coronaviruset inneburit en ny verklighet för kultursektorn på bägge sidor av Öresund. Sedan i våras har restriktioner i både Sverige och Danmark inneburit att många arrangemang ställts in, för att sedan dra igång igen men med omfattande restriktioner för publiken. För Inga Lodenius del har det inte blivit några konsert- eller museibesök sedan mitten av mars, och även en inplanerad resa till Berlin fick ställas in. Istället har hon sett livesända konserter från Berliner Philharmonikerna och även ur deras arkiv – och passat på att rensa ur skåpen därhemma.

– Jag bestämde mig tidigt för att stänga tristessen utanför dörren, berättar hon.

I början av september kunde hon återigen sätta sig på tåget över Öresundsbron för att njuta av en konsert i DR Koncerthuset – även om det innebar avstånd mellan den decimerade publiken och munskydd under resan. När hon några veckor senare återigen begav sig över bron för en ny musikupplevelse hade restriktionerna skärpts ytterligare och munskydd var då obligatoriskt tills besökarna satt sig på sin plats.

– Det var spännande och verkligen en ny upplevelse när jag nu åkte över till Köpenhamn igen. Men det är väldigt tråkigt att inte veta när det återgår till det normala igen, säger Inga Lodenius som köpt biljett till flera föreställningar de kommande månaderna.

News Øresund – Sofi Eriksson

 

Fakta: Kultursällskap

Operakonstens Vänner i Skåne (OVIS)

En ideell förening som anordnar föredrag, intervjuer och seminarier med operaartister, regissörer, sångpedagoger med flera, för sina operaintresserade medlemmar. Dessutom arrangeras resor till operascener och konserthus inom Sverige och utomlands.

Malmö Symfoniorkesters Vänförening (MSOV)

En ideell förening med syftet att främja utvecklingen för musikerna i Malmö Symfoniorkester. Föreningens medlemmar blir inbjudna till musiksoaréer där musiker spelar och berättar om sin karriär och vardag. Dessutom anordnas lyssnarkurser och resor till konserthus och operascener utomlands.

Malmö Konststudio

En idell konstförening, som anordnar föreläsningar, studiebesök och konstresor inom och utom landet. Föreningens syfte är att underhålla och bredda intresset för kultur, inte minst den bildande konsten.

 

Intervjuserie i News Øresund – Öresundsbron 20 år

I år fyller Öresundsbron 20 år. News Øresund uppmärksammar detta jubileum med en serie intervjuer med personer som lever och verkar i regionen, eller som spelat en viktig roll i dess utveckling.

Flertalet av intervjuerna ingår även i boken ”Checkpoint 2020 – människor, gränser och visioner i Öresundsbrons tid” (Makadam förlag) som getts ut i maj av Øresundsinstituttet och Centrum för Öresundsstudier vid Lunds universitet.

Läs fler intervjuer i serien:
Internationell rekrytering lyfte dansk e-handelsjätte i Malmö
Optimistiska borgmästarveteraner anser att vardagen gör skillnad
”Du kommer också att se mig i talarstolen”
Kärleksflytten till Sverige blev inte som hon tänkt
Vd:n när bron öppnade: ”Det var ett magiskt ögonblick!”
Forskningsanläggning gjorde tyske Ralf Trant till Öresundsbo
Med en musikalisk mission
Tidigare vd: dansk-svensk kulturmix ger företag en spännande utgångspunkt
Flytten från Stockholm öppnade hennes ögon för Öresundsregionen
Olikheter mellan dansk och svensk kultur ger dynamik i arbetslivet
Biologen på Pepparholm
Köpenhamn blev en fristad när Malmö kändes för trångt
Hon har sin bas på båda sidor sundet
Hamnfusion gav mer än ekonomisk vinst
Ingvar Carlsson hade bestämt sig: ”När jag blir statsminister ska bron byggas”
Han var med i beslutet om att bygga Öresundsbron
Med utsikt mot Sverige
Akademiker flyttade från Rumänien till Öresund – efterlyser en väg in på arbetsmarknaden
Öresundsbrons vd uppmanar staterna att tänka mer gränsöverskridande
”Danmark gillar sina fiskare – i Sverige ses vi som en pittoresk yrkesgrupp”
Den dolda vägen över Öresundsbron
Ung dansk skejtare lockad av kreativt gymnasium i Malmö
Svenska, danska eller ”skandigröt”
Passkontrollant är ett varmare jobb än hon trodde
Från bromotståndare till Öresundsentusiast
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Näringsliv15 augusti, 2022

Svenska Byggmax går in i Danmark – branschen väntar priskrig

Ett danskt priskrig på byggvaror är på väg skriver danska Børsen som rapporterar att den svenska butikskedjan Byggmax ska etablera...

Kultur15 augusti, 2022

Köpenhamnsrestaurangen Geranium korad till världens bästa

Köpenhamns-restaurangen Geranium blev i juli utsedd till världens bästa restaurang när listan The World’s 50 Best Restaurants offentliggjordes. Det rapporterade...

Samhälle15 augusti, 2022

Rasmus Paludans valmöten har kostat svensk polis över 43 miljoner

Den svenska polisens bevakning av den dansk-svenska högerextrema politikern Rasmus Paludans valmöten i Sverige har kostat mer än 43 miljoner...

Danmark12 augusti, 2022

Antalet anställda i dansk fintech växer snabbt – är nu större kluster än försäkringsbranschen

Antalet anställda i den danska fintechbranschen ökar snabbt genom nya startsup och växande företag. Under 2015 fanns det 700 anställda...

Samhälle12 augusti, 2022

Den svenska inflationen föll tillbaka i juli

Den svenska inflationstakten enligt KPIF, där ränteändringar inte räknas med, föll från 8,5 procent i juni till 8,0 procent i...

Arbetsmarknad12 augusti, 2022

Arbetslösheten i Sverige har sjunkit till 6,7 procent

Andelen arbetslösa i Sverige låg i slutet av juli på 6,7 procent, vilket kan jämföras med 7,9 procent vid motsvarande...

Kultur12 augusti, 2022

Malmöfestivalen återvänder efter två års pandemiuppehåll

Malmös årliga stadsfestival, Malmöfestivalen, återvänder efter två års uppehåll på grund av coronapandemin. Både under 2020 och 2021 ställdes festivalen...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.