Intervjuer
”Jag vill bo där det händer”
Som äldre senior känner sig Inga Lodenius som mer Öresundsbo än någonsin tidigare. Turerna över bron från Malmö till Köpenhamn har blivit en del av vardagen och operaföreställningar, konserter, museer och en nyfikenhet på att upptäcka nya kvarter lockar.
– Öresundsbron är porten till kontinenten. Köpenhamn är ”himmave”, Berlin och Hamburg är nära.
En dag under andra världskriget hörde Inga Lodenius på radionyheterna att ett stort svart moln dragit in över Danmark. Inga Lodenius, som växte upp på Bjärehalvön, tittade och spanade ut över Kullen mot grannlandet, och med ångest sökte hon molnet. Dagen förblev strålande vacker, men för den sjuåriga flickan hade närheten till Danmark plötsligt blivit påtaglig.
En del av skolåren spenderades i Helsingborg där Inga Lodenius ofta besökte sin moster som bodde mitt emot det danska slottet Kronborg. Redan på den tiden pratades det om en bro över Öresund, då mellan Helsingborg och Helsingör. Men det behövs väl inte, tänkte Inga Lodenius, det är väl bara att hoppa mellan alla båtarna så är man över på den danska sidan. Hon ler åt minnet.
Sedan följde ett antal år längre bort från Danmark, då flytten gick till Stockholm där Inga Lodenius började arbeta som chefssekreterare och sedan tog upp språkstudier på Stockholms universitet. Som gift har Inga flyttat omkring en hel del och bland annat bott i Wien och Graz i några år.
– Jag har alltid varit en storstadsmänniska, jag vill bo där det händer. Det har jag känt ända sedan min uppväxt på landet, säger hon.
1983 gick så flyttlasset tillbaka till Skåne och till Malmö, men den nära relationen till Köpenhamn kom först i och med bron. När beslutet om brobygget skulle tas satt Inga Lodenius klistrad framför radion.
– Jag minns att jag var så nervös. Jag ville så väldigt gärna att det skulle bli verklighet och att de politiker som försökte stoppa planerna skulle misslyckas. När det stod klart att bron skulle byggas kände jag en stor lycka och glädje, säger hon.
Från sin bostad, som vetter mot sundet, såg hon senare brodelarna fraktas.
I dag är både Köpenhamn och Berlin vanliga inslag i Inga Lodenius liv. Det händer att hon beger sig till Köpenhamn tre gånger under en vecka och det har blivit allt oftare i takt med att hon lärt känna staden.
– Nu åker jag in till Köpenhamn. Precis som in till stan. Om jag säger att jag är från Sverige när jag är i Berlin blir jag sedd som en turist. Numera brukar jag säga att jag är från Malmö mitt emot Köpenhamn, då blir jag sedd som en besökare.
Vad ger det dig att åka till Köpenhamn?
– Det ger mig trevliga upplevelser och dessutom känslan av att vara en Öresundsbo, att vi delar historia, säger Inga Lodenius, vars kända skånska rötter sträcker sig tillbaka till 1600-talet – då Skåne var danskt.
– Visst är jag svensk, men det danska finns kvar.
Något som Inga Lodenius ofta åker över Öresund för är besök på de många musikscenerna. Hon har abonnemang på konserthuset och Tivolikort och hon går ofta på något av de båda operahusen.
– Vi här i Öresundsregionen har det väl förspänt. Vi har ju faktiskt tre vackra operahus, dels ett i Malmö, dels två i Köpenhamn. Dessutom har vi två nybyggda konserthus i världsklass, ett i Malmö och ett i Köpenhamn. Vi har också förnämliga museer, varav några mycket kända, säger hon.
En del besök som Inga Lodenius gör arrangeras via kulturföreningarna Operakonstens Vänner i Skåne (OVIS), Malmö Symfoniorkesters Vänförening (MSOV) och Malmö Konststudio. De sistnämnda arrangerar bland annat museiturer och arkitekturrundor till Köpenhamn, som hon också tycker är givande och spännande.
Inga Lodenius upplever att engagemanget i föreningarna ger henne mer än bara kulturupplevelser.
– Man träffar trevliga människor och får nya intryck. Visst händer det att jag vaknar upp trött, men att jag har något inplanerat får mig att stiga upp och sedan blir jag pigg av att komma iväg och göra stimulerande saker, säger hon.
Hon tror att många, inte minst äldre, har en uppfattning av att det är krångligt att ta sig över till Köpenhamn och ta del av kulturen.
– Men det gäller bara att våga. Förstår man inte språket går det bra att be dem prata långsammare och fråga sig fram. Så det beror ju helt och hållet på hur man agerar.
Men det är nog inte bara tvekan inför det obekanta som hindrar människor från att ta sig över Öresund i dag, tror Inga Lodenius.
– Det har även blivit en ekonomisk fråga. I dag är tågbiljetten alltför dyr och varför finns det ingen pensionärsrabatt? När dessutom kronan är så svag som den är i dag blir tyvärr den enklaste kaffe väldigt dyr, säger hon.
Hur ser en typisk dag i Köpenhamn ut för dig?
– Gäller det ett opera-, konsert- eller museibesök är proceduren densamma, men behållningen skiftar. Ett besök på Tivoli spänner över allt från en promenad i den vackra parken till en konsert eller ett kafé- eller restaurangbesök, säger Inga Lodenius och fortsätter:
– Åker jag över tillsammans med en väninna för att utforska en för oss mindre välkänd stadsdel har vi oftast planerat promenaden och informerat oss om eventuella sevärdheter. Sedan traskar vi runt och kilar in på en kvarterskrog och äter någonting gott. Vi flanerar och njuter av dagen.
Hur tror du att integrationen över Öresund kommer att se ut de kommande 20 åren?
– Jag tror och hoppas på en intensifierad integration, inklusive Öresundsmetron. Det vill säga, så länge Stockholm (regeringen) inte förhalar nödvändiga beslut.
Uppdatering hösten 2020
Intervjun med Inga Lodenius gjordes under 2019. Sedan dess har coronaviruset inneburit en ny verklighet för kultursektorn på bägge sidor av Öresund. Sedan i våras har restriktioner i både Sverige och Danmark inneburit att många arrangemang ställts in, för att sedan dra igång igen men med omfattande restriktioner för publiken. För Inga Lodenius del har det inte blivit några konsert- eller museibesök sedan mitten av mars, och även en inplanerad resa till Berlin fick ställas in. Istället har hon sett livesända konserter från Berliner Philharmonikerna och även ur deras arkiv – och passat på att rensa ur skåpen därhemma.
– Jag bestämde mig tidigt för att stänga tristessen utanför dörren, berättar hon.
I början av september kunde hon återigen sätta sig på tåget över Öresundsbron för att njuta av en konsert i DR Koncerthuset – även om det innebar avstånd mellan den decimerade publiken och munskydd under resan. När hon några veckor senare återigen begav sig över bron för en ny musikupplevelse hade restriktionerna skärpts ytterligare och munskydd var då obligatoriskt tills besökarna satt sig på sin plats.
– Det var spännande och verkligen en ny upplevelse när jag nu åkte över till Köpenhamn igen. Men det är väldigt tråkigt att inte veta när det återgår till det normala igen, säger Inga Lodenius som köpt biljett till flera föreställningar de kommande månaderna.
News Øresund – Sofi Eriksson
Fakta: Kultursällskap
Operakonstens Vänner i Skåne (OVIS)
En ideell förening som anordnar föredrag, intervjuer och seminarier med operaartister, regissörer, sångpedagoger med flera, för sina operaintresserade medlemmar. Dessutom arrangeras resor till operascener och konserthus inom Sverige och utomlands.
Malmö Symfoniorkesters Vänförening (MSOV)
En ideell förening med syftet att främja utvecklingen för musikerna i Malmö Symfoniorkester. Föreningens medlemmar blir inbjudna till musiksoaréer där musiker spelar och berättar om sin karriär och vardag. Dessutom anordnas lyssnarkurser och resor till konserthus och operascener utomlands.
Malmö Konststudio
En idell konstförening, som anordnar föreläsningar, studiebesök och konstresor inom och utom landet. Föreningens syfte är att underhålla och bredda intresset för kultur, inte minst den bildande konsten.
Intervjuserie i News Øresund – Öresundsbron 20 år
I år fyller Öresundsbron 20 år. News Øresund uppmärksammar detta jubileum med en serie intervjuer med personer som lever och verkar i regionen, eller som spelat en viktig roll i dess utveckling.
Flertalet av intervjuerna ingår även i boken ”Checkpoint 2020 – människor, gränser och visioner i Öresundsbrons tid” (Makadam förlag) som getts ut i maj av Øresundsinstituttet och Centrum för Öresundsstudier vid Lunds universitet.
Läs fler intervjuer i serien:
Internationell rekrytering lyfte dansk e-handelsjätte i Malmö
Optimistiska borgmästarveteraner anser att vardagen gör skillnad
”Du kommer också att se mig i talarstolen”
Kärleksflytten till Sverige blev inte som hon tänkt
Vd:n när bron öppnade: ”Det var ett magiskt ögonblick!”
Forskningsanläggning gjorde tyske Ralf Trant till Öresundsbo
Med en musikalisk mission
Tidigare vd: dansk-svensk kulturmix ger företag en spännande utgångspunkt
Flytten från Stockholm öppnade hennes ögon för Öresundsregionen
Olikheter mellan dansk och svensk kultur ger dynamik i arbetslivet
Biologen på Pepparholm
Köpenhamn blev en fristad när Malmö kändes för trångt
Hon har sin bas på båda sidor sundet
Hamnfusion gav mer än ekonomisk vinst
Ingvar Carlsson hade bestämt sig: ”När jag blir statsminister ska bron byggas”
Han var med i beslutet om att bygga Öresundsbron
Med utsikt mot Sverige
Akademiker flyttade från Rumänien till Öresund – efterlyser en väg in på arbetsmarknaden
Öresundsbrons vd uppmanar staterna att tänka mer gränsöverskridande
”Danmark gillar sina fiskare – i Sverige ses vi som en pittoresk yrkesgrupp”
Den dolda vägen över Öresundsbron
Ung dansk skejtare lockad av kreativt gymnasium i Malmö
Svenska, danska eller ”skandigröt”
Passkontrollant är ett varmare jobb än hon trodde
Från bromotståndare till Öresundsentusiast
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen