Connect with us

Intervjuer

Ung dansk skejtare lockad av kreativt gymnasium i Malmö

Publicerad

den

Friskolan Bryggeriets gymnasium har en skateboard-linje, som inte finns i Danmark. Här går cirka 150 elever, och 23 av dem er danskar. Foto: News Øresund – Johan Wessman

Det tar fem minuter för 16-årige Sander Bøgvad Mikkelsen att cykla från hemmet på Vesterbro till centralstationen. Härifrån tar han Øresundståget till Triangeln i Malmö, tillsammans med sju av sina bästa vänner. Från Triangeln åker han med 2:ans buss till Sevedsgården, och sista biten går de till friskolan Bryggeriets gymnasium, där skejtlinjen lockar flera danska elever. 

Från dörr till dörr tar det mindre än en timme att komma från Vesterbro i Köpenhamn till Bryggeriets gymnasium i Malmö. Resan är bara ett plus, tycker den 16-årige pendlande eleven.

– Jag älskar resan över. Det är en vacker tågresa och det är ett plus att kunna se vattnet varje dag. Det är en sjukt bra start på dagen, säger Sander Bøgvad Mikkelsen, som går i klass 1G.

Bryggeriets gymnasium i Malmö lockar till sig flera danska elever och är välkänd i Köpenhamns skejtmiljö, berättar Sander Bøgvad Mikkelsen, som går i klass 1G på skolan och pendlar från Vesterbro varje dag. Foto: News Øresund – Thea Wiborg

Han slår följe med sina vänner, och under de första månaderna som Öresundspendlare har han inte upplevt några större baksidor med pendlingen.

Skälet till varför han har valt en skola på andra sidan sundet är inte för att han är speciellt intresserad av Malmö eller Sverige, men någon motsvarighet till Bryggeriets skejtlinje finns inte i Danmark. Här går cirka 150 elever och 23 av dem är danskar. Skolan drar också till sig elever från Norge och hela Sverige.

Lunchrasten har precis slutat, men fortfarande står klungor med elever och pratar med varandra. Sander Bøgvad Mikkelsen har bara gått på skolan i ett par månader, men stannar och hälsar på flera av de andra eleverna medan han hemvant visar runt på skolan. Här finns många bilder på väggarna; foton av tidigare elever, målningar och posters som är gjorda av eleverna själva, samt några tidningsutklipp om skejtare. I korridorerna står soffor och in genom en öppen dörr ses konstelever vara igång med att göra masker av gips. Dörren till cafeterian är fylld med klistermärken, här doftar det kaffe och på väggen hänger färgglada skateboards. Längs ena väggen är det fönster ut mot skatehallen, där ramperna för tillfället blir rengjorda.

Det var inte svårt för Sander att välja gymnasium och han trivs på sin svenska skola. Han är imponerad av att få varm och gratis vegetarisk mat serverad varje dag och att det delas ut Mac-datorer till eleverna, men framför allt tycker han att det är en bra stämning på skolan eftersom alla elever har något gemensamt i förhållande till skolans fyra linjer: skateboard, serieteckning, film och foto samt fri konst.

– För mig var det viktigt att skolan inte är en helt vanlig gymnasieskola. Först och främst valde jag den för att det finns en skejtlinje, men också för att det är en väldigt kreativ skola. Den påminner lite om där jag kommer ifrån. Jag har gått på flera små skolor, där det kreativa står i fokus.

Det svenska språket har inte varit något problem för honom.

–Jag är faktiskt överraskad över språket. Jag hade räknat med att det skulle vara svårare att förstå.

På det hela taget är han mest positivt överraskad över skolan och hela tillvaron som pendlare. Han har flera vänner från Köpenhamn som också har valt Bryggeriets gymnasium och han berättar att skolan är välkänd i Köpenhamns skejtmiljö. Dock finns det några som blir förvånade när han berättar att han går på en skola i Malmö.

– Folk tycker det är fett, men också lite galet att jag går i en skola i ett annat land.

Men på fritiden är han mest i Köpenhamn.

Foto: News Øresund – Thea Wiborg

– Området runt omkring skolan är inte så trevligt. Man får inte riktigt lust till att hänga här ute, säger han och berättar att han har varit lite runt i Malmö, bland annat i centrum och på Stapelbädden i Västra Hamnen, där det finns en utomhus-skejtpark.

Hade skolan legat inne i centrum så hade han kanske utnyttjat staden lite mer, tror han. Men han kan i alla fall inte tänka sig att bo i Malmö, för Köpenhamn är på många sätt mer attraktivt.

– Ibland stannar vi och skejtar på skolan. Men det är fetare i Köpenhamn. Där finns också fler fester. Det är en större stad och det är mycket vackrare tycker jag. Det är fin arkitektur.

Den danska mediebilden av Sverige är inte något han följer med i, han funderar inte så mycket på politik och han upplever inte att det finns några större skillnader mellan danskar och svenskar. Men på skolan så är det mest danskarna och normännen som hänger ihop.

– Svenskarna håller sig lite för sig själv. De har kanske lite svårare för att prata med nya människor. Danskarna och normännen är riktigt goda vänner. Vi kommer utifrån, så det kan vara därför vi har lite mer gemensamt, säger Sander Bøgvad Mikkelsen och rättar till den lila mönstrade mössan, så att den nästan hamnar över ögonen.

Det leder samtalet in på hur han tror att Öresundsregionen kommer att se ut i framtiden. Det är inte något han tänker så mycket på, men han tror att det kommer att finnas snabbare och billigare tågförbindelser och att fler därmed vill åka över sundet. Det är för dyrt idag, menar han.

– Jag tror att tågtrafiken kommer att förändras, så att det kommer att gå snabbare och att tågen kommer att stanna på fler ställen.

– Om de växer upp med varandra från barnsben, så blir danskar och svenskar nog också mer vana vid varandra, säger Sander Bøgvad Mikkelsen.

News Øresund ­– Thea Wiborg

 

Intervjuserie i News Øresund – Öresundsbron 20 år

I år fyller Öresundsbron 20 år. News Øresund uppmärksammar detta jubileum med en serie intervjuer med personer som lever och verkar i regionen, eller som spelat en viktig roll i dess utveckling.

Flertalet av intervjuerna ingår även i boken ”Checkpoint 2020 – människor, gränser och visioner i Öresundsbrons tid” (Makadam förlag) som ges ut av Øresundsinstituttet och Centrum för Öresundsstudier vid Lunds universitet under våren 2020.

Läs fler intervjuer i serien:
Svenska, danska eller ”skandigröt”
Passkontrollant är ett varmare jobb än hon trodde
Från bromotståndare till Öresundsentusiast
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Samhälle27 januari, 2023

Snart blir det billigare att bilpendla över bron: ”Du kan åka hur mycket du vill för ett fast pris i månaden”

För att göra det mer attraktivt att åka över sundet kommer Øresundsbro Konsortiet sänka priset för de som pendlar med...

Samhälle27 januari, 2023

Vestas vd om coronastängningen av bron: ”Det får aldrig hända igen”

Vestas är en av världens största vindkrafttillverkare, med huvudkontor i Aarhus och kontor i både Köpenhamn och i Malmö. Det...

Arbetsmarknad27 januari, 2023

Svenska gränspendlare bidrog med 8,8 miljarder danska kronor till Danmarks BNP under 2021

8,8 miljarder danska kronor till den danska ekonomin. Så mycket bidrog de 11 600 svenska medborgare som under 2021 pendlade...

Politik27 januari, 2023

Danska Nordenministerns nya rådgivare har personlig koppling till Sverige: ”Förståelsen av varandra har dessvärre blivit ganska liten”

För Uffe Tang – särskild rådgivare till Danmarks nya Nordenminister sedan drygt en vecka – har svensk politik kommit att...

Samhälle26 januari, 2023

Mer än 97 procent danskar när 68 000 åskådare såg danska herrlandslaget inleda handbolls-VM i Malmö Arena

Det blev en dansk succé när danska herrlandslaget spelade de inledande rundorna av handbolls-VM i Malmö Arena. Danmark gick vidare...

Politik26 januari, 2023

Tredje gången Greater Copenhagen arrangerar Task Force möte med danska och svenska ministrar

Den 31 januari arrangeras Greater Copenhagen Task Force för tredje gången. I Köpenhamn kommer Danmarks och Sveriges Nordenministrar Louise Schack...

Danmark26 januari, 2023

Nytt lagförslag om Köpenhamns flygplats ute på remiss – förskjutning av tvärbanan skapar plats till fler flygplan

På onsdagen sändes ett lagförslag om ramarna för utvecklingen av Köpenhamns flygplats ut på remiss (høring). En viktig del i...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.