Forskning
Flytten från Stockholm öppnade hennes ögon för Öresundsregionen

Kerstin Tham flyttade från Stockholm till Malmö för fyra år sedan, när hon fick jobbet som rektor för Malmö universitet. Tidigare hade hon inte fullt ut förstått potentialen i den dansk-svenska regionen, menar hon, men beskriver nu Öresundsregionen som en av de mest innovativa miljöerna i norra Europa.
– Jag kom ner hit med ett Stockholmsperspektiv och där förstår man inte riktigt de möjligheter som finns i den här regionen inom många olika områden, bland annat inom life science. Jag tycker att den här regionen – just för att den inte bara omfattar södra Sverige utan även den danska sidan – måste vara en av de mest innovativa miljöerna i norra Europa. Det hänger samman med att människor och olika typer av verksamheter möts och samverkar över gränserna och där måste bron ha haft stor betydelse för regionens förutsättningar att vidareutvecklas, säger Kerstin Tham.
Som rektor för Malmö universitet har hon engagerat sig i Öresundssamarbetet och vill se ännu tätare kontakter. Exempelvis sitter hon i det dansk-svenska forumet Öresundsmetro Executive som diskuterar en framtida metroförbindelse mellan Köpenhamn och Malmö, samt är engagerad i kunskapscentret Øresundsinstituttet. Dessutom har hon lyft Öresundsfrågan inom det sydsvenska högskole- och universitetssamarbetet Lärosäten Syd.
– Vi behöver tänka på inom vilka områden som vi kan ha ytterligare samarbeten med de danska lärosätena. Bland annat har vi diskuterat att forskarutbildningssamarbeten är väldigt bra. Det är oftast svårare med utbyten inom utbildning på grund- eller avancerad nivå. Men för doktoranderna vid universiteten runt Öresund finns det många högkvalitativa kurser att välja mellan och även forskarnätverk att delta i vilket är en guldgruva för deras framtida karriärer, säger hon.

Som rektor för Malmö universitet har Kerstin Tham engagerat sig i Öresundssamarbetet och vill se ännu tätare kontakter. Foto: News Øresund – Jenny Andersson
Kerstin Tham har en bakgrund som professor i arbetsterapi och har bland annat varit prorektor vid Karolinska Institutet i Stockholm. Just life science är ett område där Danmark och Sverige kan dra nytta av varandra – och också gör det, menar hon.
– Life science är beroende av att vi också kan ha gemensamma strategier inom Norden. När regeringen i Stockholm formulerar nationella strategier för life science borde det till exempel vara självklart att ta hänsyn till att det finns ett för Sverige viktigt life science-kluster i Öresundsregionen, säger hon.
Framöver tror Kerstin Tham att Öresundsregionen har möjlighet att ta en ännu större plats i Europa – där hon menar att samarbete blivit än viktigare efter Brexit. Inte minst mellan universiteten, som hon anser spelar en allt viktigare roll i samhället i en tid då faktaresistensen breder ut sig och det finns ett behov av fler högskoleutbildade i samhället.
Den framtidsvision hon målar upp visar en region som är attraktiv för företag, i och med att man utbildar nya kompetenser som är internationellt attraktiva, liksom för studenter och högutbildad arbetskraft.
– Om vi lyckas överbrygga de kulturskillnader som kanske finns mellan länderna och får till ett ännu mer aktivt samarbete har vi hur goda möjligheter som helst att ta en plats. Och om vi gör det här på ett nytt sätt och med de nya kommunikationsvägarna som är under planering kommer vi att vara ett kluster som är jätteviktigt i Europa, säger Kerstin Tham.
News Øresund – Anna Palmehag
Intervjuserie i News Øresund – Öresundsbron 20 år
I år fyller Öresundsbron 20 år. News Øresund uppmärksammar detta jubileum med en serie intervjuer med personer som lever och verkar i regionen, eller som spelat en viktig roll i dess utveckling.
Flertalet av intervjuerna ingår även i boken ”Checkpoint 2020 – människor, gränser och visioner i Öresundsbrons tid” (Makadam förlag) som getts ut i maj av Øresundsinstituttet och Centrum för Öresundsstudier vid Lunds universitet.
Läs fler intervjuer i serien:
Olikheter mellan dansk och svensk kultur ger dynamik i arbetslivet
Biologen på Pepparholm
Köpenhamn blev en fristad när Malmö kändes för trångt
Hon har sin bas på båda sidor sundet
Hamnfusion gav mer än ekonomisk vinst
Ingvar Carlsson hade bestämt sig: ”När jag blir statsminister ska bron byggas”
Han var med i beslutet om att bygga Öresundsbron
Med utsikt mot Sverige
Akademiker flyttade från Rumänien till Öresund – efterlyser en väg in på arbetsmarknaden
Öresundsbrons vd uppmanar staterna att tänka mer gränsöverskridande
”Danmark gillar sina fiskare – i Sverige ses vi som en pittoresk yrkesgrupp”
Den dolda vägen över Öresundsbron
Ung dansk skejtare lockad av kreativt gymnasium i Malmö
Svenska, danska eller ”skandigröt”
Passkontrollant är ett varmare jobb än hon trodde
Från bromotståndare till Öresundsentusiast
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Danmark4 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur10 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Infrastruktur10 månader sedan
Klart hur en Öresundsmetro skulle ansluta till Malmö
-
Danmark11 månader sedan
400-åriga renässansbyggnaden Børsen i Köpenhamn brann ned till hälften – röster höjs för att bygga upp den igen
-
Norden9 månader sedan
Möjligt att betala med mobilen över Öresund när Vipps lanseras i Sverige i höst
-
IT / mobiltelefoni12 månader sedan
Mobilbetalningar blir möjliga före sommaren mellan Danmark, Norge och Finland
-
Samhälle11 månader sedan
Konjunkturen i Öresund: sysselsättningen stiger fortsatt i Danmark och inflationen i Sverige föll mer än väntat
-
Näringsliv7 månader sedan
Saab vill bygga nästa generations stridsflygplan