Arbetsmarknad
Nordiska finans- och skatteministrar uppmanas att införa skatteundantag under coronakrisen
Det nordiska Gränshinderrådet tycker att gränspendlare som måste arbeta hemifrån under coronapandemin ska slippa betala skatt i två länder. Därför föreslår de i ett brev till de nordiska finans- och skatteministrarna att ett undantag införs under coronakrisen, så som det gjorts för socialförsäkringstillhörigheten.
Redan i mars beslöt Försäkringskassan och Udbetaling Danmark att socialförsäkringstillhörigheten inte skulle förändras även om Öresundspendlare arbetar hemifrån under coronapandemin. Utan det beslutet hade danska arbetsgivare sannolikt blivit tvungna att betala svenska arbetsgivaravgifter för sina hemarbetande anställda som bor i Sverige, och Öresundspendlarna som jobbat hemifrån hade bland annat fått byta till en a-kassa i sitt bosättningsland.
Men även skattskyldigheten påverkas av i vilket land arbetet utförs, vilket också kan drabba Öresundspendlare som måste arbeta hemifrån under krisen (se faktarutan). Skånes landshövding och många andra har därför föreslagit att ett tillfälligt undantag ska införas även på det området. Nu har det nordiska Gränshinderrådet valt att lyfta frågan ännu ett steg och skrivit ett brev till samtliga de nordiska finans- och skatteministrarna – med uppmaningen om ett undantag även på skatteområdet.
Det skulle lösa många oklarheter, påpekar Claes Håkansson, seniorrådgivare på Nordiska ministerrådet och teamledare för Gränshinderrådets sekretariat.
– Det finns visserligen ingen risk för dubbelbeskattning, men att skatta i två länder innebär mycket extra arbete och en oöverskådlig skattesituation för pendlarna. Dessutom finns det frågor om hur arbetsgivarna ska agera i förhållande till den skatt och de arbetsgivaravgifter som betalas in för arbetstagaren, ska de aktivt göra något eller ligger ansvaret på arbetstagaren? Och hur vet en dansk arbetsgivare hur den ska kommunicera med en svensk skattemyndighet? säger han.
Det nordiska Gränshinderrådet arbetar på statsministrarnas uppdrag med att lösa gränshinder i Norden. Under våren har en stor del av rådets fokus legat på de konsekvenser och problem som de olika nationella coronastrategierna inneburit för människor och företag i gränsregionerna.
News Øresund – Anna Palmehag
Fakta: Skattskyldighet för Öresundspendlare under coronapandemin
Enligt Öresundsavtalet ska gränspendlare betala skatt i det land där de utför arbetet. Minst 50 procent av arbetet under en löpande tremånadersperiod måste utföras i arbetslandet för att Öresundspendlaren ska betala skatt där, annars blir personen i stället skyldig att betala skatt i landet där hen bor. Det kan innebära att de gränspendlare som måste arbeta hemifrån under coronapandemin kan bli skyldiga att betala skatt för vissa perioder i sitt bosättningsland och för vissa perioder i arbetslandet och därför också måste deklarera i två länder. Om så blir fallet sker det sedan en avräkning länderna emellan enligt det så kallade Trekk-avtalet.
För Öresundspendlare som bor i Danmark och arbetar i Sverige kan en förändrad skattskyldighet också leda till en skattesmäll, eftersom många av dem i vanliga fall betalar så kallad särskild inkomstskatt, SINK-skatt, på 25 procent på arbetet i Sverige (utan möjlighet till att göra avdrag på skatten). Den danska skattenivån ligger betydligt högre.
Även för skattemyndigheterna i de båda länderna kan detta innebära mycket extraarbete i samband med nästa deklaration – inte minst eftersom de kan behöva påminna många pendlare om vad som gäller.
En liknande problematik finns mellan samtliga de nordiska länderna.
Läs mer:
– Skattefrågan för Öresundspendlare diskuteras av svenska och danska statstjänstemän
– Landshövdingen uppmanar finansdepartementet att lösa skattefrågan för Öresundspendlare
– Öresundspendlare som bor i Danmark riskerar skattesmäll på grund av hemarbete
– Försäkringskassan och Udbetaling Danmark överens: hemarbetsdagar i Sverige på grund av coronavirus påverkar inte vilket land man är socialförsäkrad i
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen