Connect with us

Danmark

Hon har sin bas på båda sidor sundet

Publicerad

den

Pernille Rømer spelar klassisk kontrabas, med stråke, men hon tycker om att blanda med andra musikstilar. Bland annat spelar hon jiddischmusik i bandet Di Yiddishe Kapelye. Foto: News Øresund - Anna Palmehag

Pernille Rømer flyttade till Malmö för att satsa helhjärtat på sin nya anställning som kontrabasist på Malmö Opera. Men efterhand började de subtila skillnaderna mellan länderna gnaga i henne. Nu har hon återfunnit balansen genom att flytta tillbaka till Köpenhamn och pendla till jobbet i Sverige.

Att få fast anställning som klassisk musiker är tufft. Lediga jobb tillsätts genom uppspelningar, där de sökande får spela några minuter inför en jury – alla samma stycke – och en av dem väljs ut. Pernille Rømer sökte ett 30-tal fasta anställningar innan hon fick jobbet som stämledare för kontrabasisterna vid Malmö Opera.

– Så på sitt sätt är det en tillfällighet att det blev Sverige. Å andra sidan erbjöds jag samtidigt arbete på södra Jylland, men valde att inte ta det eftersom Malmö var närmare mina föräldrar i Köpenhamn, säger hon.

Under flera år hade hon haft tillfälliga jobb över hela Europa, men hennes främsta sikte hade varit inställt på Öresundsregionen. Nu bestämde hon sig för att flytta till Malmö för att verkligen komma in i jobbet, lära sig svenska och bygga upp goda relationer till sina kollegor. Hon hyrde ett litet hus i stadsdelen Västra hamnen och trivdes bra både där och på jobbet, som hon lade fullt fokus på. Men så småningom började hon känna sig lite utanför.

– Den växte långsamt på mig, den där känslan av att inte vara helt hemma. Om det var varorna man köper i affären, som är en aning annorlunda. Yoghurten och osten smakar en liten smula annorlunda i förhållande till ens barndom. Men det är inte det som gör skillnaden… Det är svårt att sätta fingret på vad det var, säger hon.

Myndighetskontakterna var ett annat område där hon inte visste riktigt hur det fungerade, även om det var lättare att flytta till Sverige än till Tyskland där hon tidigare bott. Och hon saknade den generella kunskapen som ofta kommer av att växa upp i ett land, som exempelvis att man måste ställa sig i en viss bostadskö för att ha en chans att få en lägenhet. När hon var ledig åkte hon till Danmark för att träffa sin familj och sina vänner.

När Pernille Rømer fick arbetet som stämledare för kontrabasisterna vid Malmö Opera flyttade hon till Sverige för att komma in i det nya livet. Men det var först när hon flyttade tillbaka till Köpenhamn och blev pendlare som hon fann sin balans i livet. Foto: News Øresund – Anna Palmehag

Under en period tog Pernille Rømer tjänstledigt för att vikariera på operan i Köpenhamn och insåg då att det fungerade att pendla mellan länderna. Fem år efter att hon flyttat till Sverige skaffade hon en lägenhet i Köpenhamn och kände omgående att hon hittat rätt.

– Det var som att mitt liv föll på plats. Det känns mer helgjutet att ha en stadig fot på vardera sidan sundet, säger hon.

I lägenheten på Amager i Köpenhamn bor hon numera med sin norska man, sin ettåriga dotter och sin 200 år gamla, fransktillverkade kontrabas som hon bär ut i vardagsrummet för en fotosession. De varma, mörka tonerna fyller rummet och hon går snart från att känna sig generad inför kameran till att glömma bort den. Pernille Rømer spelar klassisk bas, med stråke, och vänsterhandens fingrar rör sig längs strängarna.

Efter en stund tittar hon upp, lite yrvaket.

– Oj, jag kom helt in i musiken, säger hon.

Under hösten 2019, när intervjun görs, arbetar Pernille Rømer återigen en kortare period på Köpenhamnsoperan, men har inga planer på att lämna sin anställning i Malmö. Visserligen finns det påtagliga nackdelar: lägre lön i Sverige – särskilt då den svenska kronan står så lågt i förhållande till den danska – och inte minst osäkerheten i pendlingen.

– När en föreställning börjar klockan sju i Malmö måste man vara där klockan sju, så jag måste beräkna en betydligt större buffert när jag ska till jobbet. Flaskhalsen kring bron är så sårbar, så jag åker inte en timme före utan två timmar före, säger hon.

Ändå har Malmö Opera har blivit en del av hennes liv som hon inte vill mista.

– Det är ett fantastiskt och roligt hus att vara i för det har en så bred repertoar. Man spelar både pop- och rockmusik och symfonikonserter, utöver opera som egentligen är min kärnrepertoar. Det var en tillfällighet att det blev där jag hamnade, men det har verkligen vuxit för mig. Jag gläder mig åt att komma tillbaka, trots bekymmer med pendling och pengar.

“Det står väldigt klart för mig att regionen behöver två operahus, för de fungerar på olika sätt och kompletterar varandra”, säger Pernille Rømer. Foto: News Øresund – Anna Palmehag

Musikaliskt är det i stort sett ingen skillnad på att spela i Sverige och Danmark, men arbetssätten mellan operahusen skiljer sig på vissa sätt, upplever Pernille Rømer. Hon tycker att det är spännande att skifta perspektiv under en period.

– Det står väldigt klart för mig att regionen behöver två operahus, för de fungerar på olika sätt och kompletterar varandra. Det är inte bara lilla Malmö som är inspirerat av det stora operahuset i Köpenhamn, utan också tvärtom. Malmös framgångar med att sätta upp riktigt stora, genomarbetade musikalproduktioner inspirerar operan i Köpenhamn, och Malmö har också en scen för barn och unga, som inte har någon motsvarighet i Danmark, säger hon.

Efterhand har Pernille Rømer blivit mer rotad i Sverige än i Danmark som musiker. Utöver arbetet på operan spelar hon jiddischmusik i bandet Di Yiddishe Kapelye, gör inhopp i Malmö Symfoniorkester och medverkar i kyrkokonserter.

– Jag tycker om att det inte är samma sak hela tiden. För att få ett helt liv ska det inte bara vara en sak. Jag har aldrig varit så bra på att sätta mig ned och bli extremt duktig på en sak, jag har alltid gillat variation, säger hon.

News Øresund – Anna Palmehag

 

Intervjuserie i News Øresund – Öresundsbron 20 år

I år fyller Öresundsbron 20 år. News Øresund uppmärksammar detta jubileum med en serie intervjuer med personer som lever och verkar i regionen, eller som spelat en viktig roll i dess utveckling.

Flertalet av intervjuerna ingår även i boken ”Checkpoint 2020 – människor, gränser och visioner i Öresundsbrons tid” (Makadam förlag) som gavs ut i maj av Øresundsinstituttet och Centrum för Öresundsstudier vid Lunds universitet.

Läs fler intervjuer i serien:
Hamnfusion gav mer än ekonomisk vinst
Ingvar Carlsson hade bestämt sig: ”När jag blir statsminister ska bron byggas”
Han var med i beslutet om att bygga Öresundsbron
Med utsikt mot Sverige
Akademiker flyttade från Rumänien till Öresund – efterlyser en väg in på arbetsmarknaden
Öresundsbrons vd uppmanar staterna att tänka mer gränsöverskridande
”Danmark gillar sina fiskare – i Sverige ses vi som en pittoresk yrkesgrupp”
Den dolda vägen över Öresundsbron
Ung dansk skejtare lockad av kreativt gymnasium i Malmö
Svenska, danska eller ”skandigröt”
Passkontrollant är ett varmare jobb än hon trodde
Från bromotståndare till Öresundsentusiast
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

Aktuella nyheter

Samhälle30 juni, 2021

Försiktig optimism om resandet och turismen över Öresund under sommaren – men långt kvar till nivåerna från 2019

Fortsatt stor osäkerhet men samtidigt en försiktig optimism präglar aktörerna inom trafik och turism i Öresundsregionen. Den senaste tiden har...

Samhälle30 juni, 2021

Svenska och danska coronarestriktioner fasas ut den 1 juli

Från den 1 juli får 50 personer, istället för åtta, samlas inomhus för privata tillställningar i Sverige. Begränsningarna när det...

Okategoriserade2 juli, 2021

News Øresund önskar en glad sommar

News Øresund tar sommaruppehåll och är tillbaka igen i början av augusti med bevakningen av vår dansk-svenska region. Redaktionen önskar...

Samhälle29 juni, 2021

Enklare att resa över Öresund i sommar

Svenskar som vill resa till Danmark i sommar har goda möjligheter till det. Alla som är färdigvaccinerade, och två veckor...

Life Science24 juni, 2021

Danska företag och Dansk Erhverv i kontakt med Mette Frederiksen om dansk-svenskt skatteavtal

Läkemedelsbolaget Ferring Pharmaceuticals i Köpenhamn har tillsammans med andra företag och Dansk Erhverv varit i dialog med den danska regeringen...

Infrastruktur28 juni, 2021

Danska infrastrukturplanen till år 2035 är beslutad

I början av april presenterade den danska regeringen sitt förslag till ny infrastrukturplan. Nu har regeringen och flera andra folketingspartier...

Innovation20 juni, 2021

Axis medgrundare Martin Gren: “”Om jag skulle starta ett företag idag skulle det vara i Malmö”

Nätverksvideoföretaget Axis Communications, som sedan 2015 ägs av japanska Canon, har inga planer på att lämna Lund. Tvärtom storsatsar Axis...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.