Connect with us

Arbetsmarknad

Olikheter mellan dansk och svensk kultur ger dynamik i arbetslivet

Publicerad

den

Dorte Bo Bojesen är sedan snart två år tillbaka vd på Form/Design Center i Malmö och har jobbat i Sverige i närmare 20 år. Hon upplever att det finns skillnader mellan svensk och dansk affärskultur, men ser inte språket som en barriär. Foto: News Øresund - Jenny Andersson

Dorte Bo Bojesen ser sitt nätverk i Danmark som en tillgång i jobbet som vd på Form/Design Center i Malmö. Hon tycker att det krävs en öppenhet och nyfikenhet för att jobba över sundet och upplever skillnader i dansk och svensk affärskultur.

Danska Dorte Bo Bojesen har jobbat i Sverige i närmare 20 år och är sedan snart två år tillbaka vd för Form/Design Center i Malmö. Hon började sin karriär på ett danskt textilföretag där hon arbetade i 12 år innan hon blev headhuntad till en tjänst som chefsdesigner på ett textilföretag i Borås. Därefter har hon även varit studierektor på Textilhögskolan i samma stad och arbetat på flera andra designföretag i Boråstrakten och i Skåne.

– För mig var det ett val att börja arbeta i Sverige. Jag måste utveckla mig både i mitt ledarskap och som designer i relation till tekniker, material och estetiken samt andra affärsmodeller och kulturer, säger hon.

Bara under en treårsperiod har hon varit tillbaka i Danmark sedan hon först började arbeta i Sverige. Då jobbade hon på Designskolen i Köpenhamn, KADK, men bodde fortfarande i Skåne och pendlade över bron varje dag.

Tror du att det påverkar en verksamhet att ta in någon medarbetare från den andra sidan sundet?

– Det tror jag absolut. Det kommer in en annan dynamik som är oerhört viktig. Man behöver ha öppenhet från respektive håll för att bemöta det och det beror också på hur förändringsbenägen din organisation är. Ska man jobba interregionalt bör man ha en öppenhet och nyfikenhet på varandra och varför det finns skillnader, säger Dorte Bo Bojesen.

Hon tror till exempel att Form/Design Center kommer att ha nytta av att hon är dansk genom att också kunna utnyttja hennes nätverk i Danmark. Dorte Bo Bojesen ser inte språket som en barriär och tänker inte själv på om hon läser eller lyssnar på svenska eller danska.

– Mitt första jobb i Sverige var på engelska så jag tog mig aldrig tid att lära mig svensk grammatik, det är på gehör. Det är fortfarande lite jobbigt och man har sin accent med sig hela tiden. Jag tror att det är samma för många som flyttat över sundet, man tar sig inte tiden att lära sig och tar sig fram tillräckligt bra ändå, säger hon men lägger till att det kan göra att man blir missförstådd eftersom man går miste om det subtila och detaljer i språket.

Dorte Bo Bojesen menar att det kommer in en annan dynamik i arbetet när danskar och svenskar jobbar tillsammans. Foto: News Øresund – Jenny Andersson

Dorte Bo Bojesen upplever att det finns skillnader mellan svensk och dansk affärskultur. Bland annat tycker hon att man i Sverige ibland drivs av den politiska korrektheten och tassar runt en problematik i stället för att gå direkt på den.

– Om du hade frågat mig för 19 år sedan hade jag nog tyckt att det var en större skillnad. Nu har jag anpassat mig till den svenska modellen och affärskulturen, hur man jobbar i en organisation. Det är klart att den stora skillnaden är den platta organisations- och konsensusstrukturen i Sverige. Det är lite mer hierarki i Danmark, säger hon och fortsätter:

– Jag brukar säga att man går från tanke, till hjärta, till ben. Man får en idé, känner efter och går till handling. Där känner jag att man i Sverige stannar mycket längre i hjärtat för att man har den här konsensuskulturen medan vi danskar är mycket mer handlingsorienterade och går rätt snabbt ned i benet. Nu sätter vi igång, får erfarenheter och kan sen justera. Där har jag ibland stått och stampat i Sverige och varit frustrerad, vi måste komma vidare. Nu har jag jobbat så länge och lärt mig. Om man hittar balansen kan det fungera, men det kräver att man har insikt, förståelse och respekt för att det finns olikheter och att man inte bara går in och kör på, säger hon.

Med en modern entré i glas och limegröna detaljer ligger Form/Design Center mitt bland korsvirkeshusen vid Lilla Torg i Malmö. Verksamheten finns i fyra våningar med utställningar, butik, kafé samt kontor och har pekats ut av regeringen som en viktig mötesplats, en nationell nod för samverkan och kunskapsdelning, inom arkitektur, design och konsthantverk i södra Sverige. Därmed görs en satsning på att utöka verksamheten som bland annat innebär fler föreläsningar och workshops plus ökad samverkan i utvecklingsprojekt med andra aktörer i södra Sverige. Förändringarna kommer även att märkas för publiken i bred bemärkelse.

– Ja, det är mitt mål överlag att sätta Form/Design Center på kartan för att permanenta vårt uppdrag. Form/Design Center är också ett viktigt skyltfönster ut mot allmänheten. Det är unikt i Sverige och i Norden, det finns inget liknande, säger Dorte Bo Bojesen.

News Øresund – Jenny Andersson

 

Foto: News Øresund – Jenny Andersson

Fakta: Form/Design Center

Verksamhet inriktad mot arkitektur, design och konsthantverk med utställningar, program- och eventverksamhet, butik och kafé i Malmö. Form/Design Center drivs av den ideella föreningen Svensk Form Syd med stöd från Kulturdepartementet, Malmö stad, Region Skåne och Statens kulturråd.

 

Fakta: Flera danska kulturchefer

Dorte Bo Bojesen, vd för Form/Design Center, är en av flera danska kulturchefer i Malmö. I början av 2020 tillträdde Maria Frej som ny vd och konserthuschef för Malmö Live Konserthus. Kitte Wagner på Malmö Stadsteater, Michael Bojesen på Malmö Opera, Kirse Junge-Stevnsborg på Malmö Konstmuseum, Gitte Wille i Region Skåne och Ditte Maria Berg på Teaterhögskolan är andra exempel på kulturchefer med dansk bakgrund i Malmö.


Intervjuserie i News Øresund – Öresundsbron 20 år

I år fyller Öresundsbron 20 år. News Øresund uppmärksammar detta jubileum med en serie intervjuer med personer som lever och verkar i regionen, eller som spelat en viktig roll i dess utveckling.

Flertalet av intervjuerna ingår även i boken ”Checkpoint 2020 – människor, gränser och visioner i Öresundsbrons tid” (Makadam förlag) som getts ut i maj av Øresundsinstituttet och Centrum för Öresundsstudier vid Lunds universitet.

Läs fler intervjuer i serien:
Biologen på Pepparholm
Köpenhamn blev en fristad när Malmö kändes för trångt
Hon har sin bas på båda sidor sundet
Hamnfusion gav mer än ekonomisk vinst
Ingvar Carlsson hade bestämt sig: ”När jag blir statsminister ska bron byggas”
Han var med i beslutet om att bygga Öresundsbron
Med utsikt mot Sverige
Akademiker flyttade från Rumänien till Öresund – efterlyser en väg in på arbetsmarknaden
Öresundsbrons vd uppmanar staterna att tänka mer gränsöverskridande
”Danmark gillar sina fiskare – i Sverige ses vi som en pittoresk yrkesgrupp”
Den dolda vägen över Öresundsbron
Ung dansk skejtare lockad av kreativt gymnasium i Malmö
Svenska, danska eller ”skandigröt”
Passkontrollant är ett varmare jobb än hon trodde
Från bromotståndare till Öresundsentusiast
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

Aktuella nyheter

Politik24 september, 2021

Spetskandidaten till överborgmästarposten i Köpenhamn vill ha en klimatbudget för kommunen

Sophie Hæstorp Andersen, Socialdemokratiets spetskandidat till överborgmästarposten i Köpenhamn vid kommunalvalet den 16 november, har presenterat en klimatplan för den...

Näringsliv23 september, 2021

De skånska småföretagens investeringsvilja ökar efter pandemin

Fler än hälften av de skånska småföretag som skjutit upp investeringar under coronapandemin har nu planer på att genomföra dem....

Fastighet23 september, 2021

Rekordlåga försäljningstider på danska bostadsmarknaden under corona

I genomsnitt tog det 70 dagar att sälja en lägenhet i Danmark under årets andra kvartal. Det visar siffror fån...

Infrastruktur23 september, 2021

Skånetrafiken och DSB planerar för tiominuterstrafik över Öresundsbron i december – men genomförandet är beroende av danskt gränskontrollsbeslut

Som en följd av coronapandemin och de danska gränskontrollerna vid tågstationen på Köpenhamns flygplats i Kastrup gör Öresundstågen ett längre...

Intervjuer22 september, 2021

En svensk med mission att höja statusen på dansk danskonst

Med sig från Sverige har Danjel Andersson en helt annan syn på dansen än han upplever i Danmark. Som konstnärlig...

Hållbarhet22 september, 2021

Köpenhamn utsedd till världens säkraste stad sett till personlig säkerhet

Köpenhamn är utsedd till världens säkraste stad i rapporten ”Safe Cities 2021” som har tagits fram av The Economist Intelligence...

Politik22 september, 2021

Carl Johan Sonesson skriver bok om coronahanteringen i Skåne

I början av december kommer Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelseordförande i Skåne, att ge ut en bok med hans personliga...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.