Intervjuer
Med utsikt mot Sverige
För Stefan Nielsen, som fram till alldeles nyss var den danska läkemedelsgiganten Ferrings HR-chef, ligger Sverige nära till hands – antingen det gällt att rekrytera nya medarbetare till kontoret i Ørestad eller en semestertur. Och det är till stor del tack vare Öresundsbron.
– Brons betydelse är enorm. Det var en helt annan tid då man skulle ta färjan över sundet, säger han.
Det finns många svenskar och danskar som lever hela sina liv utan att fundera nämnvärt över vad som finns på andra sidan Öresund. Och så finns det sådana som Stefan Nielsen. Ända sedan barnsben har Sverige på olika sätt varit närvarande i hans liv.
– När jag var barn såg jag mycket på Emil och Pippi och på svensk tv. Och jag har fortfarande svenska kanaler, berättar Stefan Nielsen när vi ses högst upp i Ferrings 19 våningar höga huvudkontor i Köpenhamnsstadsdelen Ørestad.
Så småningom tog han del av allt fler nyheter från grannlandet.
– Det är viktigt att följa med, det har jag fått med mig från barndomen och det tränar både språket och förståelsen för varandra.
När News Øresund möter Stefan Nielsen finns Sverige fortsatt ständigt i hans närhet – inte bara genom den exceptionella utsikten från kontoret, varifrån man skymtar både bron och Malmös siluett trots att vädret är så grått som det kan vara i januari. På hans arbetsplats Ferring, den danska läkemedelsjätten där han jobbat i 19 år, varav de senaste åren som HR-chef, är en stor del av medarbetarna svenskar.
– Av totalt 550 är 125 anställda här i Köpenhamn boende i Sverige. Vi har även ett marknadsbolag i Malmö, produkter och patienter med mera. Men vår främsta verksamhet över gränsen är våra svenska anställda, säger han.
Varför söker sig så många svenskar till Ferring? Enligt Stefan Nielsen ligger en del av svaret i branschtraditioner och han berättar att Öresundsregionens life science-kluster Medicon Valley länge har arbetat med och understött utbyte mellan länderna. Men även Ferrings gynnsamma läge i Ørestad spelar in.
– Vi har ett logistiskt bra läge för svenskar som pendlar. Bron gör att vår tillgång på arbetskraft är större. På en timmes tur härifrån kommer jag ganska långt in i Sverige, säger han.
Innan Stefan Nielsen kom till Ferring jobbade han hos den svenska life science-jätten Astra Zeneca, som 2011 lämnade Lund för Göteborg. Därmed är han är van vid att arbeta nära svenskar, något som också givit honom erfarenhet av skillnader i arbetssätt och kultur mellan länderna. Han nämner bland annat olika syn på konsensus och ledarskap.
– Svenskar är bättre på konsensus. Men det finns hierarki även där, fast den är mer inbyggd. Det är mer tydligt i Danmark. Här har man nog tydligare roller överlag – vad är en chef och en arbetstagare exempelvis. Det råder mer respekt för chefen i Sverige än i Danmark; här vågar man ifrågasätta och säga sin mening. I Sverige ligger ett stort ansvar på chefen som ska fråga runt och se till att alla blir inkluderade.
Själv åker han inte längre över till Sverige så ofta via jobbet, då de flesta mötena sker digitalt. Men ungefär en gång i månaden tar han turen över bron privat, gärna för att semestra, cykla eller hälsa på vänner.
– Jag umgås nog mer med svenskar än många andra danskar och har fått många goda bekanta genom åren, säger han.
News Øresund – Sofi Eriksson
Fotnot: I mars 2020 lämnade Stefan Nielsen Ferring för att driva ett eget företag.
Intervjuserie i News Øresund – Öresundsbron 20 år
I år fyller Öresundsbron 20 år. News Øresund uppmärksammar detta jubileum med en serie intervjuer med personer som lever och verkar i regionen, eller som spelat en viktig roll i dess utveckling.
Flertalet av intervjuerna ingår även i boken ”Checkpoint 2020 – människor, gränser och visioner i Öresundsbrons tid” (Makadam förlag) som ges ut av Øresundsinstituttet och Centrum för Öresundsstudier vid Lunds universitet under våren 2020.
Läs fler intervjuer i serien:
Akademiker flyttade från Rumänien till Öresund – efterlyser en väg in på arbetsmarknaden
Öresundsbrons vd uppmanar staterna att tänka mer gränsöverskridande
”Danmark gillar sina fiskare – i Sverige ses vi som en pittoresk yrkesgrupp”
Den dolda vägen över Öresundsbron
Ung dansk skejtare lockad av kreativt gymnasium i Malmö
Svenska, danska eller ”skandigröt”
Passkontrollant är ett varmare jobb än hon trodde
Från bromotståndare till Öresundsentusiast
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle4 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle4 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle4 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen