Connect with us

Infrastruktur

Vd:n när bron öppnade: ”Det var ett magiskt ögonblick!”

Publicerad

den

Sven Landelius var vd för Öresundsbrokonsortiet 1994-2006. Foto: Privat & News Øresund - Jenny Andersson (montage)

Som Öresundsbrokonsortiets första vd under en längre tidsperiod ledde Sven Landelius arbetet med att utforma bron mellan Danmark och Sverige – inte bara rent fysiskt utan även dess varumärke och roll i samhället. Kvällen den första juli år 2000 minns han fortfarande i detalj.

Själva stunden när bron öppnade beskriver Sven Landelius som något alldeles extra:

– Jag stod uppe på taket på betalningsanläggningen ute på Lernacken och såg när vi öppnade bron för trafik. Klockan närmade sig 23.00. Det var ett magiskt ögonblick! Bron kunde öppna fyra månader före tidsplan, till en kostnad något under budget och utan någon, av många befarad, negativ miljöpåverkan på Öresund.

– Just i det ögonblick då klockan slog 23.00 öppnade vi för trafik och bilarna började rulla ut från Lernacken i riktning mot Danmark för att längre ut på bron möta den bilkaravan som släppts på från Kastrup i riktning mot Sverige vid samma tidpunkt. Luften kändes nästan elektrifierad och fylld av förväntan. Äntligen fanns en fast förbindelse över Öresund och nu skulle den efterlängtade utvecklingen mot en stark Öresundsregion komma!

Men självklart fanns också frågetecken, minns den tidigare vd:n. Det handlade bland annat om hur bron skulle klara driften och om lånen skulle kunna betalas tillbaka enligt plan – och inte minst hur regionen skulle komma att utvecklas i verkligheten.

Efter 20 år ser det positivt ut för både drift och återbetalning, medan viljan att skapa en gemensam region mött både fram- och motgångar. Under de första åren, både före och efter invigningen, satsade Öresundsbron med Sven Landelius i spetsen på att bygga ett varumärke för en ny region.

– Vi insåg att vi skulle bygga en hållbar bro av stål och betong för såväl väg- som järnvägstrafik. Men vi insåg också att den politiska vision som låg bakom beslutet att bygga den fasta förbindelsen handlade om att skapa möjligheter att vidareutveckla en gemensam arbets- och bostadsmarknad över Öresund, samt om att förstärka den nordiska kulturella samhörigheten, säger han.

Öresundsbron tog därför aktiv del i arbetet med att försöka länka samman östra Danmark och södra Sverige och bidra till den regionala utvecklingen. Det är en strategi som bron senare har förändrat, men som var tydlig under Sven Landelius ledning.

Under de första åren, både före och efter invigningen, satsade Öresundsbron med Sven Landelius i spetsen på att bygga ett varumärke för en ny region. Foto: Øresundsbron

Sedan han slutade som vd för Öresundsbron under hösten 2006 har han fortsatt att följa utvecklingen.

– Jag har alltid sett Öresundsbron som möjligheternas bro och gör så också idag, efter 20 år. Öresundsregionen växer sakta framför våra ögon men den drivs inte av politiska initiativ, utan av vanliga människor. Det är arbetspendlarnas, hantverkarnas, turisternas, forskarnas, affärsmännens och de nyfiknas bro. Människorna i regionen ser möjligheterna på andra sidan och utnyttjar dem trots att många formella barriärer fortfarande kvarstår och är besvärliga att leva med, säger han.

Han lyfter fram materialforskningsanläggningen European Spallation Source (ESS) som ett gott exempel på vad Sverige och Danmark lyckats med tillsammans. Men han är samtidigt kritisk mot att de båda regeringarna inte samarbetar bättre omkring regionens utveckling.

– Se till exempel på debaclet som nyligen föregick EU:s beslut om lokalisering av läkemedelsmyndigheten EMA. Inte heller på regional politisk nivå tycks samarbetet vara så konstruktivt som det skulle kunna vara; Öresundsregionen heter numera Greater Copenhagen Region. Sorgligt! säger Sven Landelius.

Men trots det menar han att regionen fortsätter att växa fram med egen kraft och han tror att den får ytterligare skjuts när ESS öppnas och Fehmarn Bält-förbindelsen mellan Danmark och Tyskland står klar.

– Den ursprungliga politiska visionen förverkligas och utvecklingen fortsätter även utan politiska initiativ idag. Och den utvecklingen kan inte stoppas, säger han.

News Øresund – Anna Palmehag

 

Fakta: Flera vd:ar för Öresundsbrokonsortiet

Öresundsbrokonsortiet (egentligen Øresundsbro Konsortiet) har till uppgift att driva en effektiv och säker förbindelse mellan Danmark och Sverige och att skapa en hållbar verksamhet. Konsortiet ägs till hälften vardera av svenska och danska staten och har hittills haft fyra vd:ar, varav de två första delade på posten. En femte tillträder den 1 november.

Jan Danielsson och Henning Kruse Petersen, delat vd-skap 1992-1993

Sven Landelius, vd 1994-2006

Caroline Ullman-Hammer, vd 2007-2020

Linus Eriksson, tillträdande vd 1 november 2020

 

Intervjuserie i News Øresund – Öresundsbron 20 år

I år fyller Öresundsbron 20 år. News Øresund uppmärksammar detta jubileum med en serie intervjuer med personer som lever och verkar i regionen, eller som spelat en viktig roll i dess utveckling.

Flertalet av intervjuerna ingår även i boken ”Checkpoint 2020 – människor, gränser och visioner i Öresundsbrons tid” (Makadam förlag) som getts ut i maj av Øresundsinstituttet och Centrum för Öresundsstudier vid Lunds universitet.

Läs fler intervjuer i serien:
Forskningsanläggning gjorde tyske Ralf Trant till Öresundsbo
Med en musikalisk mission
Tidigare vd: dansk-svensk kulturmix ger företag en spännande utgångspunkt
Flytten från Stockholm öppnade hennes ögon för Öresundsregionen
Olikheter mellan dansk och svensk kultur ger dynamik i arbetslivet
Biologen på Pepparholm
Köpenhamn blev en fristad när Malmö kändes för trångt
Hon har sin bas på båda sidor sundet
Hamnfusion gav mer än ekonomisk vinst
Ingvar Carlsson hade bestämt sig: ”När jag blir statsminister ska bron byggas”
Han var med i beslutet om att bygga Öresundsbron
Med utsikt mot Sverige
Akademiker flyttade från Rumänien till Öresund – efterlyser en väg in på arbetsmarknaden
Öresundsbrons vd uppmanar staterna att tänka mer gränsöverskridande
”Danmark gillar sina fiskare – i Sverige ses vi som en pittoresk yrkesgrupp”
Den dolda vägen över Öresundsbron
Ung dansk skejtare lockad av kreativt gymnasium i Malmö
Svenska, danska eller ”skandigröt”
Passkontrollant är ett varmare jobb än hon trodde
Från bromotståndare till Öresundsentusiast
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress


Aktuella nyheter

Samhälle4 mars, 2021

Möjligt att söka förprojekt inför nästa Interregperiod

Aktörer i Öresund, Skagerrak och Kattegatt kan nu söka om medel till förprojekt, så kallade brobyggarprojekt. Syftet är att förbereda nya...

Life Science4 mars, 2021

Ny undersökning: 8 av 10 små och medelstora life science-företag i Sverige förväntar att rekrytera fler medarbetare

Optimismen när det gäller behovet av nyanställningar är utbrett i life science-branschen i Sverige, enligt en ny analys genomförd av...

Fastighet4 mars, 2021

2020 blev rekordår för bostadsbyggandet i Malmö – 3 600 bostäder färdigställdes

Malmö växer så det knakar och 2020 blev ett rekordår för både bostadsbyggandet och befolkningsökningen i kommunen. Under förra året...

Samhälle4 mars, 2021

Norge har öppnat gränsen för pendlare

Den 1 mars öppnade Norge återigen gränsen för svenska och finska pendlare, under förutsättning att de kan uppvisa ett högst...

Samhälle4 mars, 2021

Nytt projekt undersöker möjligheten att ta fram uppgifter om arbetspendlingen över Öresund utan statistikutbyte mellan länderna

Region Skåne och Danmarks statistik undersöker nu möjligheten att bara använda danska uppgifter från bland annat inkomstregistret i Danmark för...

Näringsliv4 mars, 2021

Drakamöllan i östra Skåne har upplevt ett år nästan utan danska gäster

Tre frågor till Ingalill Thorsell, som äger konferens- och hotellanläggningen Drakamöllan på landsbygden i östra Skåne. Under flera år har...

Samhälle4 mars, 2021

Färre barnfamiljer stannar kvar i Köpenhamn

Förra året ökade Köpenhamns befolkning mindre än förväntat. Under 2020 växte danska huvudstaden med 5 777 personer. Till TV2 Lorry säger...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.