Connect with us

Arbetsmarknad

Forskningsanläggning gjorde tyske Ralf Trant till Öresundsbo

Publicerad

den

Ralf Trant kommer att tjänstgöra på ESS i två år till, sedan bär det av tillbaka till partikelfysiklaboratoriet Cern i Schweiz. Men han lovar att komma för invigningen av ESS år 2023. ”Det ser vi alla fram emot”, säger han. Foto: News Øresund - Erik Ottosson

Tyske Ralf Trant är van att korsa gränser. Nu gör han det varje dag på vägen från hemmet i Köpenhamn till jobbet på forskningsanläggningen European Spallation Source, ESS, utanför Lund. Han tror att Öresundsregionen bara kommer att utvecklas till det bättre de kommande åren.
– Regionen utgör ett nav för europeisk forskning och det gör det väldigt attraktivt att vara här, säger han.

Ralf Trant, som jobbar med miljö- och säkerhetsfrågor på ESS, tar på sig en neongul väst och cykelhjälm. Det är morgonrusning när Öresundståget rullar in mot Lund C och han måste förbereda sig för att hinna ta fram sin hopfällbara cykel från hyllan i tågkupén innan han kliver av. Vant lyfter han ut cykeln från tåget för att några minuter senare susa ut på Lunds gator i riktning mot ESS, där han som Associate director ansvarar för miljö, säkerhet, hälsa och kvalitet sedan tre år tillbaka.

– Jag kände inte till regionen sedan innan. Det har varit en positiv överraskning att komma hit, säger han när han har satt sig tillrätta inne på ESS, som för tillfället är både ett kontor och en byggarbetsplats.

Det var möjligheten att få vara med och bygga upp något nytt som lockade Ralf Trant till Öresundsregionen. När ESS tas i drift år 2023 kommer anläggningen husera världens mest kraftfulla neutronkälla, som gör det möjligt att studera materials uppbyggnad mer detaljerat än någonsin. Ralf Trant har tidigare jobbat i 17 år med miljö- och säkerhetsfrågor på världens största partikelfysiklaboratorium, Cern i Genève, Schweiz, och hoppas med sin erfarenhet och kunskap bidra till färdigställandet av ESS.

– Vi bygger en helt ny forskningsanläggning här. Det är väldigt spännande och jag tror att de flesta av mina kollegor är lika exalterade som jag, säger han.

Ralf Trant uppskattar att kunna bo i ett land och arbeta i ett annat. Foto: News Øresund – Erik Ottosson

56 nationaliteter finns representerade på ESS. Själv är han född och uppvuxen i Wuppertal i Tyskland, men har i många år bott i Schweiz och i Frankrike. Att bo och arbeta i två olika länder är inget nytt för honom. Under tiden på Cern cykelpendlade han till jobbet, både från hemmet i Frankrike och Schweiz.

I dag korsar han ännu en landgräns, på vägen över Öresundsbron med tåget. Dagen börjar med att han tar cykeln till Ørestad station, även om det är närmare från hemmet till centralstationen. På så sätt hinner han få lite motion innan han sätter sig på tåget för att skicka några mejl. Väl framme i Lund cyklar han till ESS, istället för att ta stadsbuss.

­– Jag gillar att cykla och på det sättet får jag mer tid på cykeln, säger han och förklarar att även när den nya spårvägen börjar köra så kommer han att välja cykeln.

Att han och hans fru valde att bosätta sig i Köpenhamn var inget svårt val. Det är en lagom stor stad med ett stort kulturellt utbud, tycker han. Ralf Trant besöker gärna Kungliga operan i Köpenhamn, där han lyssnar på konserter med klassisk musik, och har även varit på operan i Malmö.

– Det är fantastiskt att det här finns möjlighet att kunna bo i ett land och arbeta i ett annat, säger han.

Ralf Trant tycker om att cykla och väljer det framför att ta bussen till och från tåget. Foto: News Øresund – Erik Ottosson

ESS är resultatet av ett partnerskap mellan 13 europeiska länder som tillsammans bygger och bekostar forskningsanläggningen. Sverige och Danmark är så kallade värdländer, och förutom att anläggningen placerats i Öresundsregionen (i Köpenhamn ligger ESS:s datacenter), så bekostar länderna 47,5 procent av den totala byggkostnaden på 1,84 miljarder euro. Ralf Trant tycker att det var en fantastisk idé att placera anläggningen här, men är inte förvånad att det blev verklighet. Han menar att det finns ett speciellt perspektiv i regionen, som ytterligare har förstärkts tack vare ESS. Med Lunds universitet med sitt internationella perspektiv, och med synkrotronforskningsanläggningen Max IV som redan lockar forskare från hela världen till regionen, så är Lunds och regionens profil som en vetenskaplig nod stark. Bra kommunikationer, som en stor internationell flygplats i Köpenhamn som nås på en halvtimme, bidrar ytterligare till regionens attraktivitet, menar Ralf Trant, som tror på en ljus framtid för regionen.

– Jag tror att regionen i framtiden kommer att utvecklas till ett vetenskapligt nav som kommer att locka företag och möjligtvis nya forskningsanläggningar. Det kommer att fortsätta att växa, säger han.

News Øresund – Erik Ottosson

Fakta: ESS

ESS är ett europeiskt samarbetsprojekt med Sverige och Danmark som värdländer. Huvudanläggningen är placerad i Lund och dess Data Management and Software centre ligger i Köpenhamn.

Invigs: år 2023

Anställda: drygt 500, varav 30-40 på DMSC i Köpenhamn. När anläggningen är i full drift kommer den ha besök av cirka 3 000 gästforskare årligen.

Syfte: ESS kan jämföras med ett gigantiskt mikroskop som används för att titta in i material. Anläggningen kommer att generera upp till 100 gånger fler neutroner än dagens ledande neutronkällor, vilket ger oöverträffade möjligheter för framtida forskningsgenombrott inom till exempel life science, transport, material och energi.

Öresundskoppling: ESS i Lund är anslutet till datacentret i Köpenhamn med en optisk fiberkabel längs med Öresundsbron och tunneln. Kabeln bildar en slags ”informationsbro” som gör det möjligt att överföra all vetenskaplig data som produceras på ESS till datacentret på nolltid.

Källa: ESS, https://europeanspallationsource.se

 

Intervjuserie i News Øresund – Öresundsbron 20 år

I år fyller Öresundsbron 20 år. News Øresund uppmärksammar detta jubileum med en serie intervjuer med personer som lever och verkar i regionen, eller som spelat en viktig roll i dess utveckling.

Flertalet av intervjuerna ingår även i boken ”Checkpoint 2020 – människor, gränser och visioner i Öresundsbrons tid” (Makadam förlag) som getts ut i maj av Øresundsinstituttet och Centrum för Öresundsstudier vid Lunds universitet.

Läs fler intervjuer i serien:
Med en musikalisk mission
Tidigare vd: dansk-svensk kulturmix ger företag en spännande utgångspunkt
Flytten från Stockholm öppnade hennes ögon för Öresundsregionen
Olikheter mellan dansk och svensk kultur ger dynamik i arbetslivet
Biologen på Pepparholm
Köpenhamn blev en fristad när Malmö kändes för trångt
Hon har sin bas på båda sidor sundet
Hamnfusion gav mer än ekonomisk vinst
Ingvar Carlsson hade bestämt sig: ”När jag blir statsminister ska bron byggas”
Han var med i beslutet om att bygga Öresundsbron
Med utsikt mot Sverige
Akademiker flyttade från Rumänien till Öresund – efterlyser en väg in på arbetsmarknaden
Öresundsbrons vd uppmanar staterna att tänka mer gränsöverskridande
”Danmark gillar sina fiskare – i Sverige ses vi som en pittoresk yrkesgrupp”
Den dolda vägen över Öresundsbron
Ung dansk skejtare lockad av kreativt gymnasium i Malmö
Svenska, danska eller ”skandigröt”
Passkontrollant är ett varmare jobb än hon trodde
Från bromotståndare till Öresundsentusiast
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Arbetsmarknad14 oktober, 2024

Färre grisar och höga kostnader pressar slakterikoncernen Danish Crown – avskedar 500 medarbetare

Danska slakterijätten Danish Crowns kostnader är för höga i förhållande till intäkterna. Bolaget har därför beslutat att genomföra en stor...

Øresund11 oktober, 2024

Skånska kommundirektörer besökte tunnelfabriken till Fehmarn Bält-förbindelsen

Under torsdag-fredag har Skånes kommuner med hjälp av Øresundsinstituttet arrangerat en resa för skånska kommundirektörer till Köpenhamn och till Rødbyhavn....

Øresund11 oktober, 2024

Fullsatt på Sveriges ambassadörs residens i Köpenhamn när Øresundsinstituttet förhandspresenterade ny analys av samarbetet över Öresund

Med Sveriges nya ambassadör i Danmark, Hans Wallmark, som värd samlades på torsdagskvällen diplomater, akademiker, politiker, tjänstemän och företagare med...

Danmark10 oktober, 2024

Bostadsförmedlingen Boplats Syd etablerar sig på andra sidan sundet

Från och med den 17 oktober kan bostadssökande vända sig till Boplats Syd för att söka lägenhet även i Köpenhamn....

Danmark10 oktober, 2024

Danmarks regering vill reformera utbildningen

Under tisdagen presenterade den danska regeringen förslag på två omfattande skolreformer. Dels slopar man den frivilliga ”10. Klassen”, dels vill...

Samhälle8 oktober, 2024

Sveriges bidrag till Nato: 600 armésoldater och åtta stridsflygplan

600 armésoldater till Lettland, åtta Jas Gripenplan och ett av marinens krigsfartyg. Det är några delar av Sveriges bidrag till...

Samhälle8 oktober, 2024

Danska polisen stärker gränsbevakningen mot Sverige efter ambassaddåden

Efter attackerna mot Israels ambassader i Köpenhamn och Stockholm stärker den danska polisen bevakningen av gränserna mot både Sverige och...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.