Connect with us

Arbetsmarknad

Forskningsanläggning gjorde tyske Ralf Trant till Öresundsbo

Publicerad

den

Ralf Trant kommer att tjänstgöra på ESS i två år till, sedan bär det av tillbaka till partikelfysiklaboratoriet Cern i Schweiz. Men han lovar att komma för invigningen av ESS år 2023. ”Det ser vi alla fram emot”, säger han. Foto: News Øresund - Erik Ottosson

Tyske Ralf Trant är van att korsa gränser. Nu gör han det varje dag på vägen från hemmet i Köpenhamn till jobbet på forskningsanläggningen European Spallation Source, ESS, utanför Lund. Han tror att Öresundsregionen bara kommer att utvecklas till det bättre de kommande åren.
– Regionen utgör ett nav för europeisk forskning och det gör det väldigt attraktivt att vara här, säger han.

Ralf Trant, som jobbar med miljö- och säkerhetsfrågor på ESS, tar på sig en neongul väst och cykelhjälm. Det är morgonrusning när Öresundståget rullar in mot Lund C och han måste förbereda sig för att hinna ta fram sin hopfällbara cykel från hyllan i tågkupén innan han kliver av. Vant lyfter han ut cykeln från tåget för att några minuter senare susa ut på Lunds gator i riktning mot ESS, där han som Associate director ansvarar för miljö, säkerhet, hälsa och kvalitet sedan tre år tillbaka.

– Jag kände inte till regionen sedan innan. Det har varit en positiv överraskning att komma hit, säger han när han har satt sig tillrätta inne på ESS, som för tillfället är både ett kontor och en byggarbetsplats.

Det var möjligheten att få vara med och bygga upp något nytt som lockade Ralf Trant till Öresundsregionen. När ESS tas i drift år 2023 kommer anläggningen husera världens mest kraftfulla neutronkälla, som gör det möjligt att studera materials uppbyggnad mer detaljerat än någonsin. Ralf Trant har tidigare jobbat i 17 år med miljö- och säkerhetsfrågor på världens största partikelfysiklaboratorium, Cern i Genève, Schweiz, och hoppas med sin erfarenhet och kunskap bidra till färdigställandet av ESS.

– Vi bygger en helt ny forskningsanläggning här. Det är väldigt spännande och jag tror att de flesta av mina kollegor är lika exalterade som jag, säger han.

Ralf Trant uppskattar att kunna bo i ett land och arbeta i ett annat. Foto: News Øresund – Erik Ottosson

56 nationaliteter finns representerade på ESS. Själv är han född och uppvuxen i Wuppertal i Tyskland, men har i många år bott i Schweiz och i Frankrike. Att bo och arbeta i två olika länder är inget nytt för honom. Under tiden på Cern cykelpendlade han till jobbet, både från hemmet i Frankrike och Schweiz.

I dag korsar han ännu en landgräns, på vägen över Öresundsbron med tåget. Dagen börjar med att han tar cykeln till Ørestad station, även om det är närmare från hemmet till centralstationen. På så sätt hinner han få lite motion innan han sätter sig på tåget för att skicka några mejl. Väl framme i Lund cyklar han till ESS, istället för att ta stadsbuss.

­– Jag gillar att cykla och på det sättet får jag mer tid på cykeln, säger han och förklarar att även när den nya spårvägen börjar köra så kommer han att välja cykeln.

Att han och hans fru valde att bosätta sig i Köpenhamn var inget svårt val. Det är en lagom stor stad med ett stort kulturellt utbud, tycker han. Ralf Trant besöker gärna Kungliga operan i Köpenhamn, där han lyssnar på konserter med klassisk musik, och har även varit på operan i Malmö.

– Det är fantastiskt att det här finns möjlighet att kunna bo i ett land och arbeta i ett annat, säger han.

Ralf Trant tycker om att cykla och väljer det framför att ta bussen till och från tåget. Foto: News Øresund – Erik Ottosson

ESS är resultatet av ett partnerskap mellan 13 europeiska länder som tillsammans bygger och bekostar forskningsanläggningen. Sverige och Danmark är så kallade värdländer, och förutom att anläggningen placerats i Öresundsregionen (i Köpenhamn ligger ESS:s datacenter), så bekostar länderna 47,5 procent av den totala byggkostnaden på 1,84 miljarder euro. Ralf Trant tycker att det var en fantastisk idé att placera anläggningen här, men är inte förvånad att det blev verklighet. Han menar att det finns ett speciellt perspektiv i regionen, som ytterligare har förstärkts tack vare ESS. Med Lunds universitet med sitt internationella perspektiv, och med synkrotronforskningsanläggningen Max IV som redan lockar forskare från hela världen till regionen, så är Lunds och regionens profil som en vetenskaplig nod stark. Bra kommunikationer, som en stor internationell flygplats i Köpenhamn som nås på en halvtimme, bidrar ytterligare till regionens attraktivitet, menar Ralf Trant, som tror på en ljus framtid för regionen.

– Jag tror att regionen i framtiden kommer att utvecklas till ett vetenskapligt nav som kommer att locka företag och möjligtvis nya forskningsanläggningar. Det kommer att fortsätta att växa, säger han.

News Øresund – Erik Ottosson

Fakta: ESS

ESS är ett europeiskt samarbetsprojekt med Sverige och Danmark som värdländer. Huvudanläggningen är placerad i Lund och dess Data Management and Software centre ligger i Köpenhamn.

Invigs: år 2023

Anställda: drygt 500, varav 30-40 på DMSC i Köpenhamn. När anläggningen är i full drift kommer den ha besök av cirka 3 000 gästforskare årligen.

Syfte: ESS kan jämföras med ett gigantiskt mikroskop som används för att titta in i material. Anläggningen kommer att generera upp till 100 gånger fler neutroner än dagens ledande neutronkällor, vilket ger oöverträffade möjligheter för framtida forskningsgenombrott inom till exempel life science, transport, material och energi.

Öresundskoppling: ESS i Lund är anslutet till datacentret i Köpenhamn med en optisk fiberkabel längs med Öresundsbron och tunneln. Kabeln bildar en slags ”informationsbro” som gör det möjligt att överföra all vetenskaplig data som produceras på ESS till datacentret på nolltid.

Källa: ESS, https://europeanspallationsource.se

 

Intervjuserie i News Øresund – Öresundsbron 20 år

I år fyller Öresundsbron 20 år. News Øresund uppmärksammar detta jubileum med en serie intervjuer med personer som lever och verkar i regionen, eller som spelat en viktig roll i dess utveckling.

Flertalet av intervjuerna ingår även i boken ”Checkpoint 2020 – människor, gränser och visioner i Öresundsbrons tid” (Makadam förlag) som getts ut i maj av Øresundsinstituttet och Centrum för Öresundsstudier vid Lunds universitet.

Läs fler intervjuer i serien:
Med en musikalisk mission
Tidigare vd: dansk-svensk kulturmix ger företag en spännande utgångspunkt
Flytten från Stockholm öppnade hennes ögon för Öresundsregionen
Olikheter mellan dansk och svensk kultur ger dynamik i arbetslivet
Biologen på Pepparholm
Köpenhamn blev en fristad när Malmö kändes för trångt
Hon har sin bas på båda sidor sundet
Hamnfusion gav mer än ekonomisk vinst
Ingvar Carlsson hade bestämt sig: ”När jag blir statsminister ska bron byggas”
Han var med i beslutet om att bygga Öresundsbron
Med utsikt mot Sverige
Akademiker flyttade från Rumänien till Öresund – efterlyser en väg in på arbetsmarknaden
Öresundsbrons vd uppmanar staterna att tänka mer gränsöverskridande
”Danmark gillar sina fiskare – i Sverige ses vi som en pittoresk yrkesgrupp”
Den dolda vägen över Öresundsbron
Ung dansk skejtare lockad av kreativt gymnasium i Malmö
Svenska, danska eller ”skandigröt”
Passkontrollant är ett varmare jobb än hon trodde
Från bromotståndare till Öresundsentusiast
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress


Aktuella nyheter

Intervjuer3 mars, 2021

McNeil-toppchef prioriterar synlighet: ”Om folk i din hemstad inte vet att du existerar så finns det ett gap”

Synlighet och interaktion med lokalsamhället och utbildningsinstitutioner är viktiga verktyg för att rekrytera kompetens på lång sikt. Det berättar Jody...

Fastighet3 mars, 2021

Svenska fastighetsrådgivaren Croisette startar danskt bolag

Från Malmö till Köpenhamn. Med bolag i både Sverige och Danmark följer Croisette Real Estate Partner de kunder som vill...

Life Science3 mars, 2021

Danmark och Sverige satsar på lokal vaccinproduktion

Nya nationella vaccinfabriker kan bli lösningen för Danmark och Sverige, för att säkra en mer stabil leverans av coronavaccin. En...

Samhälle3 mars, 2021

Maxtak på 500 personer föreslås införas i butiker och varuhus i Sverige

Folkhälsomyndigheten vill införa ett krav på att max 500 personer får släppas in i varuhus och butiker. Det meddelades på...

Life Science3 mars, 2021

Tidigare forskningschef för Leo Pharma blir styrelseordförande i ny dansk klusterorganisation för life science

Den nya nationella klusterorganisationen Danish Life Science Cluster har utnämnt sin nya styrelseordförande. Det blir Kim Kjøller, som har lång...

Näringsliv3 mars, 2021

Fler bilfartyg anlöper återigen Malmö hamn

På grund av coronapandemin blev bilfartygen som kommer till Malmö hamn markant färre under förra våren. Enligt Sydsvenskan minskade dem...

Samhälle3 mars, 2021

Ny regiondirektör i Region Huvudstaden

Region Huvudstaden får ny regiondirektör. Jens Gordon Clausen kommer från tjänsten som koncerndirektör i regionen med ansvar för bland annat...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.