Connect with us

Intervjuer

Med en musikalisk mission

Publicerad

den

Hasse Jönsson, bandbokare på The Tivoli, och Rasmus Schrøder, musikredaktör på Kulturværftet, har enligt dem själva en fantastisk kemi, vilket gjort det lätt att samarbeta. Foto: Kulturværftet

Två bandbokare i Helsingör och Helsingborg har funnit varandra i målet att bryta ned barriären mellan svenskt och danskt musikliv. Rasmus Schrøder på Kulturværftet och Hasse Jönsson på The Tivoli har hittills etablerat ett konsertsamarbete och arbetar tillsammans kring en talangtävling för nya band i Skåne och på Själland. Men det nya radarparets ambitioner är större än så.

– Innan vi börjar intervjun skulle jag vilja visa något, säger Rasmus Schrøder och trycker upp hissen till takterrassen på kulturhuset Kulturværftet i Helsingör.

Höstvindarna rycker lätt i hår och kläder när han kliver fram till räcket, men de är så pass ljumma att han lämnat jackan inomhus. Kulturværftet – Kulturvarvet – ligger som namnet antyder vid vattnet, med några hundra meter till färjeterminalen. Snett till vänster tronar slottet Kronborg, bortom det syns en tunn strimma hav och sedan brer Sverige ut sig.

– När jag ser ut över vattnet känner jag att det finns något magiskt över det, och att det ligger en oförlöst potential i att Helsingborg är så nära, säger han.

Det är bara 3,5 kilometer fågelvägen mellan Helsingborg och Helsingör. ”Det ligger en oförlöst potential i att Helsingborg är så nära”, säger Rasmus Schrøder. Foto: News Øresund – Anna Palmehag

Redan när Rasmus Schrøder började sitt jobb som musikredaktör på Kulturværftet visste han att han ville försöka arbeta på tvärs över Öresund. Ambitionerna fick sitt utlopp då han träffade Hasse Jönsson, som grundat pop- och rockklubben The Tivoli i Helsingborg och numera arbetar där som bandbokare. De två klickade både som personer och i en gemensam vision om att öka mobiliteten och bryta ned barriärer inom musikbranschen.

– Jag tycker att det är galet att vi inte utnyttjar att vi liknar varandra så mycket. Många artister blickar ut i världen, men svenska artister hoppar över Danmark och danska artister tittar åt ett annat håll än Sverige. Jag undrar mycket över varför. Är vi rädda för att misslyckas? Eller är det inte någon som har gjort det förut? Vi måste faktiskt bearbeta vissa artister för att de ska vilja jobba i ett annat land, säger Rasmus Schrøder.

Som ett exempel på hur skarpa nationsgränserna är inom musikvärlden berättar han om när Hasse Jönsson bokat in den svenska artisten Laleh, som drog en publik på 10 000 personer till sin konsert på Sofiero i Helsingborg.

– Jag jobbar professionellt med musik, men hade aldrig ens hört talas om Laleh. Den idén har vi byggt hela vårt samarbete kring, säger Rasmus Schrøder.

Hasse Jönsson var med och grundade pop- och rockklubben The Tivoli i Helsingborg och arbetar i dag som dess bandbokare. Foto: News Øresund – Mandus Örarbäck

Hasse Jönsson uttrycker en liknande syn på läget när han tar emot i den välfyllda baren på The Tivoli.

– Folk är så hemma i sitt eget, och ser bara den egna världen. Men vi vill ju se om vi kan bredda det här på något fantastiskt sätt och även låta folk få ta del av en annan form av kultur. För att lyckas med det förstod vi snabbt att vi måste ha någon som förflyttar människorna, säger han.

Konsertsamarbetet görs följaktligen i samverkan med färjeoperatören Forsea som trafikerar Helsingborg–Helsingör. Upplägget är att stora danska artister bokas för konserter i Helsingborg – eller vice versa – och att färjeresorna ingår i konsertbiljetten. På så vis blir det enkelt för den inhemska publiken att följa med över sundet, men artisterna får också möjlighet att möta en ny publik i grannlandet.

– Vi har till exempel presenterat danska Nephew och Dizzy Mizz Lizzy på The Tivoli som rymmer 600 personer – och det var så klart helt utsålt. Majoriteten av publiken var danskar, men vi kunde fortfarande introducera några band för en massa svenskar som inte kände till dem. Dessutom presenterade vi också The Tivoli för danskarna, och visade att här finns ett riktigt coolt ställe dit man kan åka och lyssna på musik, säger Rasmus Schrøder.

Tillsammans kan The Tivoli och Kulturværftet också boka större internationella band med mindre risk, eftersom de kan marknadsföra evenemanget och sälja biljetter i båda länderna.

Ett ytterligare samarbete dem emellan tog sin början under 2019, då talangtävlingen Popkorn för första gången anordnades på båda sidor Öresund. Tävlingen hålls sedan år 2000 för unga, nyetablerade band i Helsingborgstrakten och kompletterades nu med en dansk motsvarighet på Själland. De två bästa banden från varje land möttes sedan i en gemensam final på The Tivoli. Enligt Hasse Jönsson utgjorde det nya upplägget inte bara en möjlighet för deltagarna att utvecklas och potentiellt slå igenom i två länder, utan lyfte hela tävlingen.

– Vi har fått en större bredd: det har varit fler som sökt, högre kvalitet, fler tjejer och fler band. Så här långt känns det väldigt positivt och som att det är rätt inriktning, säger han.

I Popkorn ingick också att alla banden fick delta i ett seminarium i Helsingör, där de fick träffa personer från branschen och höra hur man kan jobba som musiker. Vinnarna fick dessutom en coachning i hur de skulle kunna utvecklas som artister både musikaliskt och på scen men också som en del av branschen. Kompetensutveckling inom musikbranschen är något som Hasse Jönsson och Rasmus Schrøder skulle vilja arbeta ännu mer med under de kommande åren.

– Det var bara en seminariedag första året, men vi tänker oss att det framöver kunde utvecklas till ett lite större arrangemang i Region Skåne och Region Hovedstaden, där vi tar ett större ansvar för den regionala kompetensutvecklingen, säger Rasmus Schrøder och får stöd av Hasse Jönsson, som till och med skulle vilja etablera en högre utbildning för musiker i norra Öresund.

Målet med det dansksvenska konsertsamarbetet är dels att låta danska band spela i Sverige och vice versa, dels att tillsammans boka större, internationella artister. Foto: Splitart / Kulturværftet

Ytterst är Rasmus Schrøders ambition att bryta ned barriärer och öka mobiliteten i Norden. Han drömmer om en inre nordisk marknad för musik, där det är självklart att röra sig över gränserna. Öresundsbron har hjälpt till att skapa en naturlighet i att röra sig fram och tillbaka mellan Sverige och Danmark, menar han, men även Helsingborg och Helsingör har en roll att fylla.

– Det här är stället där Danmark och Sverige ligger närmast varandra. Det är här vi ska göra det, det är här vi ska lyckas. Vi vill att det ska vara naturligt för svenska och danska artister att gå genom oss om de vill in i det andra landet, säger han och fortsätter:

– Vi säljer inte bilar eller tvättmaskiner, utan upplevelser. Musik är en mycket tacksam produkt att sälja, för vi behöver inte pracka den på människor. Den är bra att använda när vi vill berätta om mobilitet och större förståelse över gränserna.

På vägen har de båda entusiasternas samarbete fått stöd av såväl Nordisk Kulturfond som HH-samarbetet mellan Helsingborg och Helsingör, liksom av Region Skåne. Inför 2020 bidrog dessa aktörer med över en halv miljon svenska kronor till projektet. I centrum står dock väldigt tydligt Rasmus Schrøder och Hasse Jönsson.

– Det krävs ju också att det är någon som brinner för det. Det är det så klart med mycket här i livet. Men det behöver vara någon som känner att det här kan vi bygga vidare på, säger Hasse Jönsson.

News Øresund – Anna Palmehag & Mandus Örarbäck

 

Intervjuserie i News Øresund – Öresundsbron 20 år

I år fyller Öresundsbron 20 år. News Øresund uppmärksammar detta jubileum med en serie intervjuer med personer som lever och verkar i regionen, eller som spelat en viktig roll i dess utveckling.

Flertalet av intervjuerna ingår även i boken ”Checkpoint 2020 – människor, gränser och visioner i Öresundsbrons tid” (Makadam förlag) som getts ut i maj av Øresundsinstituttet och Centrum för Öresundsstudier vid Lunds universitet.

Läs fler intervjuer i serien:
Tidigare vd: dansk-svensk kulturmix ger företag en spännande utgångspunkt
Flytten från Stockholm öppnade hennes ögon för Öresundsregionen
Olikheter mellan dansk och svensk kultur ger dynamik i arbetslivet
Biologen på Pepparholm
Köpenhamn blev en fristad när Malmö kändes för trångt
Hon har sin bas på båda sidor sundet
Hamnfusion gav mer än ekonomisk vinst
Ingvar Carlsson hade bestämt sig: ”När jag blir statsminister ska bron byggas”
Han var med i beslutet om att bygga Öresundsbron
Med utsikt mot Sverige
Akademiker flyttade från Rumänien till Öresund – efterlyser en väg in på arbetsmarknaden
Öresundsbrons vd uppmanar staterna att tänka mer gränsöverskridande
”Danmark gillar sina fiskare – i Sverige ses vi som en pittoresk yrkesgrupp”
Den dolda vägen över Öresundsbron
Ung dansk skejtare lockad av kreativt gymnasium i Malmö
Svenska, danska eller ”skandigröt”
Passkontrollant är ett varmare jobb än hon trodde
Från bromotståndare till Öresundsentusiast
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Samhälle3 oktober, 2023

Syrebrist råder i danska vatten – miljöministern lovar förbättring

Syreförbrukningen i den danska havsmiljön ökar och en försämring kan få allvarliga konsekvenser för livet i danska och närliggande vatten....

Arbetsmarknad30 september, 2023

Svenska ministrar: vi är nära ett nytt skatteavtal för Öresund

Sedan ett och ett halvt år pågår förhandlingar om det svensk-danska skatteavtalet, Öresundsavtalet, mellan Danmark och Sverige. Förhandlingarna handlar bland...

Hållbarhet29 september, 2023

Øresundsinstituttet och Sparbanken Skåne släpper ny rapportserie om hållbarhet – kommunernas arbete först ut

Skåne har minskat utsläppen av växthusgaser snabbare än landet som helhet – 41 procent mot 33 procent i genomsnitt, jämfört med...

Samhälle29 september, 2023

Sveriges rikspolischef öppnar för att ta hjälp av militären i kampen mot gängvåldet – men enbart för avlastning och expertråd

September är den dödligaste månaden när det gäller skjutvapenvåld i Sverige sedan december 2019 rapporterar SVT och nu kan det...

Politik29 september, 2023

Danska partier oeniga om abortgräns efter ny rekommendation från det Etiska rådet

Partierna i det danska folketinget är oense om var abortgränsen ska gå. Hittills har den legat i slutet av vecka...

Hållbarhet29 september, 2023

Stockholm satsar på självstyrande eldrivna färjor – fyra 100 meter långa färjor har beställts av Trafikverket

Världens första självstyrande och eldrivna passagerarfärja trafikerade Stockholm i somras, mellan Södermalm och Kungsholmen. Nästa år sjösätts ytterligare två 100...

Hållbarhet29 september, 2023

Malmö stad och den lokala byggbranschen tecknar klimatkontrakt

Malmö stad och LFM30, ett initiativ som samlar drygt 200 företag och organisationer inom bygg- och fastighetsbranschen, tecknar klimatkontrakt för...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.