Connect with us

Turism/kultur

Delvis återhämtning under coronasommaren i Helsingborg och Helsingör

Publicerad

den

Efter en tuff vår med reserestriktioner och delvis stängd gräns har turismen, trafiken och handeln i det nordliga Öresund delvis återställts under sommaren. I Helsingör har de små och mellanstora turistföretagen och stadshandlarna klarat sig hyfsat tack vara inhemsk och lokal turism medan de större besöksmålen har haft det svårare. I Helsingborg har danska och inhemska turister och dagsbesökare hjälpt handel och turistnäring igång igen, men samlat sett bedöms pandemin haft en negativ påverkan.

Mellan den 14 mars och 3 september 2020 var det full gränskontroll på den danska sidan Öresund. Här vid färjelägret i Helsingör. Foto: News Øresund

Under coronakrisen gick resandet med färja i norra Öresund markant ner. Sundsbussarna la ner trafiken helt från 14 mars till 7 juli när danska gränsen var delvis stängt. Under resterande del av sommaren har de, enligt pressansvarig Geir Jansen, haft runt 60 procent av sina passagerare. Numera seglar Sundsbussarna stort sett enligt säsongens tidtabell och de kommer återuppta helgturerna från Helsingborg till Köpenhamn under hösten med afterwork-koncept och Tivoli-rabatt. Enligt Kristian Durhuus, VD för ForSea, förlorade rederiet runt 80 procent av trafikvolymen under våren, och mestadels var det fritidstrafiken medan frakt och pendlartrafiken låg närmare normalnivå. Nu har resandet gått upp, men fortfarande saknas ungefär 30 procent av trafikvolymen.

– Det är turisterna vi har förlorat. Turister direkt mellan Sverige och Danmark, men även transittrafik mellan Sverige/Norge och Europa. Men det har börjat se ljusare ut, säger Kristian Durhuus, VD för ForSea till News Øresund.

I Helsingör har man märkt av att det varit färre svenska gäster, men Annette Sørensen, direktör för VisitNordsjælland, anser att det överlag har varit en hyfsad sommar för Nordsjällands turism.

– Det har gått hyggligt. Danskarna har stannat hemma och vi har haft fler danska gäster, både övernattande och endagsresande. Och sedan har ju stugägarna använt sina sommarstugor mycket, och de har shoppat och ätit här, säger hon till News Øresund.

Lokala besökare har gjort att sommaren i Helsingör ändå gått hyggligt enligt VisitNordsjælland, även om de märkt av att det varit få svenska turister. Foto: News Øresund

Samtidigt påpekar hon att det är stor skillnad för de olika verksamheterna. De små- och mellanstora företagen har klarat sig ganska bra, medan det varit mer påfrestande för de större besöksmålen, så som Kronborg, eftersom de brukar ha fler internationella gäster.

Likaså finns det stor skillnad på hur hotell, camping och vandrarhem har klarat sig allt efter om de finns vid kusten eller i städerna där kustturismen har gått bäst.

På den svenska sidan finns det också stora skillnader på hur det förändrade resmönstret har påverkat. Helena Wennerström, försäljnings- och marknadschef i Helsingborgs stad berättar för News Øresund att handeln, särskilt i stadskärnan, tappade mycket under våren, men att den under sommaren har vunnit tillbaka en del via lokala och danska besökare. Även Väla Centrum har haft många besökare under sommaren. Det även på grund av julivädret, som inte var så strandvänligt.

Än finns inte alla siffror för sommaren på hotell och turistattraktioner, men Helena Wennerström framhäver ett exempel. Sofiero slott hade runt dubbelt så många besökare i sommar som förra året, och det var primärt besökare från Skandinavien och närområdet.

– Jag tror likaså att om du frågor Hotell Skansen, Söderåsen och flera andra ställen så har de haft många danska besökare, men generellt tror jag inte att gästnätterna har nått samma nivå som förra året, säger hon.

– Så om man tittar på helheten så har pandemin haft en negativ påverkan på vår destination, även om den under sommaren återhämtade sig en del.

I Nordsjælland är Annette Sørensen, till trots för att sommaren gått hyfsad, lite orolig för vad coronakrisen framöver kommer att innebära för de svenska turister såväl som för samarbetet över Öresund.

– Jag kan vara lite nervös för hur hela coronasituationen och de olika sätten varpå vi i Danmark och Sverige har hanterat det, kan påverka lusten att resa över sundet framöver. Så det finns en kommunikationsuppgift så att svenskarna återigen får lust att besöka Nordsjälland, säger hon.

(News Øresund – Thea Wiborg)

 

 

Fakta gästnattstatistik januari-juli
Under perioden januari-juli, som är senaste månaden med aktuell statistik, var antalet av gästnätter i Helsingborg 38 procent lägre än under samma period förra året. De danska gästnätter minskade med 48 procent. I Nordsjælland var gästnätterna, exklusive feriehusövernattningar, 33 procent färre under januari-juli jämfört med samma period förra året. De svenska gästnätterna var 70 procent färre.

Källa: SCB/Tillväxtverket, bearbetat av Tourism in Skåne samt Danmarks Statistik

 

Fakta om gränsstängning
Mellan den 14 mars och den 10 juli hade Danmark delvist stängt gränsen mot Sverige, bland annat för turister. Reglerna för vilka som kunde ta sig över danska gränsen ändrades flera gångar i takt med smittspridningsläget. När Danmark införde en regional lösning för bedömning av smittspridning uppstod det förvirring vid gränsen i Helsingör. Lördagen den 27 juni släppte Helsingørs Politi först fritt in personer bosatta i Skåne, någon timme senare endast skåningar som fyllt i intyg att de skulle coronatesta sig för att vid lunchtid endast släppa in skåningar som hade färskt covid-19 test som var negativt. Anledningen var att även om Danmark öppnat för regionala lösningar så hade Skåne fortsatt för högt smittläge och den informationen från Rikspolitiets verkar inte nått Helsingör. Sedan 11 juli kan alla skåningar åka in i Danmark och sedan 14 augusti är det öppet för alla svenskar att komma in i Danmark. Den 3 september återgick Danmark till att ha stickprovskontroller vid samtliga gränsövergångar, likt före coronapandemin.
Läs mer om gränskontroller här

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress


Aktuella nyheter

Politik19 oktober, 2020

Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen avgår

Efter flera anklagelser om tidigare sexuella ofredanden väljer Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen (S) att avgå. På ett internt möte i...

Samhälle16 oktober, 2020

SAS hotas av bötesstraff för att inte återbetala passagerare snabbt nog

Danska Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen hotar med att polisanmäla SAS om flygbolaget inte behandlar de 95 000 danska återbetalningskrav för...

Norden15 oktober, 2020

Sverige driver på för att de nordiska länderna ska ta större hänsyn till grannarna

Sveriges Nordenminister Anna Hallberg (S) vill skynda på arbetet med att utvärdera hur coronakrisen har påverkat det nordiska samarbetet. Dessutom...

Samhälle16 oktober, 2020

Mycket nära att Danmark inför resesrestriktioner mot Skåne – 12 svenska regioner i karantän

När danska Statens Serum Institut på torsdagen meddelade att smittspridningen i Sverige ökat så att tolv svenska regioner nu förklarats...

Turism/kultur15 oktober, 2020

Dansk turism klarade coronasommaren bättre än svensk

Dansk turism backade endast åtta procent under de tre sommarmånaderna mätt som antalet gästnätter. I Sverige minskade gästnätterna med 37...

Cleantech16 oktober, 2020

Möjlig driftsstart för svenska vindkraftverk på Kriegers flak 2026

Vattenfall tror att en svensk vindkraftspark på Kriegers flak, tre mil söder om Trelleborg, kan vara i bruk redan i...

Infrastruktur15 oktober, 2020

70 procent färre flygresenärer – fortsatt fall väntas under hösten

Köpenhamns flygplats har under coronakrisen tappat mer än 16 miljoner resenärer. Under perioden januari till september har det varit 71...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.