Connect with us

Danmark

Kärleksflytten till Sverige blev inte som hon tänkt

Publicerad

den

Flytten tillbaka till Danmark innebar att hennes två söner kunde lära sig danska innan de började skolan. Yildiz Yazan bor nu med familjen i Ballerup, väster om Köpenhamn. Foto: Privat

Yildiz Yazan flyttade med sin man över Öresund 2009 och blev så kallade ”kärleksflyktingar”. Men de sju åren i Sverige var kantade av svårigheter att hitta jobb.
– Kanske var det på grund av språket, men jag upplevde att det fanns fler jobbmöjligheter i Danmark, säger hon, som är glad att familjen nu funnit sig tillrätta utanför Köpenhamn.

De stränga invandringsreglerna i Danmark ledde under flera år på 2000-talet till att hundratals danska kärleksflyktingar tvingades flytta till Sverige. Reglerna hindrade danskar från att kunna bo tillsammans med en partner som kom från utanför EU, om de inte kunde uppvisa att de till exempel var välutbildade eller pratade bra danska eller engelska.

Yildiz Yazan tog chansen att dra nytta av fördelarna med regionen, och det faktum att det finns två olika länder och regelverk. När hon 2009 flyttade ihop med sin man från Turkiet, kunde de likt hundratals andra danska par bosätta sig i Malmöområdet för att få bo tillsammans.

– Jag var 20 år då och jag tänkte att en familjesammanföring i Danmark var omöjlig. Många sa att det var svårt och jag ville inte ha några problem. Jag hörde också att man kunde ha ett bra liv i Sverige, säger hon.

De flyttade först till Arlöv, men planen var ändå att flytta tillbaka till Danmark relativt snart. Under tiden utbildade Yildiz sig till ekonomiassistent i Kastrup, men när hon var färdig visade det sig vara svårt att få jobb. Kanske var det språket som gjorde det svårt att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden, tänker hon idag.

Det var även svårt att hitta en bostad i Sverige och totalt flyttade familjen fem gånger under sju år.

– Där tror jag att chanserna är lite bättre i Danmark och att det finns fler bostadsaktörer att välja mellan, säger Yildiz Yazan.

När hennes make till slut fick svenskt medborgarskap 2016 började de på allvar fundera på att flytta till Danmark igen, och året efter gick flyttlasset till Ballerup, en kommun väster om Köpenhamn, där Yildiz Yazan själv har sitt barndomshem.

Strax efter flytten så fick hon till slut ett jobb, som tolk från danska till turkiska. I dag har hon dubbla arbeten, både som tolk och som undersköterska.

Vad fick er att flytta tillbaka till Danmark till slut?

– Framför allt på grund av att det var allt för svårt att hitta något jobb i Malmö. Men jag saknade också familjen. I Sverige hade vi inga föräldrar eller vänner som kunde hjälpa oss att ta hand om barnen när vi behövde. Men jag är glad att jag fick chansen att lära mig det svenska språket, säger hon.

News Øresund – Erik Ottosson

Foto: News Øresund – Johan Wessman

Faktaruta: Danska kärleksflyktingar i Sverige

2002 skärpte Danmark sin lagstiftning, så att det blev svårare för personer i Danmark att flytta samman med en partner från ett land utanför EU, förutsatt att de ville bo i Danmark. Det ställs bland annat krav på att båda personerna är över 24 år, att de har en lägenhet på minst 40 kvadratmeter och att de har över 100 000 kronor på banken.

Eftersom Sveriges lagstiftning varit mer generös och det råder fri rörlighet inom såväl Norden som EU har tusentals danskar under de två senaste decennierna valt att flytta till Sverige för att kunna flytta samman med en partner från ett land utanför EU eller Norden. För att de ska få uppehållsrätt i Sverige krävs att EU-medborgaren i paret kan försörja sig genom arbete, studier, pension eller annat.

Läs mer på:
www.aegteskabudengraenser.dk
www.nyidanmark.dk
www.migrationsverket.se

 

Intervjuserie i News Øresund – Öresundsbron 20 år

I år fyller Öresundsbron 20 år. News Øresund uppmärksammar detta jubileum med en serie intervjuer med personer som lever och verkar i regionen, eller som spelat en viktig roll i dess utveckling.

Flertalet av intervjuerna ingår även i boken ”Checkpoint 2020 – människor, gränser och visioner i Öresundsbrons tid” (Makadam förlag) som getts ut i maj av Øresundsinstituttet och Centrum för Öresundsstudier vid Lunds universitet.

Läs fler intervjuer i serien:
Vd:n när bron öppnade: ”Det var ett magiskt ögonblick!”
Forskningsanläggning gjorde tyske Ralf Trant till Öresundsbo
Med en musikalisk mission
Tidigare vd: dansk-svensk kulturmix ger företag en spännande utgångspunkt
Flytten från Stockholm öppnade hennes ögon för Öresundsregionen
Olikheter mellan dansk och svensk kultur ger dynamik i arbetslivet
Biologen på Pepparholm
Köpenhamn blev en fristad när Malmö kändes för trångt
Hon har sin bas på båda sidor sundet
Hamnfusion gav mer än ekonomisk vinst
Ingvar Carlsson hade bestämt sig: ”När jag blir statsminister ska bron byggas”
Han var med i beslutet om att bygga Öresundsbron
Med utsikt mot Sverige
Akademiker flyttade från Rumänien till Öresund – efterlyser en väg in på arbetsmarknaden
Öresundsbrons vd uppmanar staterna att tänka mer gränsöverskridande
”Danmark gillar sina fiskare – i Sverige ses vi som en pittoresk yrkesgrupp”
Den dolda vägen över Öresundsbron
Ung dansk skejtare lockad av kreativt gymnasium i Malmö
Svenska, danska eller ”skandigröt”
Passkontrollant är ett varmare jobb än hon trodde
Från bromotståndare till Öresundsentusiast
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

Aktuella nyheter

Cleantech11 juni, 2021

Sverige och Danmark positiva till OECD:s förslag om att utveckla en grön megaregion från Hamburg till Oslo

OECD har tagit fram 23 rekommendationer som ska göra STRING-regionen till en grön megaregion som sträcker sig från Hamburg till...

Turism/kultur11 juni, 2021

EM-festen börjar i Köpenhamn på lördag

För första gången spelas det EM-matcher för herrar i fotboll i Danmark. Tre gruppspelsmatcher och en åttondelsfinal avgörs på Parken...

Okategoriserade11 juni, 2021

Svenskt 100-årsjubileum i Köpenhamn

Sveriges ambassadörs residens vid Sankt Annæ Plads i Köpenhamn firar 100 år i svensk ägo. 1700-tals palatset köptes 1921 av...

Samhälle11 juni, 2021

Aktuellt i Öresundsdebatten: Öresund som ett grönt Silicon Valley och Moderaternas besked om fasta förbindelser över Öresund

Öresund kan bli den geografiska mittpunkten när Tyskland, Danmark, Sverige och Norge arbetar för att skapa en grön tillväxtregion inom...

Samhälle10 juni, 2021

Skånes befolkning väntas överstiga 1,5 miljoner år 2040

År 2040 väntas Skånes befolkning vara 1 546 888 personer, enligt en ny befolkningsframskrivning från Statistiska centralbyrån. Det innebär en...

Näringsliv10 juni, 2021

Sveriges största produktionsbolag startar i Danmark – med fd tv-chefen Emma Kronqvist som vd

Stockholmsbaserade svenska tv-produktionsbolaget Nexiko expanderar till Danmark. Vd för den danska verksamheten blir Emma Kronqvist, som tidigare bland annat haft...

Arbetsmarknad10 juni, 2021

Ny svensk skattelagstiftning sätter gränspendlare och danska arbetsgivare i kläm

Undanta gränsarbetare från den nya svenska skattelagstiftningen, begär landshövdingen och regionstyrelsens ordförande i Skåne i ett brev till regeringen. Sedan...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.