Intervjuer
Optimistiska borgmästarveteraner anser att vardagen gör skillnad

Jens Kramer Mikkelsen (S) var överborgmästare i Köpenhamn 1989–2004, och Ilmar Reepalu (S) var kommunstyrelsens ordförande i Malmö 1994–2013. Tillsammans har de mer än 30 års erfarenhet av den högsta politiska nivån i Öresundsregionen, men att Köpenhamn och Malmö vid millennieskiftet förenades genom en bro över Öresund ser de båda som en av höjdpunkterna i den politiska karriären.
– När jag träffar gamla samarbetspartners från Skåne, till exempel Sydsvenska Handelskammaren, Ilmar Reepalu och Joakim Ollén talar vi om hur långt vi faktiskt har nått. På många vis längre än vad de mest optimistiska av oss hoppades på då. Självklart har det varit bakslag, till exempel genom passkontrollerna, men på många sätt tillhör regionen vardagen nu, säger Jens Kramer Mikkelsen.

Ilmar Reepalu oroas över de nuvarande gränskontrollerna, men i det långa perspektivet tror han på en positiv framtid för Öresundsregionen. Foto: News Øresund – Jenny Andersson
Samarbetet mellan de två städerna började långt innan Öresundsbron invigdes. Under 1990-talet talades det i EU-sammanhang ofta om ”Regionernas Europa”. Ilmar Reepalu minns en tid då Öresundsregionen lanserades som ett föregångsprojekt i det nya Europa.
– Det var spännande när vi lanserade Öresundsregionen ur ett EU-perspektiv. Vi hade en konferens på holmen 1996, och sen visade vi upp oss tillsammans på en mässa i Mipim. Vi hade för första gången en gemensam dansk-svensk monter. Vi skapade den första och kraftfullaste EU-regionen som visar vad EU handlar om. Många gränsregioner, som exempelvis Santander-Bayonne vid den fransk-spanska gränsen, kämpade i slutet på 90-talet, och vi var föregångare, säger Ilmar Reepalu.
Jens Kramer Mikkelsen menar att en av nycklarna till att samarbetet mellan Köpenhamn och Malmö förbättrades är att dynamiken i samarbetet förändrades.
– Mitt viktigaste beslut var att uppfatta samarbetet som ett likvärdigt samarbete, även om Köpenhamn är en större stad. När man är stor behöver man inte visa det. Det bidrog till ett tätt och tillitsfullt samarbete, säger han.
Ilmar Reepalu delar bilden av ett gott samarbete mellan städerna.
– Ja, det viktigaste var framför allt att Malmö och Köpenhamn tillsammans satsade så starkt. Jag och Jens Kramer Mikkelsen hittade varandra snabbt, och letade hela tiden nya sätt att visa upp oss genom. Vi skrev en bok, bjöd in till en årskonferens som hölls ena dagen i Malmö och ena dagen i Köpenhamn, och vi var ofta i Bryssel och berättade. Det hela kryddades med Copenhagen Malmö Port, en gemensam organisation, säger han.
Efter att ha sett en positiv utveckling under Öresundsbrons första 15 år har bland annat gränskontroller gjort Ilmar Reepalu skeptisk till den nuvarande utvecklingen. Men när han blickar framåt ytterligare 20 år tror han att regionen återigen kommer gå mot ljusare tider.
– I 20-årsperspektivet får jag tillbaka mitt hopp. Nu har pendeln svängt maximalt mot en nationalistisk nivå, sen kommer den att slå tillbaka till tanken om ett transnationellt Europa där gränser inte känns. När vi är igenom Brexit-traumat som vi upplever nu kommer fokus återigen att vändas från svagheter till att se hur vi tillsammans bygger Europa starkt igen. Då vänder det från hur viktigt det är att gå ut ur EU till hur viktigt det är att hålla sams, säger Ilmar Reepalu.

Jens Kramer Mikkelsen menar att Öresundsbrons framgång handlar mer om människor än om stål och betong. Foto: News Øresund – Johan Wessman
Öresundsregionen har blivit en vardagsregion menar Jens Kramer Mikkelsen, och det ser han som ett bevis på att satsningen på Öresundsbron varit lyckad. Köpenhamns förra överborgmästare anser att regionen främst är just en region, och inte en del av två länder.
– Jag har aldrig varit en anhängare av högtidliga skåltal, det är i vardagen regionen visar sitt värde. Det är arbetspendlarna, teaterbesökarna, restaurangerna och så vidare som skapar det nya regionala medvetandet. Bron beskrivs på många håll som en viktig internationell infrastruktur mellan två länder. För mig är bron en lokal förbindelse som förbinder två landsdelar som i århundraden har hört ihop. Bron mellan Danmark och Sverige ligger på en helt annan plats, säger Jens Kramer Mikkelsen.
Att Öresundsbron är mer än ett infrastrukturprojekt för Jens Kramer Mikkelsen är något han blev övertygad om redan innan bron invigdes.
– Min mest spännande upplevelse var den första gången, långt innan den officiella invigningen, som jag möttes med Ilmar Reepalu på mitten av bron. Det var en väldigt konkret upplevelse som visade mig att bron var mer än stål och betong. Den är en förbindelse mellan människor.
News Øresund – Emil Persson
Intervjuserie i News Øresund – Öresundsbron 20 år
I år fyller Öresundsbron 20 år. News Øresund uppmärksammar detta jubileum med en serie intervjuer med personer som lever och verkar i regionen, eller som spelat en viktig roll i dess utveckling.
Flertalet av intervjuerna ingår även i boken ”Checkpoint 2020 – människor, gränser och visioner i Öresundsbrons tid” (Makadam förlag) som getts ut i maj av Øresundsinstituttet och Centrum för Öresundsstudier vid Lunds universitet.
Läs fler intervjuer i serien:
”Du kommer också att se mig i talarstolen”
Kärleksflytten till Sverige blev inte som hon tänkt
Vd:n när bron öppnade: ”Det var ett magiskt ögonblick!”
Forskningsanläggning gjorde tyske Ralf Trant till Öresundsbo
Med en musikalisk mission
Tidigare vd: dansk-svensk kulturmix ger företag en spännande utgångspunkt
Flytten från Stockholm öppnade hennes ögon för Öresundsregionen
Olikheter mellan dansk och svensk kultur ger dynamik i arbetslivet
Biologen på Pepparholm
Köpenhamn blev en fristad när Malmö kändes för trångt
Hon har sin bas på båda sidor sundet
Hamnfusion gav mer än ekonomisk vinst
Ingvar Carlsson hade bestämt sig: ”När jag blir statsminister ska bron byggas”
Han var med i beslutet om att bygga Öresundsbron
Med utsikt mot Sverige
Akademiker flyttade från Rumänien till Öresund – efterlyser en väg in på arbetsmarknaden
Öresundsbrons vd uppmanar staterna att tänka mer gränsöverskridande
”Danmark gillar sina fiskare – i Sverige ses vi som en pittoresk yrkesgrupp”
Den dolda vägen över Öresundsbron
Ung dansk skejtare lockad av kreativt gymnasium i Malmö
Svenska, danska eller ”skandigröt”
Passkontrollant är ett varmare jobb än hon trodde
Från bromotståndare till Öresundsentusiast
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Danmark3 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur10 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Norden9 månader sedan
Möjligt att betala med mobilen över Öresund när Vipps lanseras i Sverige i höst
-
Danmark11 månader sedan
400-åriga renässansbyggnaden Børsen i Köpenhamn brann ned till hälften – röster höjs för att bygga upp den igen
-
Infrastruktur9 månader sedan
Klart hur en Öresundsmetro skulle ansluta till Malmö
-
IT / mobiltelefoni12 månader sedan
Mobilbetalningar blir möjliga före sommaren mellan Danmark, Norge och Finland
-
Samhälle11 månader sedan
Konjunkturen i Öresund: sysselsättningen stiger fortsatt i Danmark och inflationen i Sverige föll mer än väntat
-
Samhälle12 månader sedan
Tusentals tyskar flyttar till Sverige – ”Schwedenhaus” ny hashtag på sociala medier