Näringsliv
Vestas vd: Danmark och Sverige mer lika än många tror
KÖPENHAMN. Efter ett år som högsta chef för danska vindkraftsjätten Vestas konstaterar svenske vd:n Anders Runevad att de båda grannländerna är mer lika än olika.
– Det kändes som att komma hem när jag började på Vestas.
I går kväll var det extra mycket svenskt på svenska ambassaden i Köpenhamn. Det handlade om svenska framgångar i Danmark när Business Sweden bjöd in till möte. En rad svenska företag berättade om sin verksamhet i Danmark. Kvällens huvudtalare var Anders Runevad som på ett år vänt danska stoltheten Vestas från kris till nya framgångar. Han skulle tala om svenskt ledarskap i Danmark. Istället blev det en föreläsning om globalt ledarskap och oväntat små skillnader mellan de båda grannländerna.
– Jag måste göra er besvikna. Likheterna är större än skillnaderna mellan Danmark och Sverige, säger Anders Runevad och tittar ut över publiken i de eleganta lokalerna vid Sankt Annæ Plads i Köpenhamn där Sveriges ambassad huserar sedan 1921.
Han berättar om hur Vestas arbetar i 73 olika länder och att det finns 79 olika nationaliteter representerade bland medarbetarna.
– I Aarhus, där huvudkontoret finns, har vi 21 olika nationaliteter bland de anställda. I min ledningsgrupp är endast 20 procent danskar.
Anders Runevad tycker att svenska medier överdriver det svenska inslaget i Vestas ledning. Två av de fem personerna i ledningen är svenskar och styrelsen leds av Bert Nordberg med ytterligare två svenskar som ledamöter.
Han pekar istället på Vestas som ett globalt företag med rötterna i Danmark.
– Endast fem procent av försäljningen sker i Danmark och 80 procent av våra anställda finns i andra länder.
Hans budskap är att det ofta är en fördel att komma från små länder vilket tvingar storföretagen till en snabb global expansion.
– När det gäller företagsandan, ingenjörskunnandet, kvaliteten och bolagsstyrningen ser jag stora likheter mellan Sverige och Danmark. Det är nog mest i pressen man talar om skillnader, säger Anders Runevad och pekar istället på att det är små detaljer som skiljer, som att det är vanligare att ha slips i Danmark än i Sverige.
Själv kommer Anders Runevad från en lång karriär inom telekomföretaget Ericsson.
– Jag har jobbat i Singapore, Brasilien, England och USA. Min fru kommer från USA, min son är född i Sverige och min dotter i Singapore.
Han ser många likheter mellan telekombranschen och vindkraftsbranschen. Båda präglas av stort ingenjörskunnande och de säljer infrastruktur till operatörer som säljer vidare till slutkonsument. För Vestas handlar det om vindkraftsel. För Ericsson om teknik för telekomtjänster. Båda bolagen har haft perioder av stark expansion följt av en stor kris.
– För Ericsson kom krisen 2000-2001. Vestas kris kom för ett par år sedan. Nu måste vi jobba vidare med ständig förbättring. Vi måste göra vindkraftselen billigare för att kunna öka vår marknad.
– Min uppgift är att lämna ifrån mig ett stabilt företag den dag jag slutar. Ett företag som attraherar de bästa talangerna – globalt. (News Øresund – Johan Wessman)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen