Samhälle
Ekonomisk kris för Öresundsstatistik
KÖPENHAMN. Det dansk-svenska statistiksamarbetet Örestat saknar pengar till fortsatt verksamhet. Nordiska Ministerrådet, Köpenhamns kommun och Malmö stad har sagt nej till att bidra med pengar och svenska näringsdepartementet har inte besvarat en förfrågan om medfinansiering.
– Vi måste hitta ytterligare pengar för att driva Örestat framåt under 2015, berättade Simon Sköld, tillförordnad chef för enheten för samhällsanalys vid Region Skåne, när han under torsdagen talade vid Örestats framtidskonferens i Köpenhamn.
Örestat tar fram regional statistik som bland annat visar hur antalet som pendlar och flyttar över Öresund utvecklas mellan åren. Statistik som inte finns någon annanstans och som behövs för samhällsplaneringen. Förutom kommunerna och regionerna har Örestat fått frågor från bland annat Arbetsförmedlingen, Ungdomsstyrelsen och Statistiska Centralbyrån.
Örestat III är ett tidsbegränsat och delvis EU-finansierat Interregprojekt som upphör vid årsskiftet. För att den gemensamma Öresundsstatistiken ska fortsätta att produceras krävs en permanent finansiering. Region Skåne har redan sagt ja till att bidra med närmare en miljon kronor årligen. Danska staten bidrar via Danmarks statistik med 300 arbetstimmar per år. Men sedan är det stopp. Alla andra tillfrågade intressenter har sagt nej eller inte svarat på frågan om de vill bidra till Örestats fortsatta verksamhet.
– Nordiska Ministerrådet har meddelat att de inte avser vara med och medfinansiera Örestat. Köpenhamns kommun och Malmö stad har också meddelat att de inte kommer att medfinansiera statistiksamarbetet, sade Simon Sköld.
– Vi har försökt få svenska staten att gå in med motsvarande det som Danmark betalar men näringsdepartementet har inte besvarat vår förfrågan om att bidra med 500 000 kronor.
Utan full finansiering måste Örestat prioritera och banta verksamheten. Avsikten är att fortsätta med statistiken men frågan är hur omfattande den kan bli. En styrgrupp har bildats med representanter från Region Skåne, Danmarks statistik och Statistiska Centralbyrån.
– Den kommer att ansvara för att databasen finansieras och uppdateras årligen. Vid sidan av den bildar vi ett forum för analys och Öresundsstatistik med regioner, kommuner, Arbetsförmedlingen, Öresundskomiteen och Öresundsinstitutet, berättade Simon Sköld.
Region Skåne har tidigare riktat hård kritik mot att svenska staten inte vill vara med och finansiera Örestat. I en debattartikel i Sydsvenskan pekade Region Skånes utvecklingsdirektör Mikael Stamming och näringslivschef Bodil Rosvall tidigare i veckan på att den nationella statistiken är felaktig eftersom den inte omfattar Öresundspendlare. Därför ser till exempel Malmö stads befolkning fattigare ut i SCB:s statistik än vad de är i verkligheten. Anledningen är att personer bosatta i Malmö som jobbar i Köpenhamn inte räknas med i den nationella statistiken över sysselsatta.
” Ett helt Simrishamn saknas för Skånes del i SCB-statistiken, och det är en skandal i det tysta. Det handlar om sammanlagt 17 000 skåningar – för Malmös del handlar det om 5 procent av de arbetande”, skriver de i debattartikeln. (News Øresund – Johan Wessman – Anna Palmehag)
Fakta: Örestat
Örestat III är det tredje interregprojektet, med syftet att ta fram och utveckla Öresundsregional statistik. Projektet finansieras i dag av Region Skåne, Region Hovedstaden, Region Sjælland, Helsingborg stad, Malmö stad, Arbetsförmedlingen, Landskrona stad, Öresundskomiteen och Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland, som tillsammans med EU bidrar med 1 340 348 euro årligen.
Örestat har bland annat byggt upp en offentlig databas med statistik över Öresundsregionen inom områden som pendling, arbetsmarknad, befolkning och levnadsförhållanden.
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen