Samhälle
Svenska myndigheter ser fortsatta miljöproblem med etableringen av Lynetteholmen
Etableringen av den konstgjorda ön Lynetteholmen i Köpenhamn, som ska ge plats åt 35 000 invånare från år 2070 och är tänkt att även fungera som stormflodsskydd för Köpenhamns centrala delar, möts av nytt motstånd från flera svenska myndigheter. De har dock inga synpunkter på själva ön i sig. Spridningen av sediment från valda dumpningsplatser i havet riskerar att medföra en betydande gränsöverskridande miljöpåverkan och dessutom finns det en risk för en negativ påverkan på vattenflödena i Öresund anser de. Det skriver Naturvårdsverket i ett samlat yttrande från myndigheterna.
Beslutet om att anlägga den 2,8 hektar konstgjorda ön Lynetteholmen i Köpenhamns hamninlopp är nu uppe för behandling i Folketinget. Efter att den första miljökonsekvensutredningen fick kritik från flera danska och svenska remissinstanser, togs en utökad miljöutredning fram, men i ett svar från Naturvårdsverket konstateras att svenska myndigheter ser fortsatta problem med anläggandet av ön.
På några punkter anser Naturvårdsverket att man har fått tillfredsställande svar i den utökade miljökonsekvensutredning som har tagits fram. Det gäller till exempel för anläggandet av själva ön Lynetteholmen. ”Svenska myndigheter bedömer att etablering av ön i sig inte kan antas medföra några betydande gränsöverskridande miljöpåverkningar när det gäller frågor kopplade till vattenkvalitet eller den lokala spridningen av massor i samband med etableringen av perimetern och själva ön.”, skriver verket.
Men istället är det valet av dumpningsplatser för muddermassor i Køge bukt som kritiseras. Det finns risk för spridning av förorenat sediment från de valda dumpningsplatserna och framför allt kan en spridning av sediment i nordlig riktning påverka vattenkvaliteten och djur och växtlivet negativt, bland annat ålgräsängar som är viktigt för fiskars reproduktion. Naturvårdsverket skriver att naturreservatet Falsterbohalvöns havsområde är särskilt viktigt att skydda. Enligt myndigheterna bör de valda dumpningsplatserna inte tillåtas. Vattenflödesförändringar och påverkan på saltvattentillförseln till Östersjön anser myndigheterna är ytterligare bekymmer, som kräver vidare utredning. De resultat som har presenterats av de danska myndigheterna hittills är inte tillfredsställande. De svenska myndigheterna vill ha ett fortsatt samråd kring dessa frågor.
I Folketinget behandlas nu ett lagförslag om själva anläggandet av ön Lynetteholmen. Om en majoritet ställer sig positiva till ön, kan anläggningsarbetet påbörjas vilket innebär att cirka 80 miljoner ton jord ska läggas i en stor perimeter som ska utgöra grunden för själva ön. Jordmassorna ska främst hämtas från utbyggnaden av metron och andra infrastrukturprojekt i Köpenhamn. (News Øresund)
Läs mer: Lagförslag om Lynetteholmen behandlas i Folketinget
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen