Connect with us

Samhälle

Skånes storstadsområden har drabbats hårdast ekonomiskt av coronakrisen

Publicerad

den

Coronapandemin har gjort att arbetslösheten stigit i Skåne under året. Foto: News Øresund

Västra Skåne har drabbats hårdare ekonomiskt av coronapandemin än regionens norra och östra delar. Arbetslösheten har vuxit snabbare och turismen har minskat mer i storstadsområdena längs Öresundskusten än i norra och östra Skåne. Samtidigt har bostadsmarknaden varit stabil i hela regionen, trots coronapandemin. Optimismen kring ekonomin har ökat i Skåne under sommar och tidig höst, men de senaste veckornas tilltagande smittspridning har skapat en större osäkerhet. Det visar höstens upplaga av Skånsk konjunktur, som tas fram av Øresundsinstituttet på uppdrag av Sparbanken Skåne.

Arbetslösheten i Skåne var 11,1 procent i september 2020. Det är 1,8 procentenheter högre än i samma månad 2019. Arbetslösheten ökade svagt under konjunkturavmattningen vintern 2019/2020, men tog rejäl fart under coronapandemin. Från februari 2020 till juli 2020 steg arbetslösheten i Skåne från 9,7 till 11,5 procent. Därefter har den minskat något.

I Skånsk konjunktur framkommer det att västra Skåne drabbats hårdare än regionens norra och östra delar av coronapandemins ekonomiska följder. Under september 2019-september 2020 ökade arbetslösheten med 2,1 respektive 1,9 procentenheter i delområdena Sydvästra och Nordvästra Skåne, där Malmö och Helsingborg är de största kommunerna. I Sydöstra Skåne, där Ystad är den största kommunen, steg arbetslösheten endast med 0,8 procentenheter under samma period.

Turismstatistiken förstärker bilden av att västra Skåne drabbats hårdare av coronakrisen än de norra och östra delarna. I Kristianstad, Höör och Ystad var antalet registrerade gästnätter 13, 12 respektive 7 procent färre under januari-augusti 2020, jämfört med samma period 2019. I Malmö, Lund och Helsingborg var motsvarande siffror 48, 42 respektive 36 procent. I Skåne som helhet minskade antalet gästnätter med 31,5 procent under perioden.

Bostadsmarknaden i Skåne har varit stabil trots coronakrisen. Kvadratmeterpriset på bostadsrätter i Skåne var 6 procent högre under oktober 2019-september 2020 än under föregående tolvmånadersperiod. Villapriserna, mätt i K/T-tal, ökade med 8 procent i Skåne under samma period. Antalet sålda bostadsrätter var 9 procent fler under perioden, medan antalet villaförsäljningar var närmast oförändrat. Nyproduktionen, som minskade i omfattning redan före coronakrisen, har fortsatt att sjunka.

BNP-prognoserna från storbanker och andra prognosinstitut skrevs upp under den tidiga hösten, jämfört med vårens kraftigt negativa förväntningar. BNP i Sverige och Danmark väntas fortfarande minska under 2020, men i en lägre utsträckning än vad som förväntades i vårens prognoser. Under de senaste veckorna har dock smittspridningen av coronaviruset ökat markant i Europa, vilket ökar osäkerheten i prognoserna.

(News Øresund)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

Aktuella nyheter

Näringsliv20 juni, 2021

Danmarks tomatkung hämtar största delen av vinsten från sin svenska verksamhet

Danmarks största tomatproducent Alfred Pedersen & Søn är även Sveriges största tomatodlare med växthus i Dalköpinge utanför Trelleborg. Den svenska verksamheten...

Veckobrev21 juni, 2021

Läs News Øresunds veckobrev v. 24

Mer än 5 000 danska sjuksköterskor går ut i strejk från lördag i protest mot låga löner På lördag utlöstes...

Arbetsmarknad18 juni, 2021

Mer än 5 000 danska sjuksköterskor går i strejk från lördag i protest mot låga löner

På lördag utlöses en strejk i Danmark som omfattar var tionde sjuksköterska i Danmark i kommuner och regioner i hela...

Infrastruktur18 juni, 2021

Öresundsfrågor, gränser och gröna lösningar debatterades på Folkemødet

Folkemødet i Allinge på Bornholm genomförs i begränsad form med en del publik på plats. En hel del samtal och...

Samhälle17 juni, 2021

Region Själland räknar med miljardvinst till följd av Fehmarn Bält-förbindelsen

En större arbetsmarknadsregion i och med kortare restider, bättre möjlighet att locka till sig kvalificerad arbetskraft från utlandet, en utökad...

Arbetsmarknad17 juni, 2021

Omställning krävs på den svenska arbetsmarknaden

Trots vissa positiva tendenser på den svenska arbetsmarknaden varnar Arbetsförmedlingen för att den ovanligt höga långtidsarbetslösheten kommer att bita sig...

Infrastruktur17 juni, 2021

Fehmarn Bält-projektets danska tunnelfabrik kan göras permanent

En politisk majoritet i Folketinget föreslår att tunnelfabriken som ska uppföras vid Rödbyhamn på Lolland, där betongelementen till Fehmarn Bält-förbindelsen...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.