Connect with us

Intervjuer

Miso Film ser sig som ett nordiskt – inte bara danskt – bolag

Publicerad

den

Peter Bose har arbetat inom filmbranschen i 25 år och har ett stort nätverk både i Danmark och i Sverige. Foto: News Øresund - Sofie Paisley

Att arbeta i Danmark, Norge och Sverige har varit en grundsten för Miso Film sedan starten, berättar Peter Bose, som tillsammans med Jonas Allen driver filmbolaget med huvudkontor i Köpenhamn. Det ger en större marknad, bättre riskspridning och gränserna utgör inga större hinder, menar han. Men även om det sker ett personal- och erfarenhetsutbyte bakom kameran är själva film- och tv-produktionerna ofta nationella.

– Den allra första produktion vi gjorde i Miso Film var faktisk norsk: Varg Veum. Det här har varit vår ingång från dag ett. Både Jonas och jag har varit vana vid att arbeta i Sverige och Norge och vi har inte sett det som något hinder eller problem, utan en styrka. Ibland har vi många produktioner i Sverige – ibland färre och i stället fler i Danmark. Det ger en riskspridning och i en tid då det finns behov att sprida risken är det riktigt bra, säger Peter Bose.

Något år efter millennieskiftet var Peter Bose och Jonas Allen med om att starta upp filmbolaget Yellow Bird, som från början var danskt men snart flyttade över till Sverige i samband med produktionen av Wallanderfilmerna. Med erfarenheten därifrån – bland annat – startade de två danska producenterna 2004 Miso Film, redan från början med aktiviteter i både Norge och Danmark.

– Det föll sig naturligtvis för oss. Vi talar alla mer eller mindre samma språk i Skandinavien och de flesta förstår vad man säger. Och så innebär det en större marknad – varför begränsa sig till ett land när man kan ha tre? Vi arbetar också med samma partners i länderna. Tidigare handlade det typiskt om samarbeten med aktörer som TV 2, SVT, DR, TV4 och NRK, men nu är det oftare direkt med streamingtjänsterna Netflix, NENT, HBO Max med flera.

 

Utbyte av erfarenheter vanligare än sam­produktion

Trots att det kan låta som ett självklart val att arbeta i hela Skandinavien när Peter Bose beskriver strategin är det långt ifrån alla bolag som gör så, åtminstone inte i samma utsträckning som Miso Film.

– Visst finns det några som jobbar som vi, men vi tror att vi är mer aktiva än de flesta, säger han.

Rent konkret har Miso Film kontor i Köpenhamn, Stockholm och Oslo och producerar filmer och tv-serier i alla tre länderna. Bolaget är med sina 35 fast anställda medarbetare ett av de större bolagen i Norden. Utbytet mellan länderna handlar ofta om att dela med sig av erfarenheter. Som vd för hela bolaget har Peter Bose det överordnade ledningsansvaret för alla tre länderna och för exempelvis en ständig dialog med vd:n i Sverige, påpekar han.

Mer sällan handlar det skandinaviska samarbetet om att samproducera något över gränsen, och när det sker är det ofta inbyggt i själva handlingen.

– Vi gjorde det när vi gjorde tv-serien Utredningen. Den var främst dansk, men då hade vi svenska skådisar som Rolf Lassgård och Pernilla August och det utspelade sig delvis i Sydsverige. Det var ett samarbete, och vi hade också svenskar som arbetade med produktionen. Men eftersom vårt svenska kontor ligger i Stockholm hyrde vi in produktionsfolk i Skåne, säger Peter Bose.

Ett annat exempel på utbyte mellan länderna under senare tid var under en säsong av den danska serien Den som dræber / Den som dräper, då de danska producenterna på Miso Film anlitade en svensk regissör och svenska skådespelare. Av två anledningar väljer Miso Film med jämna mellanrum att rekrytera eller anlita personer över gränsen.

– Den primära orsaken är densamma som när det gäller många saker vi gör: vi tror att om vi har med de bästa personerna inom sin respektive yrkesroll så blir det bra. Utöver det är det också så att om vi gör en dansk kriminalserie där vi även har med några svenska skådespelare är det större chans att serien går bra på den svenska marknaden, säger Peter Bose.

 

Den danska tv-serien Efterforskningen (på svenska Utredningen), om utredningen av mordet på den svenska journalisten Kim Wall, producerades av Miso Film. Danske Tobias Lindholm stod för manus och regi, men även svenska skådespelare som Rolf Lassgård och Pernilla August anlitades eftersom viktiga karaktärer i serien – så som Kim Walls föräldrar – var svenska. Foto: Per Arnesen/TV 2

Ekonomi och nätverk påverkar samarbetet

Ekonomi är en viktig faktor, som driver många av de samarbeten som sker, menar Peter Bose. Han skulle gärna se ett större utbyte och samverkan mellan filmmiljön i Köpenhamn och den i Malmö, men menar att det försvåras av att filmmiljön i Skåne är mycket mindre än i den danska huvudstaden, eller Stockholm.

– Om man ser på Zentropa som gjort mycket film i Trollhättan, är de ett bra exempel på hur samarbete mellan Danmark och Sverige fungerar. Det beror till viss del på finansieringen av filmerna, där Film i Väst har bidragit med mycket pengar. Film i Skåne har en helt annan storlek än Film i Väst – de har mycket mindre pengar, vilket påverkar hur många produktioner man kan locka, säger han.

Samtidigt har nätverk och kontakter också en betydelse, menar han. Det är ingen självklarhet bland dem som är aktiva i den danska film- och tv-branschen att ha kontakter på andra sidan gränsen, men själv har Peter Bose – och Miso Film – fokuserat på det.

– På kundsidan är mitt nätverk i Sverige riktigt stort, jag har ju jobbat i branschen i 25 år. På medarbetarsidan är det också ganska bra, särskilt när det gäller skådespelare, regissörer och manusförfattare. Svenska produktionsmedarbetare känner jag inte till på samma sätt, men det beror ju också på min roll i företaget. Vårt produktionsfolk har koll på produktionsmedarbetare i Sverige, säger han.

Miso Film samarbetar också ofta med aktörer i andra länder än de skandinaviska. Särskilt Tyskland och England har varit återkommande genom åren, enligt Peter Bose.

– Det beror primärt på projektet – om ett samarbete eller samproduktion är relevant för det. Vår ägare sedan något år tillbaka är ett engelskt bolag, så då är det klart att det blir mycket interaktion. Tyskland har ofta köpt filmer och tv-serier, för det finns en efterfrågan efter nordiska produktioner där, säger han.

 

Att Miso Film har med svenska skådespelare i vissa danska produktioner, som exempelvis i Den som dræber – Fanget af mørket, säsong 2 (som även har en svensk regissör), beror till viss del på att produktionen då har en större chans att bli framgångsrik även på den svenska marknaden, men också på att man vill välja den bästa möjliga personen till sin respektive roll, menar Peter Bose. Foto: Henrik Ohsten/Viaplay

Stödsystemen har olika för- och nackdelar

Även om Peter Bose alltså framhäver hur självklart, enkelt och fördelaktigt det dansk-svenska samarbetet är ser han trots allt vissa utmaningar. En av dem handlar om vissa mentalitetsskillnader, där han upplever svenskarna som mer auktoritetstroende medan danskarna är mer av anarkister. Samtidigt betonar han att det inte är några enorma skillnader.

– Jag vet inte om man kan säga att vi danskar är mer rättframma och säger vad vi tycker. I Sverige och Norge packar man in det lite mer. Det har också med stöd att göra, och vad folk är utbildade till och vana vid. Ska vi provocera – vad är inställningen till det? Det är kanske lite trevligare i Sverige.

Menar du hur man uttrycker saker i filmer, till exempel?

– Ja, men även i processen när man producerar filmen. Det kan vara i manusfasen eller vid klippningen, säger han.

En annan svårighet handlar om de olika nationella systemen, exempelvis för skatt, som ibland kan ställa till bekymmer. Peter Bose lyfter bland annat fram att de olika skattesystemen innebär att det inte går att jämföra löner rakt av mellan länderna.
Filmmarknaderna fungerar inte heller helt lika, menar han, något som bolaget märker när de arbetar i båda länderna.

– Den svenska marknaden har varit lite utmanande – det är till exempel svårare att sälja biobiljetter i Sverige än i Danmark. Det kan vara olika orsaker som ligger bakom och jag vet inte riktigt varför. Men det är svårare, säger han.

En annan skillnad handlar om stödsystemen, där länderna delvis har valt skilda lösningar. Sverige har exempelvis ett så kallat PRS-stöd till långfilmsprojekt, som bygger på en beräkning av hur många biobiljetter filmen väntas sälja. Det är något som Peter Bose ser som en fördel. Å andra sidan finns det i Danmark en offentlig public service-pott där tv-serieproduktioner kan få stöd, som inte har någon motsvarighet i Sverige.

– Nu ser ut som att det kommer ett system för skatterabatt i Sverige – det har vi inte i Danmark, men det finns i Norge. Men överlag är det lite dyrare att producera i Danmark, det beror bland annat på lönenivån, säger han.

 

Prisar det svenska coronastödet

Just det svenska coronastödet till film- och tv-branschen är överlägset det danska, anser Peter Bose.

– Det svenska stödsystemet har varit riktigt bra på att stötta upp under pandemin. I Danmark finns det närmast inget stöd att hämta alls, i princip, medan Norge och Sverige ligger i front.

För Miso Film har de senaste två åren varit tuffa, inte minst under 2020 då en del produktioner fick skjutas upp. Att testa medarbetare i stort sett varje dag har inneburit kostnader, påpekar han, liksom att produktionerna har fått stängas ner då de drabbats av viruset. Biografmarknaden har också påverkats av restriktionerna.

– Det finns ingen försäkring som täcker det, säger Peter Bose.

Dessutom har själva utbytet och kontakten mellan länderna påverkats.

– Jag har varit i Stockholm en gång sedan pandemin bröt ut, jämfört med att jag brukar vara där sex till åtta gånger om året. Än så länge har jag inte varit en enda gång i Oslo. Den nära kontakt som vi tycker är viktig nog när vi producerar, den saknar vi mycket. Det har gjort saker och ting mer komplicerade, säger han vid intervjutillfället i januari.

News Øresund – Anna Palmehag

 

Detta är en intervju som gjorts till analysen “Dansk-svenskt kultursamarbete – samarbete och utbyte av personal och publik mellan Sverige och Danmark”. Rapporten visar att den gränsöverskridande dynamiken och närheten mellan länderna är betydelsefull för de kultursamarbeten som förekommer. För rapporten genomfördes 23 intervjuer och en enkätundersökning med 123 svar . Rapporten släpptes den 24 mars och är den tredje delen av en större kulturanalys. Läs rapporten här

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Samhälle19 april, 2024

Konjunkturen i Öresund: sysselsättningen stiger fortsatt i Danmark och inflationen i Sverige föll mer än väntat

Danmark väntas ha en fortsatt högre ekonomisk tillväxt än Sverige under 2024 med BNP-ökningar på över två procent. Sverige går...

Arbetsmarknad18 april, 2024

Miljarder i samhällsekonomiska vinster i Öresundsregionen om gränshindren över Öresund avvecklas, visar ny analys

Öresundsregionens arbetsmarknad är endast integrerad till 17 procent. Men om arbetsmarknaden skulle vara helt integrerad skulle detta leda till en...

Energi19 april, 2024

Danmark och Sverige med i avtal om export av koldioxid för permanent lagring

Att fånga in och lagra koldioxid brukar kallas för CCS och anses av många som ett av många sätt att...

Samhälle19 april, 2024

Svenskarna jobbar längre – den faktiska pensionsåldern har stigit till 66 år

Mellan 2022 och 2023 ökade den genomsnittliga pensionsåldern i Sverige med 1,2 år till 66,0 år skriver Sydsvenskan baserat på...

Energi19 april, 2024

Malmö börjar om med eget energibolag

Malmö stad startar ett eget energibolag för att säkerställa en “tillräcklig, prisvärd och hållbar elförsörjning och samtidigt stärka rådigheten över...

Infrastruktur19 april, 2024

Snälltåget kör fler tåg från Stockholm till Köpenhamn under perioden maj-september

Med start den 16 maj och fram till den 29 september i år utökar Snälltåget linjen Stockholm-Malmö och kör vidare...

Danmark18 april, 2024

400-åriga renässansbyggnaden Børsen i Köpenhamn brann ned till hälften – röster höjs för att bygga upp den igen

Ena halvan av den renässansbyggnaden Børshuset som ägs av Dansk Erhverv började under tisdagsmorgonen brinna, något flera danska och svenska...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.