Connect with us

Fastighet

Hållbarhetsarbete är en utmaning för mindre bolag menar Fastighetsägarna Syd: ”De vill veta vad de kan göra här och nu”

Publicerad

den

Trots förbättringspotential finns det ett ”genuint intresse” för hållbarhetsarbete i fastighetsbranschen. Medan större företag är upptagna med nya EU-direktiv, har mindre företag svårt att hitta den bästa – och billigaste – lösningen för mer praktiska frågor som laddstolpar i fastigheten. Det menar Fastighetsägarna Syds näringspolitiskt ansvarige Magnus Hulthe Andersson.

I takt med att bankerna i större utsträckning börjar kräva en tydlig hållbarhetsprofil för att ge finansiering har de stora fastighetsbolagen blivit ”väldigt duktiga” på hållbarhetsarbete, enligt Fastighetsägarna Syds näringspolitiskt ansvarige Magnus Hulthe Andersson. Alla stora och en del medelstora företag tar numera fram egna hållbarhetsrapporter.

– De större företagen har ju resurserna. Men hur ska man underlätta för de mindre fastighetsbolagen med en fastighet? Vi behöver bli bättre på att hjälpa dem, om man ska vara självkritisk som branschorganisation, säger han.

Däremot är intresset för hållbarhetsarbete från de små och medelstora företagen stort, menar Magnus Hulthe Andersson. Han tror att incitamenten dels kommer från de EU-direktiv som snart blir nationella lagkrav, dels från att hyresgäster ställer högre krav på hållbarhet. Då måste fastighetsägaren ”steppa upp” och möta dem efter bästa förmåga.

– Sedan tror jag faktiskt att det är genuint intresse från fastighetsägarna, att man ser vart vi är på väg och att man kan göra någonting. Byggnads- och fastighetssektorn står för 21 procent av Sveriges utsläpp av växthusgaser, så det finns förbättringspotentialer om man uttrycker sig lite milt, säger han.

Branschen tar fram hållbarhetsstandarder i väntan på EU

Till skillnad från hyresförhandlingen, där Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna som regel har skilda uppfattningar, är hållbarhetsfrågor något där ”alla” är överens:

– Jag brukar säga att det är väldigt enkelt att prata om de här frågorna, för att alla tycker att det här är viktigt, både kommuner och fastighetsbolag. Målet är detsamma, men utmaningen är hur vi ska gå vidare.

2019 startade Fastighetsägarna på nationell nivå ”Hållbarhetsrådet”, där flera stora fastighetsägare ingår. Hållbarhetsrådet riktar in sig på olika hållbarhetsaspekter, som EU:s taxonomi, social hållbarhet och gröna hyreskontrakt.

I nuläget håller Hållbarhetsrådet på att ta fram ett förslag på ett mer standardiserat sätt att mäta hållbarhetsarbete för företag. Enligt Magnus Hulthe Andersson håller Sverige redan i dag hög standard jämfört med andra europeiska länder. Deras förslag är ett sätt att ta höjd för om EU:s generella standarder, som ska tas fram senare i år, skulle leda till en sänkning av kraven.

– Är det så det kommer att bli? Det tror vi inte, men det finns sådana risker. Skulle EU sänka kraven är det bra om Sverige kan vara bäst i klassen, säger Magnus Hulthe Andersson.

Mindre företag har svårt att sålla ut de bästa lösningarna

Medan större företag i dagsläget är fokuserade på EU:s taxonomi och nya direktiv, är det mer konkreta frågor som upptar de små och medelstora företagen, menar Magnus Hulthe Andersson.

– De vill veta vad de kan göra här och nu, de lite mer förvaltningsnära frågorna, till exempel hur man installerar laddstolpar i fastigheten, eller hur man ska tänka kring fönster och solceller.

Enligt Magnus Hulthe Andersson upplever många mindre fastighetsbolag utmaningar att sålla ut den bästa hållbarhetslösningen och fastnar i frågan vad som ger mest effektivitet.

– I grunden handlar det om att man vill göra något, men vet inte exakt vad man kan göra. Det finns en uppsjö av leverantörer, produkter, energieffektiviseringsåtgärder, men man vet inte riktigt vilken som är den rätta vägen, säger han och fortsätter:

– Och såklart även kostnaden. Målet är att hitta en så billig lösning som möjligt, som ger den bästa möjliga nyttan. Det tror jag kan vara svårt för små och medelstora fastighetsbolag att identifiera.

Den sociala hållbarheten är viktig – men förvaltare är inte socionomer

Arbetet med den sociala hållbarheten är något som stärkts under de senaste åren, enligt Magnus Hulthe Andersson.

– Fastighetsbranschen ser att man har möjlighet, men kanske också ansvar, att arbeta med vad som händer mellan husen, att det upplevs som ett tryggt område och att det inte förekommer till exempel drogförsäljning i källarna.

Magnus Hulthe Andersson pekar också på att tätare kontakt knyts mellan fastighetsföretag och socialförvaltning för att motverka vräkningar, till exempel genom framtagande av sociala kontrakt för personer som av olika anledningar inte blir godkända på den ordinarie bostadsmarknaden.

– Jag vet att Heimstaden har ett pilotprojekt inom sitt bestånd, där de tittar på hur de tillsammans med socialtjänsten kan säkerställa en nollvision för vräkningar av barnfamiljer.

Samtidigt, påpekar han, är inte fastighetsförvaltare socionomer och ska inte ta över socialförvaltningens jobb.

– Branschen ska absolut vara delaktig, men ibland kan vi tycka att kommuner lägger för mycket på den. Däremot upplever jag att fastighetsbolag skulle kunna öppna upp för fler grupper som söker bostad, till exempel bredda vad man definierar som inkomst eller liknande. Det tycker vi som branschorganisation att fler behöver göra.

Fastighetsägarna ger råd och stöd: “Till syvende och sist är många fastighetsbolag småföretagare”

Fastighetsägarna Syd ger generella rekommendationer, och företag som vänder sig till dem kan få råd och stöd, säger Magnus Hulthe Andersson. Där menar han att Fastighetsägarna som branschorganisation har ett viktigt uppdrag.

Till exempel har de tagit fram en ”avfallshandbok” med rekommendationer, efter att ha fått signaler från fastighetsägare om svårigheter med avfallshanteringen.

– Där kanske vi ska ta ett större grepp, hur man får mest för minst investering, så att säga. För till syvende och sist är många fastighetsbolag småföretagare, de har inte en uppsjö med pengar att investera.

Magnus Hulthe Andersson säger att Fastighetsägarna Syd nu har tagit fram en utbildning inom energieffektivisering, och en tävling för att ta fram nya digitala system för energiuppföljning. Samtidigt påpekar han att Fastighetsägarna Syd inte kan ge råd i specifika förvaltningsdelar.

– Vi kan ha olika förmånsavtal med bolag som vi rekommenderar eller tipsar om, men det är svårt för oss att gå in i den faktiska förvaltningen. Varje enskilt fastighetsbolag har ju olika utmaningar, beroende på var man har sina fastigheter. Den tekniska kompetensen kommer vi nog alltid ha lite svårt att kunna erbjuda, och det kanske inte ska vara vårt mål heller.

(News Øresund – Henrik Smångs)

Intervjun har publicerats i rapporten Hållbarhetsregler i fastighetsbranschen, den 30 november 2023, och är framtagen av Øresundsinstituttet på uppdrag av Sparbanken Skåne. Rapporten kan läsas här

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Infrastruktur3 oktober, 2024

Sveriges regering vill låta Öresundsbrons vinster stanna i regionen

Likt trängselavgifterna i Göteborg och Stockholm vill den svenska regeringen använda framtida vinster från Öresundsbron till infrastruktursatsningar i regionen. Ytterligare...

Danmark3 oktober, 2024

VM i landsvägscykling till Danmark 2029

Vid ett möte i Zürich tilldelade internationella cykelförbundet Danmark världsmästerskapet i landsvägscykling 2029. Tempoloppen kommer att köras i Århus medan...

Danmark3 oktober, 2024

Fertilitetsbehandling utökas i Danmark – fler par och ensamstående får hjälp

Par och ensamstående i Danmark som lider av ofrivillig barnlöshet får bättre möjlighet till fertilitetsbehandling när antalet IVF/ICSI försök nu...

Danmark2 oktober, 2024

Utan invandring eller ökad nativitet kommer antalet invånare i Danmark att minska kraftigt

Om nuvarande fruktsamhetstal bland danska kvinnor ligger kvar på dagens nivå kommer Danmarks befolkning minska från sex till två miljoner...

Arbetsmarknad2 oktober, 2024

Ny analys: Lägre arbetskraftstillväxt och minskat bostadsbehov i Sverige – bara Malmö-Lund-regionen växer i Sydsverige

Sveriges befolkning kommer att minska i 160 av landets 290 under det kommande decenniet. Det riskerar att leda till ökade...

Danmark2 oktober, 2024

Danska ”ghettopakken” inför EU-domstolen – avgörande väntar nästa år

Den danska så kallade ”ghettopakken” från 2018, en samling lagar som ska hejda segregation och kriminalitet, ska prövas av EU-domstolen...

Danmark2 oktober, 2024

Folketingets öppnande: 223 förslag till lagändringar och nya lagar presenterades av den danska regeringen

I samband med Folketingets öppnade den 1 oktober presenterade den danska regeringen 223 förslag till nya lagar och lagändringar. Det...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.