Fastighet
Hållbarhetsarbete är en utmaning för mindre bolag menar Fastighetsägarna Syd: ”De vill veta vad de kan göra här och nu”
Trots förbättringspotential finns det ett ”genuint intresse” för hållbarhetsarbete i fastighetsbranschen. Medan större företag är upptagna med nya EU-direktiv, har mindre företag svårt att hitta den bästa – och billigaste – lösningen för mer praktiska frågor som laddstolpar i fastigheten. Det menar Fastighetsägarna Syds näringspolitiskt ansvarige Magnus Hulthe Andersson.
I takt med att bankerna i större utsträckning börjar kräva en tydlig hållbarhetsprofil för att ge finansiering har de stora fastighetsbolagen blivit ”väldigt duktiga” på hållbarhetsarbete, enligt Fastighetsägarna Syds näringspolitiskt ansvarige Magnus Hulthe Andersson. Alla stora och en del medelstora företag tar numera fram egna hållbarhetsrapporter.
– De större företagen har ju resurserna. Men hur ska man underlätta för de mindre fastighetsbolagen med en fastighet? Vi behöver bli bättre på att hjälpa dem, om man ska vara självkritisk som branschorganisation, säger han.
Däremot är intresset för hållbarhetsarbete från de små och medelstora företagen stort, menar Magnus Hulthe Andersson. Han tror att incitamenten dels kommer från de EU-direktiv som snart blir nationella lagkrav, dels från att hyresgäster ställer högre krav på hållbarhet. Då måste fastighetsägaren ”steppa upp” och möta dem efter bästa förmåga.
– Sedan tror jag faktiskt att det är genuint intresse från fastighetsägarna, att man ser vart vi är på väg och att man kan göra någonting. Byggnads- och fastighetssektorn står för 21 procent av Sveriges utsläpp av växthusgaser, så det finns förbättringspotentialer om man uttrycker sig lite milt, säger han.
Branschen tar fram hållbarhetsstandarder i väntan på EU
Till skillnad från hyresförhandlingen, där Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna som regel har skilda uppfattningar, är hållbarhetsfrågor något där ”alla” är överens:
– Jag brukar säga att det är väldigt enkelt att prata om de här frågorna, för att alla tycker att det här är viktigt, både kommuner och fastighetsbolag. Målet är detsamma, men utmaningen är hur vi ska gå vidare.
2019 startade Fastighetsägarna på nationell nivå ”Hållbarhetsrådet”, där flera stora fastighetsägare ingår. Hållbarhetsrådet riktar in sig på olika hållbarhetsaspekter, som EU:s taxonomi, social hållbarhet och gröna hyreskontrakt.
I nuläget håller Hållbarhetsrådet på att ta fram ett förslag på ett mer standardiserat sätt att mäta hållbarhetsarbete för företag. Enligt Magnus Hulthe Andersson håller Sverige redan i dag hög standard jämfört med andra europeiska länder. Deras förslag är ett sätt att ta höjd för om EU:s generella standarder, som ska tas fram senare i år, skulle leda till en sänkning av kraven.
– Är det så det kommer att bli? Det tror vi inte, men det finns sådana risker. Skulle EU sänka kraven är det bra om Sverige kan vara bäst i klassen, säger Magnus Hulthe Andersson.
Mindre företag har svårt att sålla ut de bästa lösningarna
Medan större företag i dagsläget är fokuserade på EU:s taxonomi och nya direktiv, är det mer konkreta frågor som upptar de små och medelstora företagen, menar Magnus Hulthe Andersson.
– De vill veta vad de kan göra här och nu, de lite mer förvaltningsnära frågorna, till exempel hur man installerar laddstolpar i fastigheten, eller hur man ska tänka kring fönster och solceller.
Enligt Magnus Hulthe Andersson upplever många mindre fastighetsbolag utmaningar att sålla ut den bästa hållbarhetslösningen och fastnar i frågan vad som ger mest effektivitet.
– I grunden handlar det om att man vill göra något, men vet inte exakt vad man kan göra. Det finns en uppsjö av leverantörer, produkter, energieffektiviseringsåtgärder, men man vet inte riktigt vilken som är den rätta vägen, säger han och fortsätter:
– Och såklart även kostnaden. Målet är att hitta en så billig lösning som möjligt, som ger den bästa möjliga nyttan. Det tror jag kan vara svårt för små och medelstora fastighetsbolag att identifiera.
Den sociala hållbarheten är viktig – men förvaltare är inte socionomer
Arbetet med den sociala hållbarheten är något som stärkts under de senaste åren, enligt Magnus Hulthe Andersson.
– Fastighetsbranschen ser att man har möjlighet, men kanske också ansvar, att arbeta med vad som händer mellan husen, att det upplevs som ett tryggt område och att det inte förekommer till exempel drogförsäljning i källarna.
Magnus Hulthe Andersson pekar också på att tätare kontakt knyts mellan fastighetsföretag och socialförvaltning för att motverka vräkningar, till exempel genom framtagande av sociala kontrakt för personer som av olika anledningar inte blir godkända på den ordinarie bostadsmarknaden.
– Jag vet att Heimstaden har ett pilotprojekt inom sitt bestånd, där de tittar på hur de tillsammans med socialtjänsten kan säkerställa en nollvision för vräkningar av barnfamiljer.
Samtidigt, påpekar han, är inte fastighetsförvaltare socionomer och ska inte ta över socialförvaltningens jobb.
– Branschen ska absolut vara delaktig, men ibland kan vi tycka att kommuner lägger för mycket på den. Däremot upplever jag att fastighetsbolag skulle kunna öppna upp för fler grupper som söker bostad, till exempel bredda vad man definierar som inkomst eller liknande. Det tycker vi som branschorganisation att fler behöver göra.
Fastighetsägarna ger råd och stöd: “Till syvende och sist är många fastighetsbolag småföretagare”
Fastighetsägarna Syd ger generella rekommendationer, och företag som vänder sig till dem kan få råd och stöd, säger Magnus Hulthe Andersson. Där menar han att Fastighetsägarna som branschorganisation har ett viktigt uppdrag.
Till exempel har de tagit fram en ”avfallshandbok” med rekommendationer, efter att ha fått signaler från fastighetsägare om svårigheter med avfallshanteringen.
– Där kanske vi ska ta ett större grepp, hur man får mest för minst investering, så att säga. För till syvende och sist är många fastighetsbolag småföretagare, de har inte en uppsjö med pengar att investera.
Magnus Hulthe Andersson säger att Fastighetsägarna Syd nu har tagit fram en utbildning inom energieffektivisering, och en tävling för att ta fram nya digitala system för energiuppföljning. Samtidigt påpekar han att Fastighetsägarna Syd inte kan ge råd i specifika förvaltningsdelar.
– Vi kan ha olika förmånsavtal med bolag som vi rekommenderar eller tipsar om, men det är svårt för oss att gå in i den faktiska förvaltningen. Varje enskilt fastighetsbolag har ju olika utmaningar, beroende på var man har sina fastigheter. Den tekniska kompetensen kommer vi nog alltid ha lite svårt att kunna erbjuda, och det kanske inte ska vara vårt mål heller.
(News Øresund – Henrik Smångs)
Intervjun har publicerats i rapporten Hållbarhetsregler i fastighetsbranschen, den 30 november 2023, och är framtagen av Øresundsinstituttet på uppdrag av Sparbanken Skåne. Rapporten kan läsas här.
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen