Connect with us

Danmark

Bertel Haarder: Sverige sätter stopp för skatteundantag för hemarbetande Öresundspendlare

Publicerad

den

Danmarks skatteminister Morten Bødskov (S) och Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) är ansvariga för frågan om skatt för Öresundspendlare i respektive regering. Foto: Skatteministeriet samt Kristian Pohl/Regeringskansliet (bilden är ett montage)

Att det inte införs något skatteundantag för Öresundspendlare som arbetar hemifrån och därför måste betala skatt i både Danmark och Sverige beror till stor del på att Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) håller emot, hävdar Bertel Haarder, Danmarks representant i Gränshinderrådet och president för Nordiska rådet. Han menar att den danska skatteministern kanske gärna vill lösa problemet, något som varken bekräftas eller dementeras av Morten Bødskov (S). Men enligt det svenska finansdepartementet har Danmark inte kommit med några förslag till Sverige om att lösa frågan sinsemellan.

Bertel Haarder har engagerat sig djupt i de nordiska frågorna under coronakrisen, bland annat skattefrågan för gränspendlare. I korthet handlar den om att Öresundspendlare som arbetar hemifrån för att undvika smitta riskerar att behöva betala skatt i både Danmark och Sverige. Även om det inte handlar om dubbelbeskattning innebär det stor osäkerhet och extra administration för de berörda. Gränspendlare som bor i Danmark och arbetar i Sverige riskerar dessutom tiotusentals kronor i extra skatt.

– Jag tror att den danska skatteministern kanske gärna vill lösa det här, men han kan inte få den svenska ministern att göra det. Jag vill hälsa Magdalena Andersson det här: ”Jag tänker på henne varje dag: när löser Magdalena skatteproblemet?” Det finns en enkel lösning, nämligen att när man jobbar hemifrån blir man beskattad på samma sätt som när man jobbar på arbetsplatsen, så som man löst det när det gäller socialförsäkringarna, säger Bertel Haarder till News Øresund.

Han syftar på att Danmark och Sverige enades om ett undantag för gränspendlare på socialförsäkringsområdet redan tidigt under pandemin.

Danmarks skatteminister Morten Bødskov (S) varken bekräftar eller dementerar Bertel Haarders uppgifter i en allmänt hållen kommentar till News Øresund. Det svenska Finansdepartementet skriver däremot att man inte fått några påtryckningar från dansk sida om att ta fram en gemensam lösning under coronapandemin. Frågan om att pendlare riskerar tiotusentals kronor i högre skatt ser Sverige främst som ett danskt problem.

– Det har i nuläget från dansk sida inte lämnats några förslag om att hantera denna fråga på bilateral basis, skriver Finansdepartementet till News Øresund.

News Øresund – Anna Palmehag

 

Läs mer:
Svenska finansdepartementet ser skattesmäll för Öresundspendlare som ett danskt problem
Øresunddirekt får 200 skattefrågor i veckan
Ny lag kräver att danska arbetsgivare betalar in skatt i Sverige om anställda gränspendlare arbetar hemifrån
Greater Copenhagen Committee lyfter åter fram problemet med gränspendlarnas skattehemvist under coronapandemin
Gränshinderrådet uppmanar återigen ministrar att införa skatteundantag under coronakrisen
Gränspendlare med jobb i Sverige riskerar tiotusentals kronor i extra skatt
Öresundspendlare: ”Jag har lärt mig att man kan komma i kläm och att ingen bryr sig”

 

Fakta: Skattskyldighet för Öresundspendlare under coronapandemin

Enligt Öresundsavtalet ska gränspendlare betala skatt i det land där de utför arbetet. Minst 50 procent av arbetet under en löpande tremånadersperiod måste utföras i arbetslandet för att Öresundspendlaren ska betala skatt där, annars blir personen i stället skyldig att betala skatt i landet där hen bor. Det kan innebära att de gränspendlare som måste arbeta hemifrån under coronapandemin kan bli skyldiga att betala skatt för vissa perioder i sitt bosättningsland och för vissa perioder i arbetslandet och därför också måste deklarera i två länder. Om så blir fallet sker det sedan en omföring av skatt länderna emellan.

För de gränspendlare som bor i Sverige men arbetar i Danmark kommer det från och med 2021 vara arbetsgivaren som är skyldig att betala in skatten i Sverige för de perioder då gränspendlaren är skattskyldig där. För de gränspendlare som bor i Danmark men arbetar i Sverige kommer arbetsgivarna även fortsättningsvis att betala skatt i Sverige och överföringen av pengar mellan länderna kommer att ske i samband med deklarationen.

För Öresundspendlare som bor i Danmark och arbetar i Sverige kan en förändrad skattskyldighet också leda till en skattesmäll, eftersom många av dem i vanliga fall betalar så kallad särskild inkomstskatt, SINK-skatt, på arbetet i Sverige. Den ligger på 25 procent, men det finns ingen möjlighet att göra några avdrag på skatten. Den danska skattenivån ligger betydligt högre. De som pendlar till arbete i Sverige kan också välja att betala vanlig svensk skatt och då göra avdrag på skatten. Möjligheten att göra avdrag gäller dock bara om minst 90 procent av inkomsten tjänats i Sverige, så även denna möjlighet kan falla bort vid hemarbete.

Även för skattemyndigheterna i de båda länderna innebär detta mycket extraarbete i samband med deklarationen.

En liknande problematik finns i viss mån mellan samtliga de nordiska länderna.

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress


Aktuella nyheter

Life Science12 maj, 2021

Pensionsbolaget ATP investerar i danskt life science-företag

Danmarks största pensionsbolag ATP, som förvaltar pensionsmedel för över över 900 miljarder danska kronor, har gjort en ny investering i...

Samhälle12 maj, 2021

Sverige: större publik och fler deltagare tillåts på arrangemang från 1 juni

Från och med 1 juni får kultur- och idrottsarrangemang ta emot en större publik, fler får mötas i trossamfunden, i...

Samhälle12 maj, 2021

Malmö utsedd till årets miljöbästa kommun

Fyra skånska kommuner finns bland de tio främsta, när tidningen Aktuell hållbarhet i veckan har presenterat sin årliga ranking av...

Samhälle12 maj, 2021

Aktuellt i Öresundsdebatten vecka 19

News Øresund samlar aktuella debattinlägg, intervjuer, krönikor och analyser från danska och svenska medier som berör utvecklingen i Öresundsregionen. Berlingske...

Fastighet12 maj, 2021

NREP ska förvalta Dades fastighetsportfölj värd 25 miljarder DKK

Den nordiska fastighetsutvecklaren NREP har ingått avtal om att stå för förvaltning och utveckling av det danska fastighetsbolaget Dades fastighetsbestånd....

Fastighet12 maj, 2021

20-årsjubileum för Bo01

I år är det 20 år sedan bomässan Bo01 hölls i Västra hamnen i Malmö. Från den 17 maj till...

Samhälle12 maj, 2021

Svenska myndigheter ser fortsatta miljöproblem med etableringen av Lynetteholmen

Etableringen av den konstgjorda ön Lynetteholmen i Köpenhamn, som ska ge plats åt 35 000 invånare från år 2070 och...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.