Danmark
Bertel Haarder: Sverige sätter stopp för skatteundantag för hemarbetande Öresundspendlare
Att det inte införs något skatteundantag för Öresundspendlare som arbetar hemifrån och därför måste betala skatt i både Danmark och Sverige beror till stor del på att Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) håller emot, hävdar Bertel Haarder, Danmarks representant i Gränshinderrådet och president för Nordiska rådet. Han menar att den danska skatteministern kanske gärna vill lösa problemet, något som varken bekräftas eller dementeras av Morten Bødskov (S). Men enligt det svenska finansdepartementet har Danmark inte kommit med några förslag till Sverige om att lösa frågan sinsemellan.
Bertel Haarder har engagerat sig djupt i de nordiska frågorna under coronakrisen, bland annat skattefrågan för gränspendlare. I korthet handlar den om att Öresundspendlare som arbetar hemifrån för att undvika smitta riskerar att behöva betala skatt i både Danmark och Sverige. Även om det inte handlar om dubbelbeskattning innebär det stor osäkerhet och extra administration för de berörda. Gränspendlare som bor i Danmark och arbetar i Sverige riskerar dessutom tiotusentals kronor i extra skatt.
– Jag tror att den danska skatteministern kanske gärna vill lösa det här, men han kan inte få den svenska ministern att göra det. Jag vill hälsa Magdalena Andersson det här: ”Jag tänker på henne varje dag: när löser Magdalena skatteproblemet?” Det finns en enkel lösning, nämligen att när man jobbar hemifrån blir man beskattad på samma sätt som när man jobbar på arbetsplatsen, så som man löst det när det gäller socialförsäkringarna, säger Bertel Haarder till News Øresund.
Han syftar på att Danmark och Sverige enades om ett undantag för gränspendlare på socialförsäkringsområdet redan tidigt under pandemin.
Danmarks skatteminister Morten Bødskov (S) varken bekräftar eller dementerar Bertel Haarders uppgifter i en allmänt hållen kommentar till News Øresund. Det svenska Finansdepartementet skriver däremot att man inte fått några påtryckningar från dansk sida om att ta fram en gemensam lösning under coronapandemin. Frågan om att pendlare riskerar tiotusentals kronor i högre skatt ser Sverige främst som ett danskt problem.
– Det har i nuläget från dansk sida inte lämnats några förslag om att hantera denna fråga på bilateral basis, skriver Finansdepartementet till News Øresund.
News Øresund – Anna Palmehag
Läs mer:
– Svenska finansdepartementet ser skattesmäll för Öresundspendlare som ett danskt problem
– Øresunddirekt får 200 skattefrågor i veckan
– Ny lag kräver att danska arbetsgivare betalar in skatt i Sverige om anställda gränspendlare arbetar hemifrån
– Greater Copenhagen Committee lyfter åter fram problemet med gränspendlarnas skattehemvist under coronapandemin
– Gränshinderrådet uppmanar återigen ministrar att införa skatteundantag under coronakrisen
– Gränspendlare med jobb i Sverige riskerar tiotusentals kronor i extra skatt
– Öresundspendlare: ”Jag har lärt mig att man kan komma i kläm och att ingen bryr sig”
Fakta: Skattskyldighet för Öresundspendlare under coronapandemin
Enligt Öresundsavtalet ska gränspendlare betala skatt i det land där de utför arbetet. Minst 50 procent av arbetet under en löpande tremånadersperiod måste utföras i arbetslandet för att Öresundspendlaren ska betala skatt där, annars blir personen i stället skyldig att betala skatt i landet där hen bor. Det kan innebära att de gränspendlare som måste arbeta hemifrån under coronapandemin kan bli skyldiga att betala skatt för vissa perioder i sitt bosättningsland och för vissa perioder i arbetslandet och därför också måste deklarera i två länder. Om så blir fallet sker det sedan en omföring av skatt länderna emellan.
För de gränspendlare som bor i Sverige men arbetar i Danmark kommer det från och med 2021 vara arbetsgivaren som är skyldig att betala in skatten i Sverige för de perioder då gränspendlaren är skattskyldig där. För de gränspendlare som bor i Danmark men arbetar i Sverige kommer arbetsgivarna även fortsättningsvis att betala skatt i Sverige och överföringen av pengar mellan länderna kommer att ske i samband med deklarationen.
För Öresundspendlare som bor i Danmark och arbetar i Sverige kan en förändrad skattskyldighet också leda till en skattesmäll, eftersom många av dem i vanliga fall betalar så kallad särskild inkomstskatt, SINK-skatt, på arbetet i Sverige. Den ligger på 25 procent, men det finns ingen möjlighet att göra några avdrag på skatten. Den danska skattenivån ligger betydligt högre. De som pendlar till arbete i Sverige kan också välja att betala vanlig svensk skatt och då göra avdrag på skatten. Möjligheten att göra avdrag gäller dock bara om minst 90 procent av inkomsten tjänats i Sverige, så även denna möjlighet kan falla bort vid hemarbete.
Även för skattemyndigheterna i de båda länderna innebär detta mycket extraarbete i samband med deklarationen.
En liknande problematik finns i viss mån mellan samtliga de nordiska länderna.
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen