Connect with us

Arbetsmarknad

Øresunddirekt får 200 skattefrågor i veckan

Publicerad

den

Øresunddirekt har startat en tillfällig telefonlinje för att svara på de många frågor som kommer in kring den danska deklarationen. Foto: News Øresund

Coronapandemin har lett till att många hemarbetande Öresundspendlare känner stor osäkerhet kring vilken skatt de ska betala. Varje vecka får Øresunddirekt omkring 200 mejl med frågor på temat. Nu startar informationstjänsten en telefonlinje för att svara på undringar om den danska deklarationen, som öppnat i veckan.

Varje vecka arbetar två personer från Skatteverket med att svara på frågor för Øresunddirekts räkning. För närvarande är kontoret och därmed också telefonerna stängda, så den huvudsakliga kontakten sker via mejl.

– Det kommer cirka 200 mejl i veckan, runt 40 mejl om dagen. Vissa kanske bara tar en kvart att besvara, men andra kan ta en timme när vi ska leta reda på fakta och formulera korrekta svar. Det tar all arbetstid, säger Christin Hjortsberg, samordnare för Skatteverket på Øresunddirekt, till News Øresund.

Hon berättar att de flesta frågorna handlar om hur tiden ska beräknas för de Öresundspendlare som under året arbetat både i Danmark och Sverige och därför är skattskyldiga i båda länderna men under olika perioder (se den andra faktarutan), vilket underlag som ska tas upp till beskattning i det land där de inte brukar betala skatt och hur de danska pensionsavsättningarna ska beskattas i Sverige. Allt kan Øresunddirekt inte svara på, för det finns ännu inga riktlinjer.

– De frågor som kommer nu är de kluriga frågorna. Folk är fantastiskt uppfinningsrika när de sitter hemma: ska jag räkna si eller så? säger Christin Hjortsberg.

Från och med den här veckan förstärks dock bemanningen på Øresunddirekt med en telefonvägledning, där Skatteverket (enbart) svarar på frågor om deklarationen. Numret till tjänsten är 010-574 33 00.

News Øresund – Anna Palmehag

 

Tre vanliga frågor till Øresunddirekt

  1. Hur ska jag beräkna antalet dagar som jag är skattskyldig i Danmark respektive Sverige, om jag arbetat hemifrån under delar av året?

Danska Skat har tagit fram ett hjälpverktyg där du fyller i vilket land du befunnit dig i varje arbetsdag under året och med hjälp av verktyget kan du räkna ut var du är skattskyldig varje period. Verktyget gäller för privatanställda och finns både för Öresundspendlare som bor i Sverige och för Öresundspendlare som bor i Danmark: https://www.skat.dk/skat.aspx?oid=2301797

Även Skatteverket har tagit fram en vägledning för hur skattskyldigheten ska räknas ut: https://www.skatteverket.se/privat/skatter/coronainformationforprivatpersoner/coronapandeminochettokatantalarbetsdagarihemlandetforsvenskaoresundspendlare.4.109dcbe71721adafd251920.html

  1. Hur ska jag rent praktiskt fylla i min danska och svenska deklaration, om jag ska betala skatt i båda länderna?

Hur du fyller i deklarationerna skiljer sig till viss del beroende på om du bor i Sverige och jobbar i Danmark eller tvärtom, men oavsett åt vilket håll du pendlar ska du räkna ut hur stor andel av inkomsten som du är skattskyldig för i respektive land (se fråga 1) och redovisa rätt inkomstuppgifter samt hur du räknat ut dem i varje lands deklaration. Bor du i Sverige och arbetar i Danmark kan du bara ändra din förtryckta inkomst i den danska deklarationen genom att kontakta danska Skattestyrelsen via e-post eller brev.

Du behöver inte själv hantera överflyttningen av skattepengar mellan länderna, utan du kan begära omföring av skatt enligt Trekk-avtalet och då sköts det av skattemyndigheterna.

Läs mer hos Øresunddirekt: https://www.oresunddirekt.se/se/jag-arbetar-i-danmark/skatt/vagledning-till-den-danska-deklarationen

Eller hos Skat: https://www.skat.dk/skat.aspx?oid=2301797

  1. Om jag bor i Sverige och arbetar i Danmark, men nu ska betala skatt i Sverige under delar av året, vilket underlag ska jag då ta upp till beskattning i Sverige?

Du ska ta upp bruttoinkomsten under de aktuella perioderna till beskattning.

 

Fakta: Skattskyldighet för Öresundspendlare under coronapandemin

Enligt Öresundsavtalet ska gränspendlare betala skatt i det land där de utför arbetet. Minst 50 procent av arbetet under en löpande tremånadersperiod måste utföras i arbetslandet för att Öresundspendlaren ska betala skatt där, annars blir personen i stället skyldig att betala skatt i landet där hen bor. Det kan innebära att de gränspendlare som måste arbeta hemifrån under coronapandemin kan bli skyldiga att betala skatt för vissa perioder i sitt bosättningsland och för vissa perioder i arbetslandet och därför också måste deklarera i två länder. Om så blir fallet sker det sedan en omföring av skatt länderna emellan.

För de gränspendlare som bor i Sverige men arbetar i Danmark kommer det från och med 2021 vara arbetsgivaren som är skyldig att betala in skatten i Sverige för de perioder då gränspendlaren är skattskyldig där. För de gränspendlare som bor i Danmark men arbetar i Sverige kommer arbetsgivarna även fortsättningsvis att betala skatt i Sverige och överföringen av pengar mellan länderna kommer att ske i samband med deklarationen.

För Öresundspendlare som bor i Danmark och arbetar i Sverige kan en förändrad skattskyldighet också leda till en skattesmäll, eftersom många av dem i vanliga fall betalar så kallad särskild inkomstskatt, SINK-skatt, på arbetet i Sverige. Den ligger på 25 procent, men det finns ingen möjlighet att göra några avdrag på skatten. Den danska skattenivån ligger betydligt högre. De som pendlar till arbete i Sverige kan också välja att betala vanlig svensk skatt och då göra avdrag på skatten. Möjligheten att göra avdrag gäller dock bara om minst 90 procent av inkomsten tjänats i Sverige, så även denna möjlighet kan falla bort vid hemarbete.

Även för skattemyndigheterna i de båda länderna kan detta innebära mycket extraarbete i samband med nästa års deklaration.

En liknande problematik finns i viss mån mellan samtliga de nordiska länderna.

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress


Aktuella nyheter

Arbetsmarknad15 april, 2021

6 000 färre arbetslösa i Danmark sedan slutet på mars

Antalet arbetslösa minskar i Danmark. Efter den påbörjade återöppningen av samhället har fler kommit i arbete. Det skriver Berlingske. Drygt...

Samhälle15 april, 2021

Aktuellt i Öresundsdebatten vecka 15

News Øresund samlar aktuella debattinlägg, intervjuer, krönikor och analyser från danska och svenska medier  som berör utvecklingen i Öresundsregionen Danska...

Samhälle15 april, 2021

Folkemødet avvaktar med att publicera program – ännu oklart hur många som får samlas

Den danska politiska festivalen på Bornholm, Folkemødet, skulle enligt planerna bli en hybrid med både digitala och fysiska evenemang. Programmet...

Arbetsmarknad15 april, 2021

“Det kommer genom livet vid olika tillfällen finnas behov av att omskola sig, bygga på sin kunskap och kompetensutveckla”

Coronakrisen har lett till uppsägningar, men även nya möjligheter. Mer än hälften av de som sökt hjälp hos TRR har...

Samhälle14 april, 2021

Nytt avtal öppnar upp för resor till och från Danmark – gränserna öppnas för färdigvaccinerade den 1 maj

Från den 1 maj blir det tillåtet för danskar och utländska medborgare som är färdigvaccinerade att fritt få resa in...

Politik14 april, 2021

Högsta väljarstödet till De Konservative i Danmark sedan 1995

En ny opinionsmätning som Kantar Gallup gjort för Berlingske visar att det danska borgerliga partiet Det Konservative Folkeparti får högsta...

Cleantech14 april, 2021

Amager Resource Center ett steg närmre en fullskalig anläggning för koldioxidinfångning

Amager Resource Centers projekt, att bygga en anläggning för koldioxidinfångning på avfallsanläggningen Amager Bakke i Köpenhamn, har utsetts som ett...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.