Arbetsmarknad
Øresunddirekt får 200 skattefrågor i veckan
Coronapandemin har lett till att många hemarbetande Öresundspendlare känner stor osäkerhet kring vilken skatt de ska betala. Varje vecka får Øresunddirekt omkring 200 mejl med frågor på temat. Nu startar informationstjänsten en telefonlinje för att svara på undringar om den danska deklarationen, som öppnat i veckan.
Varje vecka arbetar två personer från Skatteverket med att svara på frågor för Øresunddirekts räkning. För närvarande är kontoret och därmed också telefonerna stängda, så den huvudsakliga kontakten sker via mejl.
– Det kommer cirka 200 mejl i veckan, runt 40 mejl om dagen. Vissa kanske bara tar en kvart att besvara, men andra kan ta en timme när vi ska leta reda på fakta och formulera korrekta svar. Det tar all arbetstid, säger Christin Hjortsberg, samordnare för Skatteverket på Øresunddirekt, till News Øresund.
Hon berättar att de flesta frågorna handlar om hur tiden ska beräknas för de Öresundspendlare som under året arbetat både i Danmark och Sverige och därför är skattskyldiga i båda länderna men under olika perioder (se den andra faktarutan), vilket underlag som ska tas upp till beskattning i det land där de inte brukar betala skatt och hur de danska pensionsavsättningarna ska beskattas i Sverige. Allt kan Øresunddirekt inte svara på, för det finns ännu inga riktlinjer.
– De frågor som kommer nu är de kluriga frågorna. Folk är fantastiskt uppfinningsrika när de sitter hemma: ska jag räkna si eller så? säger Christin Hjortsberg.
Från och med den här veckan förstärks dock bemanningen på Øresunddirekt med en telefonvägledning, där Skatteverket (enbart) svarar på frågor om deklarationen. Numret till tjänsten är 010-574 33 00.
News Øresund – Anna Palmehag
Tre vanliga frågor till Øresunddirekt
- Hur ska jag beräkna antalet dagar som jag är skattskyldig i Danmark respektive Sverige, om jag arbetat hemifrån under delar av året?
Danska Skat har tagit fram ett hjälpverktyg där du fyller i vilket land du befunnit dig i varje arbetsdag under året och med hjälp av verktyget kan du räkna ut var du är skattskyldig varje period. Verktyget gäller för privatanställda och finns både för Öresundspendlare som bor i Sverige och för Öresundspendlare som bor i Danmark: https://www.skat.dk/skat.aspx?oid=2301797
Även Skatteverket har tagit fram en vägledning för hur skattskyldigheten ska räknas ut: https://www.skatteverket.se/privat/skatter/coronainformationforprivatpersoner/coronapandeminochettokatantalarbetsdagarihemlandetforsvenskaoresundspendlare.4.109dcbe71721adafd251920.html
- Hur ska jag rent praktiskt fylla i min danska och svenska deklaration, om jag ska betala skatt i båda länderna?
Hur du fyller i deklarationerna skiljer sig till viss del beroende på om du bor i Sverige och jobbar i Danmark eller tvärtom, men oavsett åt vilket håll du pendlar ska du räkna ut hur stor andel av inkomsten som du är skattskyldig för i respektive land (se fråga 1) och redovisa rätt inkomstuppgifter samt hur du räknat ut dem i varje lands deklaration. Bor du i Sverige och arbetar i Danmark kan du bara ändra din förtryckta inkomst i den danska deklarationen genom att kontakta danska Skattestyrelsen via e-post eller brev.
Du behöver inte själv hantera överflyttningen av skattepengar mellan länderna, utan du kan begära omföring av skatt enligt Trekk-avtalet och då sköts det av skattemyndigheterna.
Läs mer hos Øresunddirekt: https://www.oresunddirekt.se/se/jag-arbetar-i-danmark/skatt/vagledning-till-den-danska-deklarationen
Eller hos Skat: https://www.skat.dk/skat.aspx?oid=2301797
- Om jag bor i Sverige och arbetar i Danmark, men nu ska betala skatt i Sverige under delar av året, vilket underlag ska jag då ta upp till beskattning i Sverige?
Du ska ta upp bruttoinkomsten under de aktuella perioderna till beskattning.
Fakta: Skattskyldighet för Öresundspendlare under coronapandemin
Enligt Öresundsavtalet ska gränspendlare betala skatt i det land där de utför arbetet. Minst 50 procent av arbetet under en löpande tremånadersperiod måste utföras i arbetslandet för att Öresundspendlaren ska betala skatt där, annars blir personen i stället skyldig att betala skatt i landet där hen bor. Det kan innebära att de gränspendlare som måste arbeta hemifrån under coronapandemin kan bli skyldiga att betala skatt för vissa perioder i sitt bosättningsland och för vissa perioder i arbetslandet och därför också måste deklarera i två länder. Om så blir fallet sker det sedan en omföring av skatt länderna emellan.
För de gränspendlare som bor i Sverige men arbetar i Danmark kommer det från och med 2021 vara arbetsgivaren som är skyldig att betala in skatten i Sverige för de perioder då gränspendlaren är skattskyldig där. För de gränspendlare som bor i Danmark men arbetar i Sverige kommer arbetsgivarna även fortsättningsvis att betala skatt i Sverige och överföringen av pengar mellan länderna kommer att ske i samband med deklarationen.
För Öresundspendlare som bor i Danmark och arbetar i Sverige kan en förändrad skattskyldighet också leda till en skattesmäll, eftersom många av dem i vanliga fall betalar så kallad särskild inkomstskatt, SINK-skatt, på arbetet i Sverige. Den ligger på 25 procent, men det finns ingen möjlighet att göra några avdrag på skatten. Den danska skattenivån ligger betydligt högre. De som pendlar till arbete i Sverige kan också välja att betala vanlig svensk skatt och då göra avdrag på skatten. Möjligheten att göra avdrag gäller dock bara om minst 90 procent av inkomsten tjänats i Sverige, så även denna möjlighet kan falla bort vid hemarbete.
Även för skattemyndigheterna i de båda länderna kan detta innebära mycket extraarbete i samband med nästa års deklaration.
En liknande problematik finns i viss mån mellan samtliga de nordiska länderna.
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen