Connect with us

Arbetsmarknad

Öresundspendlare: ”Jag har lärt mig att man kan komma i kläm och att ingen bryr sig”

Publicerad

den

Många pendlare som bor i Danmark och arbetar i Sverige har fortsatt att pendla för att klara sin privatekonomi, trots rekommendationer om att avstå. (Personerna på bilden har ingen direkt koppling till texten.) Foto: News Øresund - Johan Wessman

Fusk, bristande tillit till myndigheter och politiker och ett val mellan raserad privatekonomi och att utsätta sig själv och andra för smittorisk. Det är några av följderna av att det inte införts något undantag på skatteområdet under coronakrisen, menar Öresundspendlare som bor i Danmark och arbetar i Sverige. De riskerar att få betala tiotusentals kronor mer i skatt om de arbetar hemifrån enligt rekommendationerna.

– Det här har verkligen underminerat min tro på skattemyndigheterna och att de försöker se till att det ska bli rättvist för alla. När jag började jobba i Sverige trodde jag att om jag bara följer reglerna så går det bra, men nu har jag lärt mig att man kan komma i kläm och att ingen bryr sig om hur det går för en. Då har man ingen tillit längre, säger Magnus Stahl, som bor i Köpenhamn men arbetar på Ikea i Malmö.

News Øresund har talat med tre pendlare som alla bor i Danmark och arbetar i Sverige. Samtliga har valt att fortsätta pendla med tåg till sina arbeten för att inte behöva betala dansk skatt på sin inkomst, vilket de måste göra om de arbetar mer än 50 procent i Danmark under en löpande tremånadersperiod (se faktaruta). Att betala dansk i stället för svensk skatt på sin inkomst skulle kunna innebära merkostnader på tiotusentals kronor. Därmed går de emot de danska och svenska rekommendationerna om att de som kan bör arbeta hemifrån.

Magnus Stahl tycker att det är frustrerande att behöva åka in till kontoret i Malmö, eftersom alla hans svenska kollegor arbetar hemifrån.

– Jag arbetar på det här kontoret, med plats för 2000 människor och det är ingen där. Vad är det egentligen jag ska åka över hit för? Jag arbetar ju inte på ett vårdhem där jag måste vara plats. Jag arbetar digitalt – det finns ingen anledning att åka över och spilla tid på resan, utom det här med skatten, säger han och fortsätter:

– Det visar hur galet det är att vi ska över. Nu stänger vi gränserna och säger att alla ska stanna hemma – men om du gör det kostar det dig skjortan.

Anna Larsson ifrågasätter varför det inte införts något undantag på skatteområdet för Öresundspendlarna under coronapandemin. Foto: SKL Kommentus

Frustrationen delas av Anna Larson, som är bolagsjurist på ett dotterbolag till Sveriges kommuner och regioner (SKR). I likhet med de båda andra valde hon att arbeta hemifrån i början av coronakrisen, eftersom hon väntade sig att Danmark och Sverige skulle införa ett undantag på skatteområdet, så som det gjorts för socialförsäkringstillhörigheten. Anna Larsson menar att många gränspendlare som bor i Danmark och arbetar i Sverige tycker att det är orättvist att skattereglerna innebär att de riskerar att få betala mycket mer i skatt, medan de som pendlar på andra hållet tvärtom kan tjäna på situationen.

– Jag skulle framför allt vilja ha en motivering till varför man inte gör ett undantag för skatten när man gör det för socialförsäkringen. Det är det största frågetecknet för mig. Och att man långsiktigt funderar över Öresundsavtalet och om det är hållbart utifrån vilka möjligheter vi faktiskt har att jobba hemifrån år 2020. För jag misstänker att efter pandemin kommer arbetsgivare att fortsätta se fördelarna med att folk arbetar hemifrån, säger hon.

De tre personerna som News Øresund har talat med har full intention att vara öppna och ärliga när de ska deklarera sin inkomst i både Danmark och Sverige för år 2020. Men Anna Larsson tror att situationen bäddar för att människor kommer att fuska.

– Jag har hört om folk som inte tänkt uppge att de jobbat hemifrån, för de tänker att ”myndigheterna kommer aldrig att upptäcka det”. Det är synd, för det leder ju till något slags misstroende mot myndigheter, säger hon.

Både Magnus Stahl och den tredje intervjupersonen, Martin, som inte vill uppge sitt namn, är dessutom oroliga för att myndigheterna inte ska godta deras uppgifter om att de verkligen pendlat över till jobbet. Martin har flyttat till Köpenhamn från ett annat europeiskt land för att jobba på ett stort företag i Sverige.

– Min arbetsgivare dokumenterar inte var jag jobbar och jag har hört att månadskort inte är tillräckligt. Hur ska jag då bevisa att jag jobbat i Sverige? Jag talar inte så bra svenska eller danska och den mesta informationen är på de språken, så jag måste använda Google Translate. När det gäller lagar och regler är inte det alltid så bra översatt, så jag är orolig för att jag missförstått något, säger han.

News Øresund – Anna Palmehag

Fotnot: Martin heter egentligen något annat.

 

Fakta: Skattskyldighet för Öresundspendlare under coronapandemin

Enligt Öresundsavtalet ska gränspendlare betala skatt i det land där de utför arbetet. Minst 50 procent av arbetet under en löpande tremånadersperiod måste utföras i arbetslandet för att Öresundspendlaren ska betala skatt där, annars blir personen i stället skyldig att betala skatt i landet där hen bor. Det kan innebära att de gränspendlare som måste arbeta hemifrån under coronapandemin kan bli skyldiga att betala skatt för vissa perioder i sitt bosättningsland och för vissa perioder i arbetslandet och därför också måste deklarera i två länder. Om så blir fallet sker det sedan en avräkning länderna emellan.

För Öresundspendlare som bor i Danmark och arbetar i Sverige kan en förändrad skattskyldighet också leda till en skattesmäll, eftersom många av dem i vanliga fall betalar så kallad särskild inkomstskatt, SINK-skatt, på arbetet i Sverige. Den ligger på 25 procent, men det finns ingen möjlighet att göra några avdrag på skatten. Den danska skattenivån ligger betydligt högre. De som pendlar till arbete i Sverige kan också välja att betala vanlig svensk skatt och då göra avdrag på skatten. Möjligheten att göra avdrag gäller dock bara om minst 90 procent av inkomsten tjänats i Sverige, så även denna möjlighet kan falla bort vid hemarbete.

Även för skattemyndigheterna i de båda länderna kan detta innebära mycket extraarbete i samband med nästa års deklaration.

En liknande problematik finns i viss mån mellan samtliga de nordiska länderna.

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Samhälle19 april, 2024

Konjunkturen i Öresund: sysselsättningen stiger fortsatt i Danmark och inflationen i Sverige föll mer än väntat

Danmark väntas ha en fortsatt högre ekonomisk tillväxt än Sverige under 2024 med BNP-ökningar på över två procent. Sverige går...

Arbetsmarknad18 april, 2024

Miljarder i samhällsekonomiska vinster i Öresundsregionen om gränshindren över Öresund avvecklas, visar ny analys

Öresundsregionens arbetsmarknad är endast integrerad till 17 procent. Men om arbetsmarknaden skulle vara helt integrerad skulle detta leda till en...

Energi19 april, 2024

Danmark och Sverige med i avtal om export av koldioxid för permanent lagring

Att fånga in och lagra koldioxid brukar kallas för CCS och anses av många som ett av många sätt att...

Samhälle19 april, 2024

Svenskarna jobbar längre – den faktiska pensionsåldern har stigit till 66 år

Mellan 2022 och 2023 ökade den genomsnittliga pensionsåldern i Sverige med 1,2 år till 66,0 år skriver Sydsvenskan baserat på...

Energi19 april, 2024

Malmö börjar om med eget energibolag

Malmö stad startar ett eget energibolag för att säkerställa en “tillräcklig, prisvärd och hållbar elförsörjning och samtidigt stärka rådigheten över...

Infrastruktur19 april, 2024

Snälltåget kör fler tåg från Stockholm till Köpenhamn under perioden maj-september

Med start den 16 maj och fram till den 29 september i år utökar Snälltåget linjen Stockholm-Malmö och kör vidare...

Danmark18 april, 2024

400-åriga renässansbyggnaden Børsen i Köpenhamn brann ned till hälften – röster höjs för att bygga upp den igen

Ena halvan av den renässansbyggnaden Børshuset som ägs av Dansk Erhverv började under tisdagsmorgonen brinna, något flera danska och svenska...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.