Connect with us

Danmark

”Man betraktar grannfolk som smittkällor”

Publicerad

den

Bertel Haarder är kritisk mot stängda gränser i hela Norden, mellan Danmark och Sverige, mellan Norge och Sverige, mellan Finland och Sverige och mellan Finland och Norge. Foto: News Øresund - Johan Wessman

Det har varit tragiskt att bevittna hur de nordiska länderna misslyckats med att samarbeta om gränserna under coronapandemin, anser Bertel Haarder, president i Nordiska rådet, Danmarks representant i Gränshinderrådet och politisk veteran i Danmark, med flera ministerposter för Venstre i bagaget. Han menar att Nordenministrarna gjort vad de kunnat under krisen, men att problemet är att de inte har någon större makt att påverka.

– De har rätt åsikter, men kan inte driva igenom dem. Därför är det statsministrarna som ska sätta saker på plats, så som Stefan Löfven och Erna Solberg gjorde när det gick för långt vid gränsen mellan Norge och Sverige och svenskarna skulle gå med särskilda jackor och sitta i särskilda lunchrum, säger Bertel Haarder.

Han säger sig ha mycket stor respekt för Sveriges Nordenminister Anna Hallberg och tycker att hon haft rätt i allt hon kritiserat, inte minst när det gäller den danska gränsstängningen i början av pandemin. Men även Sveriges gränsstängning har drabbat människor hårt, menar Bertel Haarder. Efter att den i stort sett upphörde i förra veckan har exempelvis danska sommarstugeägare nu börjat se konsekvenserna.

– Det varit svenskarna som lidit mest, särskilt under den första böljan. Men här under tredje böljan har svenskarna tagit revansch och hämnats, särskilt på bornholmarna och danska sommarstugeägare som inte fått komma till sina hus. Jag pratade med en sommarstugeägare nu nyligen som fått sitt hus nästan uppätet av möss. Någon annan har fått vattenskador, något hus har brunnit. Det är ju fullständigt ofarligt att låta en dansk familj köra till sitt fritidshus och stanna där. Det är det som är så absurt, när vi fritt kan köra till våra sommarstugor i Danmark, säger Bertel Haarder.

Under coronakrisen har han engagerat sig djupt i de nordiska frågorna. Genom det nordiska gränshinderrådet har han och kollegorna där skickat flertalet brev till olika ministrar i alla de nordiska länderna för att förmå dem att lösa problem som drabbat de som bor och arbetar i gränsregioner på grund av reserestriktioner och stängda gränser. Även Gränshindergruppen i Nordiska rådet, med parlamentariker från alla nordiska länder, jobbar med frågorna.

Bertel Haarder låter ana en frustration över ministrar och regeringar som inte lyssnar på budskapet eller agerar – i hans ögon – rationellt.

Hur ser du på de nordiska ländernas agerande i förhållande till gränserna och grannländerna under coronakrisen?

– Det har varit nästan tragiskt att vara vittne till hur de nordiska länderna inte samarbetar om gränserna. Jag har full respekt för att när pandemin hotar måste man stänga ner, men varför ska just gränserna stängas ner? När det är mycket smitta i Blekinge ska det stängas ner i Blekinge. När det är mycket smitta i Nordjylland ska det stängas ner där. Men att stänga en över 100 mil lång gräns mellan Sverige och Norge är meningslöst. Samma med gränsen mellan Öresund, där det finns 17 000 pendlare som ska till jobbet och 10 000 sommarhusägare som inte kunnat komma till sina hus. Man ska reagera på smittan och inte stänga gränsen, säger han och fortsätter:

– Det har chockat mig att nationalkonservatismen har missbrukat gränserna till den grad. Det handlar ju om att man betraktar grannfolk som smittkällor i stället för att se dem på lika fot som de egna, säger han.

News Øresund – Anna Palmehag

 

Fakta: Stängda och öppna gränser under coronapandemin

Den 14 mars 2020 stängde Danmark gränsen mot Sverige, med undantag för bland annat gränspendlare. Under sommaren lättades reserestriktionerna, särskilt för boende i Skåne, Blekinge och Halland. Mellan den 1 augusti och den 9 oktober var den danska gränsen öppen för inresor från hela Sverige, på grund av låg smittspridning i Sverige. Den 10 oktober stängdes gränsen återigen för de flesta grupper. Gränspendlare, studenter och personer med familjeskäl är några av de grupper som tillåts komma in i Danmark.

Den 22 december 2020 stängde Sverige gränsen mot Danmark, med undantag för gränspendlare och så småningom även transitresor till Bornholm och personer med trängande familjeskäl. Sverige öppnade återigen gränsen mot Danmark den 31 mars 2021.

Både Danmark och Sverige kräver fortsatt att resenärer ska kunna visa upp ett negativt covid-19-test för att få lov att passera gränsen.

Under hela perioden och i båda länderna har gällt att personer som är medborgare eller bor i det egna landet alltid har rätt att resa in i landet.

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

Aktuella nyheter

Näringsliv20 oktober, 2021

Tidsperspektivet på flygplatsen ändrades från år till veckor

Under tre veckor i inledningen av coronapandemin föll intäkterna och anta- let passagerare på Köpenhamns flygplats till fem procent av...

Intervjuer20 oktober, 2021

Dansk konserthuschef har väntat ut corona för att sedan bygga nätverk i Sverige

Danska kulturarbetare lockas av det självklara utrymme som kulturen får ta i Sverige, men bär med sig ryggradsreflexen att se...

Kultur19 oktober, 2021

Förslag på 20 miljoner i coronastöd för Malmös kulturliv

Ett coronastöd på 20 miljoner kronor har föreslagits av Malmös kommunstyrelse. Stödet omfattar både konstnärsstipendier och verksamhetsstöd, uppger Sydsvenskan. Det...

Samhälle19 oktober, 2021

1 600 studieplatser ska försvinna från Köpenhamns Universitet

Fram till 2030 ska Köpenhamns Universitet skära ned med cirka 1 600 studieplatser, med anledning av den danska regeringens plan...

Samhälle19 oktober, 2021

Danmark förlänger tillfälliga gränskontrollen mot Sverige och Tyskland till den 11 maj 2022

Hotet från militanta islamister och organiserad kriminalitet gör att Danmark förlänger den tillfälliga gränskontrollen mot Sverige och Tyskland med sex...

Arbetsmarknad15 oktober, 2021

Rekordstor arbetskraftsbrist i Danmark och historiskt låg arbetslöshet

Efter återöppningen av samhället i Danmark har det funnits ett stort behov av arbetskraft och flera branshcer upplever brist. Danmarks...

Arbetsmarknad14 oktober, 2021

Arbetslösheten i Sverige sjunker – arbetskraftsbristen allt tydligare

I slutet av september hade den svenska arbetslösheten sjunkit till 7,5 procent från 9,0 procent samma månad ifjol. I Skåne...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.