Arbetsmarknad
Ny lag kräver att danska arbetsgivare betalar in skatt i Sverige om anställda gränspendlare arbetar hemifrån
Sedan årsskiftet kräver Sverige att utländska arbetsgivare registrerar sig i Sverige och betalar in svensk skatt för anställda som jobbar där. Under pandemin drabbar det bland annat danska arbetsgivare med anställda som bor i Sverige – då många arbetar hemifrån mer än 50 procent av tiden. Arbetsgivare som lämnar felaktiga uppgifter eller inga uppgifter alls om sina anställda riskerar att få ett skattetillägg.
Sedan snart ett år tillbaka har Öresundspendlare som arbetar hemifrån mer än 50 procent av tiden stått inför utsikten att behöva betala skatt både i Danmark och Sverige. Det ligger på gränspendlarnas eget ansvar att se till att redovisa rätt löneunderlag i sina deklarationer i Sverige och Danmark, så beskattningen blir korrekt. Men i och med den nya svenska lagen ökar administrationen även för danska arbetsgivare med anställda som bor i Sverige och jobbar hemifrån. Enligt regelverket måste nämligen de danska arbetsgivarna registrera sig som arbetsgivare i Sverige och betala in svensk skatt till svenska myndigheter för de tidsperioder då de anställda är skattskyldiga i Sverige.
När minst 50 procent av arbetstiden är i det land där Öresundspendlare bor flyttas skattskyldigheten dit, enligt det dansk-svenska Öresundsavtalet (läs mer i faktarutan).
“Oturligt” att lagen trätt i kraft under pandemin
Syftet med den nya lagen är att hindra utländska arbetsgivare från att systematiskt ha anställda som jobbar i Sverige men betalar skatt i ett annat land – och att få bättre kontroll på beskattningen. Att de nya reglerna trätt i kraft just under pandemin är oturligt, eftersom det just nu är många gränspendlare som arbetar hemifrån, menar Christin Hjortsberg, Skatteverkets samordnare på informationstjänsten Øresunddirekt.
– Lagen, när den stiftades, var inte tänkt för den här kategorin av arbetsgivare, säger hon till News Øresund.
Alla känner inte till de nya reglerna än
Eftersom lagen är ny har informationen om den ännu inte nått de flesta danska arbetsgivare, som fortsätter att betala in dansk skatt för sina anställda i Sverige även om de arbetar hemifrån mer än 50 procent. Andra har uppfattat att det införts nya regler, men inte förstått precis vad som nu gäller.
– Jag har hört om en och annan Öresundspendlare som fått ut hela sin bruttolön i januari för att själv betala den i Sverige. Egentligen har de här arbetsgivarna gjort fel, de skulle betalt in skatten till Sverige. Men nu kom lagen 1 januari och det är inte riktigt känt än. På redovisningsbyråerna i Danmark har informationen börjat sprida sig och danska Skattestyrelsen har också gått ut till arbetsgivarna och sagt att om det är känt att den anställda arbetar i Sverige ska de inte betala dansk preliminärskatt, säger Christin Hjortsberg.
Eftersom lagstiftningen är ny kommer Skatteverket ha en generös syn mot de danska arbetsgivare som inte följer de svenska reglerna, uppger hon.
– Under en övergångsperiod kommer man förmodligen inte påföra något skattetillägg, säger Christin Hjortsberg.
News Øresund – Anna Palmehag
Fakta: Nya regler för danska arbetsgivare med anställda som bor i Sverige
1 januari 2021 införde Sverige följande regler:
En utländsk arbetsgivare som inte har ett fast driftställe i Sverige måste registrera sig som arbetsgivare och betala in skatt till svenska Skatteverket för anställda som arbetar i Sverige. Mellan Danmark och Sverige gäller dock lite speciella regler på grund av Öresundsavtalet:
Gränspendlarna är skattskyldiga i arbetslandet om de arbetar mer än 50 procent av tiden där, men i bosättningslandet om de arbetar minst 50 procent där. Detta gäller för löpande tremånadersperioder (läs mer i nästa faktaruta). Det är alltså när anställda som bor i Sverige arbetar mer än 50 procent hemifrån som deras danska arbetsgivare blir skyldiga att registrera sig och betala in skatt i Sverige.
Om de anställda arbetar hemifrån Sverige, men mindre än 50 procent av tiden, krävs att de skaffar ett intyg från Skatteverket om att de är skattebefriade i Sverige eller ett beslut om jämkning. Annars måste arbetsgivaren ändå registrera sig och betala in skatt i Sverige.
Om de anställda aldrig arbetar hemifrån behövs inget sådant intyg och arbetsgivaren behöver inte registrera sig eller betala skatt i Sverige.
Läs mer om de nya reglerna hos Skatteverket: https://www.skatteverket.se/foretagochorganisationer/skatter/internationellt/andradeskattereglervidarbeteisverigefran2021.4.477abf63175b28eb5444cd.html
Källa: Øresunddirekt
Fakta: Skattskyldighet för Öresundspendlare under coronapandemin
Enligt Öresundsavtalet ska gränspendlare betala skatt i det land där de utför arbetet. Minst 50 procent av arbetet under en löpande tremånadersperiod måste utföras i arbetslandet för att Öresundspendlaren ska betala skatt där, annars blir personen i stället skyldig att betala skatt i landet där hen bor. Det kan innebära att de gränspendlare som måste arbeta hemifrån under coronapandemin kan bli skyldiga att betala skatt för vissa perioder i sitt bosättningsland och för vissa perioder i arbetslandet och därför också måste deklarera i två länder. Om så blir fallet sker det sedan en omföring av skatt länderna emellan.
För de gränspendlare som bor i Sverige men arbetar i Danmark kommer det från och med 2021 vara arbetsgivaren som är skyldig att betala in skatten i Sverige för de perioder då gränspendlaren är skattskyldig där. Läs mer i föregående faktaruta. För de gränspendlare som bor i Danmark men arbetar i Sverige kommer arbetsgivarna även fortsättningsvis att betala skatt i Sverige och överföringen av pengar mellan länderna kommer att ske i samband med deklarationen.
För Öresundspendlare som bor i Danmark och arbetar i Sverige kan en förändrad skattskyldighet också leda till en skattesmäll, eftersom många av dem i vanliga fall betalar så kallad särskild inkomstskatt, SINK-skatt, på arbetet i Sverige. Den ligger på 25 procent, men det finns ingen möjlighet att göra några avdrag på skatten. Den danska skattenivån ligger betydligt högre. De som pendlar till arbete i Sverige kan också välja att betala vanlig svensk skatt och då göra avdrag på skatten. Möjligheten att göra avdrag gäller dock bara om minst 90 procent av inkomsten tjänats i Sverige, så även denna möjlighet kan falla bort vid hemarbete.
Även för skattemyndigheterna i de båda länderna kan detta innebära mycket extraarbete i samband med nästa års deklaration.
En liknande problematik finns i viss mån mellan samtliga de nordiska länderna.
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen