Connect with us

Fastighet

Danskt förslag: riv 100 000 obebodda hus på landsbygden

Publicerad

den

Riv upp till 100 000 obebodda hus och töm hela byar för att rädda den danska landsbygden. Det föreslår Ellen Højgaard Jensen, direktör för Dansk Byplanlaboratorium, som vill skapa en ny debatt om bostadsutvecklingen.

Ett hundratal byar längs vägarna på den danska landsbygden kan bli aktuella att riva enligt den rapport som Dansk Byplanlaboratorium gjort på uppdrag av det danska bostadsministeriet. Enligt Danmarks statistik fanns det förra året 164 476 obebodda hus i Danmark.

Mellan 60 000 och 100 000 av de övergivna husen bör rivas enligt ett av de fyra scenarier som tagits fram i rapporten, som fokuserar mot byar som är byggda längs de danska landsvägarna. Förslaget innebär att byar med många obebodda hus successivt töms på invånare fram till 2034 och att kommunerna köper upp och river husen. Kostnaden för detta blir inte större än vid alternativet med att låta allt fler öde hus stå och förfalla.

Enligt rapporten finns det flera fördelar med att riva de minst attraktiva byarna. Det skulle stabilisera bostadspriserna på landsbygden om man blir av med obebodda hus som varit till salu under lång tid. De danska kommunerna skulle spara pengar på att koncentrera samhällservicen till färre byar samtidigt som landsbygden blir vackrare om öde och fallfärdiga hus försvinner. De byar som blir kvar skulle bli mera livskraftiga.

– Om vi låter utvecklingen stå stilla går det ut över livskvaliteten på dessa platser, säger Ellen Højgaard Jensen.

Ursprungligen kommer förslaget om att riva hus i stor skala från forskaren Jørgen Møller vid Aalborgs universitet. Han har även pekat på att flera små danska öar helt borde avfolkas av ekonomiska skäl.

Förslaget om att inleda en massrivning av danska hus har fått ny aktualitet de senaste dagarna då föreningen Landsbyerne i Danmark varnat för att danska kommuner är på väg att lägga ned 300 skolor vilket enligt föreningen utgör ett hot mot vartannat samhälle på den danska landsbygden. Samtidigt visar en ny rapport från Arbejderbevægelsens Erhvervsråd att de nya jobben som skapas i Danmark främst uppstår kring Köpenhamn, Aarhus och på östra Själland. (News Øresund)

Fakta: Dansk Byplanlaboratoriums fyra scenarier för den danska landsbygden:

1. Lämna landsorten i fred. De minsta byarna avfolkas medan allt fler hus står obebodda och förfaller. Så ser det ut idag.

2. Avveckling och rivning.  Fram till 2034 köper kommunerna upp och tömmer alla husen i de svagaste byarna på landsbygden. Det innebär att mellan 60 000 och 100 000 hus rivs och att hela byar försvinner. Kostnaden blir inte högre än i alternativ 1. Detta alternativ skapar färre men starkare byar på landsbygden.

3. Uttunning. Husen längs landsvägen rivs och endast de bästa belägna husen behålls som bostäder. Rivningstomterna används till att skapa ett gemensamt grönområde.

4. Utflyttning. Alla byns hus längs landsvägen rivs, tomter slås samman och ett mindra antal nybyggda hus uppförs längre bort från vägen. Landsvägsbyn förvandlas till ett landskap med spridd bebyggelse.

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Samhälle19 april, 2024

Konjunkturen i Öresund: sysselsättningen stiger fortsatt i Danmark och inflationen i Sverige föll mer än väntat

Danmark väntas ha en fortsatt högre ekonomisk tillväxt än Sverige under 2024 med BNP-ökningar på över två procent. Sverige går...

Arbetsmarknad18 april, 2024

Miljarder i samhällsekonomiska vinster i Öresundsregionen om gränshindren över Öresund avvecklas, visar ny analys

Öresundsregionens arbetsmarknad är endast integrerad till 17 procent. Men om arbetsmarknaden skulle vara helt integrerad skulle detta leda till en...

Energi19 april, 2024

Danmark och Sverige med i avtal om export av koldioxid för permanent lagring

Att fånga in och lagra koldioxid brukar kallas för CCS och anses av många som ett av många sätt att...

Samhälle19 april, 2024

Svenskarna jobbar längre – den faktiska pensionsåldern har stigit till 66 år

Mellan 2022 och 2023 ökade den genomsnittliga pensionsåldern i Sverige med 1,2 år till 66,0 år skriver Sydsvenskan baserat på...

Energi19 april, 2024

Malmö börjar om med eget energibolag

Malmö stad startar ett eget energibolag för att säkerställa en “tillräcklig, prisvärd och hållbar elförsörjning och samtidigt stärka rådigheten över...

Infrastruktur19 april, 2024

Snälltåget kör fler tåg från Stockholm till Köpenhamn under perioden maj-september

Med start den 16 maj och fram till den 29 september i år utökar Snälltåget linjen Stockholm-Malmö och kör vidare...

Danmark18 april, 2024

400-åriga renässansbyggnaden Børsen i Köpenhamn brann ned till hälften – röster höjs för att bygga upp den igen

Ena halvan av den renässansbyggnaden Børshuset som ägs av Dansk Erhverv började under tisdagsmorgonen brinna, något flera danska och svenska...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.