Connect with us

Fastighet

Stor efterfrågan för Science Village som jobbar med nästa detaljplan

Publicerad

den

Christian Lindfors, vd Science Village. Foto: News Øresund

I veckan togs det första spadtaget i centrala Science Village, området mellan forskningsanläggningarna ESS och MAX IV, i Lund. Efterfrågan är stor och bolaget som äger marken arbetar nu med att ta fram nästa detaljplan för området. Att spårvägen till området är klar redan innan byggnationen börjar uppfattar vd Christian Lindfors som osvenskt och drar paralleller till Köpenhamns metroutbyggnad.

Den första detaljplanens 55 000 kvadratmeter i Science Village är sålda så just nu finns ingen tillgänglig mark för marknaden, allt är sålt. Men nästa detaljplan är på gång och väntas klar 2024, berättar vd Christian Lindfors.

– Efterfrågan är väldigt bra. Den har sprungit i väg. Från att vi sedan 2009 har planerat och förberett så händer allt nu. Vi förbereder nu för att utveckla andra delar i området för att möta behovet från marknaden, säger han.

Totalt kommer området troligen att rymma runt 300 000–350 000 kvadratmeter kontor, labb och utbildningsmiljöer, tror han.

– Vi försöker hushålla med åkermarken och få upp densiteten i området. Många människor på liten plats påskyndar möten. De mest framstående miljöerna internationellt har många människor på samma plats med många olika sorts funktioner. Inte bara akademi, utan också mycket näringsliv och det publika. Vi jobbar för att det inte ska vara en teknikpark för verksamheter bara, det publika ska vara en naturlig del, säger Christian Lindfors.

Kontor, labb och besökscenter först ut

Från vänster i bild: Christian Lindfors, vd Science Village, Ulrika Hallengren, vd Wihlborgs, Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Lund, och Sofia Ehlde, global innovationschef Oatly. Foto: News Øresund

I den första byggnaden, Space, blir livsmedelsföretaget Oatly den största hyresgästen med ett forsknings- och innovationscenter som väntas rymma 100 forskare framöver.

– Det är precis den sortens verksamhet vi ser som lämplig för den här ekosystemsuppbyggnaden. En aktör som kommer från akademin, har utvecklat en metod för att ta fram en produkt som har nått marknaden, skalat upp och nu börjar man titta på andra användningsområden för havre och då kommer grundforskningen tillbaka. De valde att stanna med sin forskningsverksamhet i Sverige i stället för att flytta den utomlands. Det är en vinst för Sverige i sammanhanget, säger Christian Lindfors.

Företag som har en forskningsbakgrund, tror han, blir de första att utnyttja anläggningarna. För andra företag är resan längre.

– Vi ska göra det mer förståbart för användarna och hjälpa svensk industri att använda anläggningarna. Det behöver finnas kompletterande instegsmiljöer och möjligheter att hitta samarbeten, säger han.

I den närmaste planeringen finns även The Loop med kontor, labb och mötesrum, däribland en sal med plats för 1 000 personer i sittande publik. Dessutom etablerar Lunds universitet NanoLab i området och har skapat ett gemensamt kontor för campusutveckling som ska konkretisera ytterligare planer i Science Village. I bolaget Science Village Scandinavia AB:s uppdrag finns, förutom markförsäljning, att verka för att ett Science Center byggs i området. Där är fokus just nu på att hitta finansiering till utställningarna.

– Science Center ska bli en mötesplats för hela ekosystemet. Vi formar samarbeten i olika tematiker kring utställningar. Det kommer att vara mycket interaktivitet. Vi kommer att ha historia, men det blir inte dominant – vi pratar inte museum. Utställningarna är 50 procent av investeringen, av den anledningen har vi dialog med näringslivet nu om partnerskapsupplägg för att skapa finansiering av utställningsmiljöerna, säger han.

Fem huvudutställningar är planerade från starten, däribland om framtidens mat och den smarta staden. Tanken är också att förklara för besökarna hur forskningsanläggningarna MAX IV och ESS fungerar.

Byggandet utgår från stationstorget

Forskningsanläggningen ESS i Lund. Foto: News Øresund

Science Village-området kommer inte att rymma några bostäder inom det så kallade beredskapsområdet som ligger närmast ESS. Däremot finns bostäder i intilliggande områden och flera andra faktorer som bidrar till stadsliv i området, menar Christian Lindfors.

– Den första detaljplanen är anpassad för att man ska bygga färdigt runt stationsläget i ringar. Tanken är att vi växer från en central kärna, man ska inte känna att man bor i en byggarbetsplats i 25 år. Det kommer redan inom några år att finnas en fullständig by med infrastruktur och funktioner som gör det attraktivt att vara här, restauranger och eventmöjligheter med musik, mässor, konferenser. Vi är måna om stadslivet, ambition i området att första våningarna är öppna, säger han.

Christian Lindfors började som vd för Science Village för två år sedan. Han var medveten om att det var en komplex uppgift med många intressenter, men har överraskats av ett större intresse än väntat från universitetet.

– Från planerna om att vara en ganska liten hyresgäst här ute, har universitet beslutade planer på att flytta ganska stora volymer. Det är en nyhet som inte är hemlig. De har tagit beslut och lagt på fakulteter att bestämma hur mycket de vill flytta ut. Lunds universitet blir en betydande aktör i området, säger han.

En osvensk satsning

– Vi har en kunskapspark som nästan är färdigbyggd, det är lyxigt att ha 21 hektar park intill från start. Tillsammans med spårvagnen och att det redan finns några arbetsplatser på plats är det ett guldläge för ett sådant här område. Det är väldigt osvenskt att man bygger kommunikationer och rekreation först. Det har man gjort i Köpenhamn med metroutbyggnaden. Det är ett liknande upplägg här vilket känns lite nydanande och internationellt, säger Christian Lindfors.

Science Village uppgift är att skapa ett ekosystem som kan dra nytta av resultaten som skapas vid anläggningarna. Men det är inte bara för de lokala bolagen och heller inte bara i Lund som effekterna kommer att märkas, menar Christian Lindfors.

– Fördelen med satsningen är att det inte bara är de lokala bolagen som kopplar upp sig. Det kommer att attrahera helt nya bolag till Sverige som nation. Vi får en dragningskraft som gör att man kollar på norra Europa framför att lägga verksamheten i USA. Förmodligen kommer det att innebära många fler arbetsplatser, inte bara här utan i hela närområdet. Ett företag kanske väljer Köpenhamn för att detta ligger här. Detta är inte en satsning som bara stannar i Lund, lokaliseringar i närområdet kommer att accelerera ju mer framgångsrika vi blir, säger han.

(News Øresund – Jenny Andersson)

Fakta: Bolaget Science Village Scandinavia AB ägs av Lunds kommun, Region Skåne och Lunds universitet och äger marken mellan forskningsanläggningarna MAX IV och ESS i Lund. Bolagets uppdrag är ”att driva och utveckla en nationell teknikparksfunktion, den bebyggda miljön och ett science center i området”.

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Samhälle6 december, 2023

Danska elever presterade bättre än svenska i senaste Pisamätningen – men resultaten sjönk i båda länderna

Danmark ligger bättre till än Sverige inom alla de områden som Pisa 2022 mäter: matematik, läsförståelse och naturvetenskap. Men båda...

Samhälle6 december, 2023

Øresunddirekt i Danmark får finansiering för 2024

Verksamheten hos Øresunddirekt Danmark, som driver informationstjänstens hemsidor, kan fortsätta även nästa år, och de två anställda blir kvar. Det...

Forskning6 december, 2023

Lunds universitet är världens åttonde mest hållbara universitet enligt mätning — Aarhus är Danmarks främsta på plats 175

Både Lund och Uppsala universitet tillhör de mest 20 hållbara universiteten i världen. De danska universiteten hamnar betydligt längre ner...

Samhälle5 december, 2023

Köpenhamn är Europas fjärde dyraste stad att leva i enligt mätning

Köpenhamn rankas som en världens tio dyraste städer att leva i enligt en ny undersökning, skriver Børsen. Tidningen The Economists...

Arbetsmarknad5 december, 2023

Danmarks största fackförbund varslar om konflikt med Tesla

Svenska IF Metalls strejk mot Teslas svenska dotterbolag TM Sweden har gått in på sin sjätte vecka. Nu varslar Danmarks...

Fastighet5 december, 2023

Bygg- och fastighetsbranschen ville själv höja ambitionen och startade LFM30

Lokal Färdplan Malmö 2030 är ett branschinitiativ som startades med syfte att sätta upp mer ambitiösa klimatmål för bygg- och...

Fastighet5 december, 2023

Wihlborgs bygger en skolfastighet i Danmark

Det svenska fastighetsbolaget Wihlborgs kommer att uppföra en skolbyggnad i Hørsholm, norr om Köpenhamn. Skolan byggs för privatägda Nordsjællands Grundskole...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.