Connect with us

Intervjuer

Nasdaq-chef i Köpenhamn: “Privata investerare ökar investeringarna i life science, medan de institutionella investerarna fortsatt är motvilliga”

Publicerad

den

Carsten Borring är chef över Listings & Capital Markets vid Nasdaq i Köpenhamn. Foto: News Øresund

Investeringsviljan inom life science-branschen ökar bland privata investerare, menar Carsten Borring, som är chef över Listings & Capital Markets vid Nasdaq i Köpenhamn. Privata investerare tar en större risk och investerar mer jämfört med för fem år sedan. Men klimatet kring att anskaffa kapital kan bli bättre – särskilt i den danska delen av Medicon Valley – om institutionella investerare som pensionsfonder går mer in på småbolagsmarknaden, precis som i Sverige, tror han.

Det är goda tider när det gäller investeringar och kapitalanskaffning inom life science-branschen just nu. Det menar Carsten Borring, chef över Listings & Capital Markets vid Nasdaq i Köpenhamn.

– Det blir bättre och bättre dag för dag, säger han.

De positiva tongångarna kring investeringar inom branschen är en tendens som märks tydligt för tillfället, vilket också påpekas av banker och analysföretag.

Det hänger enligt Carsten Borring ihop med att privata och professionella investerare – särskilt i Danmark, men också i Sverige – i större utsträckning under de senaste fem åren har tagit en större risk än de brukar göra och investerar mer i sektorn.

Den ökande investeringsaktiviteten markerar alltså en förskjutning jämfört med för 10 år sedan, där det har varit svårare att skaffa kapital till life science-företag tidigare eftersom de har en lång väg till marknaden och därmed är förknippade med högre risk.

Men nu har både privata och starka professionella investerare hamnat på banan och driver utvecklingen, understryker Carsten Borring, som har arbetat i börsbranschen i 20 år och var med och börsnoterade det stora danska läkemedelsföretaget H. Lundbeck 1999.

Investeringsviljan i branschen drivs dels av en situation med noll- och negativa räntor, nämner han. Men viljan att investera kommer också av det faktum att branschen levererar en stabil avkastning till aktieägarna samtidigt som det finns ett fokus på sjukdomsbekämpning och att främja hälsa som i grunden tilltalar investerare. Något som coronapandemin har tydliggjort.

– Många vill faktiskt göra en skillnad. Det kan jag märka när jag talar med investerare, säger Carsten Borring.

Institutionella investerare behöver vara på banan, precis som de privata

Carsten Borring menar att medan de starka professionella investerarna växlar upp i Danmark och i Sverige, så är de institutionella, danska investerarna fortsatt mer motvilliga jämfört med de svenska.

Dock har till exempel den danska pensionsfonden ATP meddelat en mer riskvillig investeringsstrategi och har den senaste tiden investerat miljoner kronor i det danska diagnostikföretaget MedTrace, medan man även har aktieägarandelar i större danska life science-företag som ALK-Abelló, Bavarian Nordic, Chr. Hansen, Novo Nordisk, Coloplast och Genmab.

Enligt Carsten Borring har avsaknaden av institutionella investerare dock fått konsekvensen att när life science-företag i Medicon Valley ska skaffa kapital så behöver vissa leta utomlands och till exempel börsnotera sig i USA, som bioteknikföretagen Galecto och Evaxion gjorde 2020 respektive 2021.

Dessa noteringar är bland annat ett uttryck för bristen på investeringsaktiva institutionella investerare i Danmark, anser Carsten Borring.

– I Danmark är de institutionella investerarna bara inte så riskvilliga som de privata investerarna. I Sverige går det lite bättre, säger han och hänvisar till de allmänna AP-pensionsfonder, som i större utsträckning placerar sina pensionsmedel i aktier.

Skillnaden mellan länderna kan bland annat hittas i en reformprocess i Sverige på 1980- och 90-talen, då svenska offentliga pensionsfonder blev mer riktade mot småbolagsmarknaden.

Fler life science-noteringar i Sverige – danska företag bidrar till en ökning

Därför är Sverige fortsatt före Danmark, påpekar Carsten Borring, när det gäller antalet börsnoteringar i life science-branschen.

I Nasdaqs danska ”healthcare-grupp” är till exempel 21 företag börsnoterade för tillfället. Ett av de senaste är healthtech-företaget Monsenso 2020. På Nasdaq-börsen i Sverige är cirka 175 life science-företag noterade. Ett av de senaste är medtechföretaget Pharmiva i Lund i år.

Att 13 danska noteringar har skett i Sverige sedan 2014, varav 9 på Nasdaq-börsen i Stockholm, har ytterligare bidragit till en ökad dynamik, men också en skillnad mellan börsmarknaden i Danmark och Sverige.

Och antalet börsnoteringar är inte oväsentligt, för börsnoterade företag överlever längre, påpekar Carsten Borring, eftersom de lättare kan byta en aktieägarstruktur till skillnad från ett privatägt företag där ägarstrukturen är mer låst.

Life science-branschen i Medicon Valley kan därmed dra nytta av att ha flera små och riskbenägna företag, så att investerare – både privata, professionella och institutionella – bättre kan göra en riskavvägning genom att investera i flera företag snarare än bara några få, konstaterar Carsten Borring.

Men det kräver politisk vilja i Danmark till att ändra strukturer och incitament kring kapitalbeskattning, så att fler investerartyper blir motiverade att gå in i företag på ett tidigt stadium.

Carsten Borring pekar på att de svenska politikerna har lyckats med det.

– Man ska inte luras av att det nu går bra i life science-branschen, utan det är nu politikerna måste vidta åtgärder som kan hjälpa till, eftersom det finns ett momentum. Det är nu pengarna finns där. Och även om man kan fråga sig: Ja, men varför ska man skapa nya incitament när det går så bra? Jo, det ska man göra för att vi vet att historiskt sett när aktierna hamnar på röda siffror så försvinner riskkapitalet snabbast inom bioteknik och life science, säger han.

 

Kristoffer Dahl Sørensen – News Øresund

 


NEWS ØRESUND är ett resultat av ett utvecklingsprojekt med Interregfinansiering som under 2012-2014 drevs i samarbete mellan Roskilde Universitet, Lunds universitet och Øresundsinstituttet. Sedan 2015 fortsätter utvecklingen av News Øresund inom Øresundsinstituttet. Under 2019-2021 stärker News Øresund den oberoende bevakningen av regionens life science kluster genom Øresundsinstituttets medverkan i Interregprojektet GC life science analysis initiative.

ØRESUNDSINSTITUTTET är ett oberoende dansk-svenskt kunskapscentrum som genom analyser, fakta, nätverksmöten och medieverksamhet bidrar till en ökad kunskap om utvecklingen i Danmark och Sverige med fokus på Öresundsregionen. Verksamheten drivs utan vinstintresse med finansiering från mer än 100 medlemmar inom offentlighet och det privata näringslivet i Danmark och Sverige.

Nyheterna från News Øresund får fritt återges under förutsättning att News Øresund anges som källa.

Kontakta oss: redaktion (at) newsoresund.org
Mer information: www.newsoresund.org / www.oresundsinstituttet.dk

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

Aktuella nyheter

Turism/kultur17 september, 2021

Efter pandemitider är det återigen kulturnätter i Malmö, Köpenhamn, Lund och Helsingör

Med släppta restriktioner på båda sidor sundet står en öppning av kulturlivet för dörren. I Malmö är det Gallerihelg den...

Turism/kultur17 september, 2021

Tivoli ordnar svensk kräftskiva på söndag

Som en del i en pågående Mat, öl och vinfestival på Tivoli i Köpenhamn utmanar nöjesparken nu svenskarnas kräftskivor genom...

Life Science17 september, 2021

Medtechbolag i Köpenhamn reste 22,3 miljoner DKK på svensk börs: Aktiebeskattningen i Danmark är för hög

I tisdags hade det Köpenhamnsbaserade medtechbolaget CS Medica A/S sin första handelsdag på den svenska börsen Spotlight Stock Market. Bolaget...

Hållbarhet17 september, 2021

Sveriges ambassad i Köpenhamn öppnar upp residenset för ung svensk design

Sveriges ambassads residens i Köpenhamn har tillfället tömts på möbler för att under tre dagar rymma den svenska designutställningen “Making it...

Näringsliv17 september, 2021

Mærsk justerar upp vinstprognosen med miljardbelopp

Det går bättre än väntat för A.P. Møller – Maersk som driver världen största containerrederi och med huvudkontor i Köpenhamn....

Norden16 september, 2021

Gränsbor oroar sig mer över att inte kunna träffa familjen – men mindre för arbetslöshet

I de nordiska gränsregionerna ansåg betydligt fler att deras möjlighet att röra sig över gränsen blivit mycket inskränkt på grund...

Samhälle17 september, 2021

Folkhälsomyndigheten behåller rekommendationer för ovaccinerade

Personer som ännu är ovaccinerade bör inte gå på teater, konserter eller idrottsevenemang och rekommenderas fortsatt hålla avstånd till riskgrupper....

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.