Fastighet
Svenska fastighetsbolag har stått för uppemot en femtedel av transaktionsvolymen i Köpenhamn under 2016
Den svenska köpvågen av fastigheter i Danmark fortsätter. Under 2016 stod de svenska investerarna för 15–20 procent av den rekordhöga transaktionsvolymen i Köpenhamn. Det uppskattar det danska rådgivningsföretaget Sadolin & Albæk.
En massiv efterfrågan och ett relativt stort utbud av fastigheter har gjort 2016 till ett rekordår när det gäller transaktionsvolymen i Köpenhamn. Det rör sig om den högsta nivån någonsin uppskattar det danska rådgivningsföretaget Sadolin & Albæk. Av köparna är cirka hälften danska och hälften internationella. Av de internationella köparna är ungefär 40 procent skandinaviska, 25 procent tyska, 20 procent engelska och 15 procent från andra länder, däribland USA och Asien.
Av den totala transaktionsvolymen uppskattar Sadolin & Albæk att de svenska investerarna står för 15–20 procent. Bland de största svenska aktörerna finns Niam, Balder, Heimstaden, Wihlborgs, Castellum och Akelius. Bland annat har Akelius gjort sitt första köp i Köpenhamn under 2016, Wihlborgs har förvärvat 13 fastigheter som delvis, för företag, ligger i nya områden och Heimstaden har gjort flera fastighetsköp och äger nu sammantaget 1 200 ägarlägenheter i den danska huvudstaden.
– Vi märker definitivt ett stigande intresse från svenska fastighetsföretag, säger Peter Winther, vd och partner på Sadolin & Albæk.
En viktig förklaring till den rekordhöga transaktionsvolymen är att den institutionella sektorn i Danmark som inkluderar pensionsbolagen har mer aktiva fastighetsportföljer idag än för bara några år sedan då de sällan sålde fastigheter, enligt Sadolin & Albæk. Eftersom efterfrågan är så stor är det även flera segment och geografiska områden som är intressanta.
– Investeringsefterfrågan är stor inom alla segment. Allra störst inom bostäder, därefter butik/kontor och lägre inom industri/lager. Investerarna lägger stor vikt vid läge, och de centrala stadsdelarna är absolut de mest efterfrågade. För bostäder ser vi dock att investeringsintresset geografiskt är något bredare, säger Peter Winther.
I förhållande till det samlade beståndet är dock transaktionsvolymen inte så hög och i förhållande till liknande marknader i bland annat Sverige har omsättningen i Danmark historiskt varit ganska låg, konstaterar rådgivningsföretaget. Den aktuella vakansen i Köpenhamns central business district, CBD, är 7,8 procent och topphyran ligger stabilt på 1 800 danska kronor/kvm, enligt Sadolin & Albæk.
I Malmö har de flesta fastighetsinvesteringarna gjorts av privata fastighetsbolag följt av noterade fastighetsbolag och institutionella investerare. Det har främst varit privata och noterade bolag som har sålt fastigheter och av dem är många regionala, menar Charlotte Norell, chef för värdering och analys på Malmöbaserade Croisette Real Estate Partner.
– Många av de regionala aktörerna är långsiktiga ägare men har tagit tillfället i akt att sälja fastigheter, som på ett eller annat sätt inte passar in i den befintliga portföljen, i en marknad som betalar bra.
Störst är efterfrågan att investera i bostadsfastigheter.
– Det är fortsatt god efterfrågan på bostäder, vilket lett till låga direktavkastningar som i sin tur lett till ökat intresse för byggrätter samt förekomsten av off-marketaffärer. Kvalitativa kontorsobjekt och samhällsfastigheter är också efterfrågade. Handelssegmentet har fått stått tillbaka något, sannolikt med hänsyn till det något överetablerade butiksutbudet som råder i Malmö idag, säger Charlotte Norell.
Hon tror på relativt stabila direktavkastningskrav under inledningen av nästa år. En av anledningarna kan vara att mindre aktörer börjat märka av en viss åtstramning från bankerna när det gäller finansiering. Hyresnivån för nyproducerade kontor i Malmö CDB ligger på mellan 2 600–2 900 kronor/kvm och vakansgraden är 6–9 procent i det äldre beståndet och närmare noll i de nyuppförda kontorslokalerna, enligt Croisette.
(News Øresund – Jenny Andersson)
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle4 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle4 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle4 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen