Okategoriserade
Medicon Valley Alliance vice ordförande manar till besinning
Det dansk-skånska klustret Medicon Valley Alliance vice ordförande Morten Sommer uttalar sitt stöd till vd Stig Jørgensen och manar till besinning efter uppgifterna från det senaste styrelsemötet om förslaget att krympa organisationen till ett regionalt nätverk medan Själland och Skåne bygger egna kluster för life science.
”Medicon Valley Alliance och Öresundssamarbetet består” är rubriken på det mail som organisationen sänder ut idag. I mailet manar Medicon Valley Alliance (MVA) vice ordförande, professor Morten Sommer, till besinning när det gäller organisationens verksamhet och life science samarbetet i Öresundsregionen.
– Som vice styrelseordförande i MVA vill jag varken uttala mig om våra möten eller beslut i pressen och definitivt inte heller frågor rörande konkreta personers anställning. MVA:s verkställande direktör har gjort en stor insats genom åren och förtroendet för honom är fortsatt starkt. Av denna anledning har han fått överta arbetet med att utforma ett nytt förslag till strategi som ska presenteras på årsmötet i april och som i högre grad ligger i linje med styrelsemedlemmarnas önskemål och ambitioner, kommenterar Morten Sommer.
”I väntan på ett beslut om den långsiktiga strategin, fortsätter MVA med existerande och planerade aktiviteter” skriver organisationen i dagens mail.
I samband med styrelsemötet den 13 mars meddelade Medicon Valley Alliance styrelseordförande Eva Östling att hon avgår med hänvisning till att förändringsarbetet kräver mer tid än hon kan avsätta.
Enligt styrelseledamoten Jonas Rastad, regiondirektör i Skåne, beslutade styrelsen att föreslå årsmötet den 22 april att MVA ska krympas till ett regionalt nätverk i Öresundsregionen medan nya kluster för life science utvecklas på Själland och i Skåne. Dessutom beslutades det om en avveckling av det så kallade ambassadörsprogrammet där tre utstationerade medarbetare knyter kontakter med life science kluster i USA och Japan.
Det är dessa förändringar som MVA:s vd Stig Jørgensen nu fått i uppdrag att utreda vidare inför årsmötet.
– Jag ska inte förneka att ambassadörprogrammet ligger mig varmt om hjärtat på ett personligt plan och jag anser självklart också att det är olyckligt att programmet inte får möjlighet att leva vidare i dess nuvarande form. Samtidigt är detta ett beslut som ligger i styrelsens händer och det rättar jag mig självklart efter. Som tur är finns det även utan ambassadörsprogrammet en enorm potential i regionen, vilket den framtida strategin naturligtvis ska avspegla, uttalar sig Stig Jørgensen.
Han instämmer i avgående ordföranden Eva Östlings slutsats om att Medicon Valley Alliance framtida strategi försvåras av diskussionen om Greater Copenhagensamarbetet mellan 46 danska kommuner och 2 regioner. Det är ett samarbete om varumärke och gemensamma organisationer där även Region Skåne och de skånska kommunerna blivit inbjudna att vara med. Dansk-svenska diskussioner om Greater Copenhagen pågår men med viss tveksamhet från delar av den skånska offentligheten. (News Øresund)
Läs mer: Medicon Valley Alliance splittras – Eva Östling avgår
Fakta: Rapport om Medicon Valley Alliance pekar på stora samarbetssvårigheter
I en rapport som presenterades för MVA:s styrelse den 13 mars lyfts samarbetsproblemen mellan organisationens svenska och danska del fram. ”Det har i praktiken visat sig omöjligt att finna en gemensamt prioriterad portfölj med aktiviteter över Sundet. Man är eniga om att stärka samarbetet, att synliggöra styrkepositioner, förbättra förhållanden för forskning och utveckling etc – men när man försöker konkretisera de politiska uttalandena så kommer oenigheten fram, eftersom man har så skilda och ofta motsatta intressen”.
Rapporten pekar på att de olika aktörerna inom life science inte talar med en stämma om regionens styrkepositioner och att det är en stor skillnad i styrkeförhållandet mellan den danska och svenska delen av Medicon Valley. Samtidigt pekar rapporten på att det finns behov för att skapa en effektiv plattform för offentlig-privata utvecklingsinitiativ för att skapa en internationell konkurrenskraft för ”Greater Copenhagen”.
Utredningen presenterade tre olika alternativ för Medicon Valley Alliance, MVA, framtid där styrelsen valde att låta kansliet utreda alternativ C vidare:
A: En ny klusterorganisation för life science inom Öresundsregionen bildas inom Greater Copenhagen. Organisationen får sin förankring inom Copenhagen Capacity.
B: MVA fortsätter som klusterogranisation för life science inom Öresundsregionen men med ett tätare samarbete med bland annat Business Region Skåne och Copenhagen Capacity.
C: MVA splittras på tre delar. Dagens MVA övergår till att bli en nätverksorganisation för life science inom Öresundsregionen. Två nya kluster för life science bildas – ett på vardera sidan Öresund.
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen