Forskning
Fler länder väntas bidra till ESS
Bygget av den stora forskningsanläggningen ESS invigdes i tisdags, trots att drygt 400 miljoner kronor ännu fattas i finansieringen. Men chefsförhandlarna räknar med att fler länder kommer att bidra med resurser – inte minst Nederländerna.
När bidragen från partnerländerna räknats samman finns löften om totalt 97,5 procent av de 1,843 miljarder euro som ESS-bygget beräknas kosta. Men någon risk för att det blir Sverige och Danmark som behöver stå för de återstående 46 miljonerna euro finns inte, menar Bo Smith och Lars Leijonborg, de båda ländernas chefsförhandlare.
– Absolut inte. Det är länder på väg in. Framför allt räknar vi med att Holland bidrar med en summa som är minst i storleksordningen av 2,5 procent, säger Lars Leijonborg till News Øresund.
Han uppger att även andra länder har långt framskridna planer på att bidra. Totalt tror han att finansieringen hamnar på mer än 1,843 miljarder euro, något som gör att det kommer att finnas viss marginal för oförutsedda kostnader.
Trots att han alltså tror att finansieringen kommer att uppnås med råge är Lars Leijonborg inte helt nöjd med alla partnerländernas insatser.
– Man kan ha synpunkter på nivåerna som vissa länder bidrar med. Men det har varit svåra förhandlingar, säger han. (News Øresund – Anna Palmehag)
Fakta: European Spallation Source (ESS)
Att bygga neutronforskningsanläggningen European Spallation Source (ESS) i Lund med datacenter i Köpenhamn beräknas kosta de europeiska skattebetalarna 1,843 miljarder euro. Sverige har lovat betala 35 procent och Danmark 12,5 procent av den kostnaden. I tisdags tog de svenska och danska utbildningsministrarna det första spadtaget till bygget.
Hittills utlovad finansiering:
Sverige: 35 procent
Danmark: 12,5 procent
Tyskland: 11 procent
Storbritannien: 10 procent
Frankrike: 8 procent
Italien: 6 procent
Spanien: 5 procent
Schweiz: 3,5 procent
Norge: 2,5 procent
Polen: 2 procent
Ungern: 1,5 procent
Tjeckien: 0,3 procent
Estland: 0,25 procent
Återstår: 2,5 procent av finansieringen. Av de ursprungliga 17 partnerländer som kommit överens om att stödja ESS har ännu inte Nederländerna, Lettland, Litauen och Island lovat något bidrag.
Läs mer:
Stolta och lättade ministrar tog första spadtaget till ESS
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen