Connect with us

Danmark

Fehmarn bält-tunneln dyrare än beräknat – risk för försening

Publicerad

den

Fehmarn webb

Bildtext: Offerterna till tunnelbygget mellan Danmark och Tyskland blev 2,2 miljarder danska kronor dyrare än förväntat samtidigt som osäkerheten är stor kring EU-bidrag, tysk miljöprövning och tyska järnvägssatsningar. Samtidigt ifrågasätter rederiet Scandlines trafiksiffrorna som tunnelföretaget Femern A/S presenterat. Foto: News Øresund – Johan Wessman

UPPDATERAD. Budgeten för bygget av tunneln mellan Tyskland och Danmark höjs med 2,2 miljarder danska kronor sedan anbuden blivit 8,9 miljarder dyrare än beräknat. Den tyska miljöprövningen och de tyska järnvägsplanerna fram till tunneln är inte klara. Danmarks transportminister Magnus Heunicke (S) flaggar nu för att tunnelbygget riskerar att försenas och kräver en ny prisförhandling med entreprenörerna.

Nya uppgifter: Fehmarn bält-tunneln blir 8,9 miljarder dyrare

Den 25 februari ska Danmarks transportminister Magnus Heunicke (S) presentera förslaget till en ny anläggningslag för Folketinget. Lagen är en förutsättning för att bygget av tunneln under Fehmarn bält ska kunna påbörjas.

Inför behandlingen av lagförslaget i Folketinget radar Transportministeriet upp en rad motgångar som projektet drabbats av och talar om en ökad risknivå i projektet.

Först dagen innan lagförslaget läggs fram inför Folketinget möter Magnus Heunicke Tysklands transportminister Alexander Dobrindt för att diskutera de tyska förseningarna av utbyggnaden av järnvägen fram till Fehmarn bält-tunneln.
– Den tyska förseningen kan innebära att vi ska överväga i vilken takt vi bygger ut järnvägsnätet på den danska sida, säger Magnus Heunicke i en kommentar.

Den danske transportministern pekar på att tunnelprojektet är inne i en avgörande fas där risknivån ökat och att det finns en rad utmaningar som måste klaras av innan bygget kan påbörjas.
– Konkret innebär det att Femern A/S inte kan skriva under kontrakten med entreprenörerna förrän de lagt fram det slutliga priset, omfattningen av EU-stödet och läget när det gäller miljöprövningen och järnvägsutbyggnaden i Tyskland och fått godkänt av parterna i Folketinget, säger Magnus Heunicke.
– Men vi ska fortsätta arbeta för att anläggningslagen blir antagen innan sommarferien.

Det är inte bara Transportministeriet som presenterar negativa uppgifter om det planerade tunnelbygget mellan Danmark och Tyskland.
Färjerederiet Scandlines kämpar för att kunna fortsätta sin trafik bredvid tunneln och har anlitat lobbyister som publicerat en rad kritiska rapporter. Om tunnelbygget försenas eller blir fördyrat kan det innebära en stor vinst för färjetrafiken på samma rutt. Scandlines pekar själva på att finansieringen av deras nuvarande verksamhet försvåras på grund av att tunnelbyggets kalkyler innebär att färjetrafiken ska upphöra, vilket Scandlines hävdar är felaktigt.

Nyligen uppgav Berlingske att Scandlines hotade de tyska konsultfirmorna Intraplan och BVU med rättsliga åtgärder om de inte ändrade den trafikprognos de tagit fram åt Femern A/S. Tidigare har Scandlines anlitat andra konsultföretag som presenterat analyser med betydligt lägre trafiksiffror än vad som används i tunnelbolagets kalkyler.

Medan Scandlines sommaren 2014 presenterade nya trafikrekord på linjen Rødby-Puttgarden med 13 955 bilar på en dag, så presenteras nya dystra trafiksiffror inför lagförslaget till Folketinget. Nu talar rederiet om att sedan 2007 har antalet personbilar som varje år åker med färja över Fehmarn bält minskat med 17 procent.
Även danska medier har uppmärksammat sifferkampen mellan Femern A/S och Scandlines. I en artikelserie har danska Ingeniøren bland annat visat att Fehmern bält-tunneln kommer locka stor trafik från Stora bält-förbindelsen. De pekar på en officiell trafikprognos som visar att 718 000 bilar kommer att välja tunneln istället för bron på vägen mot Tyskland. (News Øresund –  Johan Wessman)

Läs mer:

Strid om kalkylen inför Folketingets beslut om Fehmarn bält-tunneln

Tre år med diesellok i Fehmarn bält-tunneln – tysk järnväg dubbelt så dyr

Fler fordon väntas köra genom Fehmarn Bälttunneln

Fakta:

Transportministeriets nya uppgifter om tunnelprojektet mellan danska Rødby och tyska Puttgarden

8,9 miljarder dyrare. Anbuden på tunnelbygget som inkommit till det statliga tunnelbolaget Femern A/S blev 8,9 miljarder danska kronor dyrare än beräknats. Genom att ta 6,7 miljarder ur projektets ekonomiska reserver behöver budgeten endast uppräknas med 2,2 miljarder kronor. Nu kräver Danmarks transportminister Magnus Heunicke (S) en omförhandling med entreprenörerna.
– De priser som lämnats in är betydligt högre än Femern A/S förväntat sig. Det innebär att en för stor del av projektets reserver förbrukas. Så Femern A/S har ett tydligt uppdrag att förhandla ned priset, säger Magnus Heunicke i en kommentar.

64,4 miljarder. Kostnaden för att bygga Fehmarn bält-tunneln beräknas nu öka till 54,9 miljarder danska kronor från land till land. Utöver det kostar de danska landanläggningarna 9,5 miljarder kronor, totalt 64,4 miljarder kronor. Om trafikprognoserna håller tar det 39 år att betala tillbaka lånen på tunnelbygget.

Femarntunnel webb

Skiss på Fehmarn bält-tunnelns nedfart. Grafik: Femern A/S

EU-stödet riskerar att minska. Transportministeriet flaggar för att det finns en risk för att 18-procent av medlen i den EU-fond som ska ge bidrag till tunnelbygget överförs till den nya så kallade Juncker-planen. Därmed riskerar EU-stödet till tunnelbygget att minska eller försenas. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker planerar att skapa en ny strategisk investeringsfond döpt till EFSI med hjälp av 16 miljarder euro från egna EU-medel och 5 miljarder euro från Europeiska Investeringsbanken, EIB. Även den nya fonden ska kunna ge bidrag till infrastrukturprojekt.

Tyska miljögodkännandet är inte klart. Tyska myndigheter är ännu inte klara med att behandla Femern A/S svar på de över 3 000 svaromål som lämnats in. Innan prövningen är klar kan inte Tyskland formellt godkänna tunnelbygget.

Tidsplan för tysk järnvägsutbyggnad dröjer. Tyska Förbundstransportministeriet och järnvägsbolaget Deutche Bahn har ännu inte presenterat en uppdaterad tidsplan för utbyggnaden av järnvägen fram till tunneln. Magnus Heunicke har tidigare hänvisat till tyska besked om att utbyggnaden till en ny dubbelspårig och elektrifierad järnväg inte blir klar förrän 2024. Det innebär att Fehmarn bält-tunneln endast kan trafikeras med diesellok under de tre första åren efter invigningen som beräknas ske 2021.

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

Aktuella nyheter

Arbetsmarknad14 oktober, 2021

3 000 nya arbetstillfällen i Skellefteå ­– skåningar erbjuds jobb

I ett samarbete mellan Malmö stad och EU-projektet Relocate, som drivs av Region Västerbotten tillsammans med Northvolt och Skellefteå kommun,...

Näringsliv14 oktober, 2021

Havredryckstillverkaren Oatly etablerar nytt forskningscentrum i Lund – ska anställa 100 forskare på sikt

Miljardbolaget och havredryckstillverkaren Oatly satsar på ett nytt forsknings- och innovationscenter i Lund. Bolaget, som är noterat på New York-börsen,...

Samhälle14 oktober, 2021

Massiv polisinsats under förintelsekonferensen i Malmö

Förintelsekonferensen som hölls i Malmömässan i Hyllie den 13 oktober märktes av i hela stan, med avspärrade gator, inställd busstrafik...

Samhälle14 oktober, 2021

Återstart, jobbmatchning och ökad trafik aktuellt i Öresundsregionen just nu

Återstart för det nordiska samarbetet, möjligheterna i en gemensam arbetsmarknad med arbetskraftsbrist i Danmark och arbetslöshet i Skåne samt en...

Arbetsmarknad14 oktober, 2021

Arbetslösheten i Sverige sjunker – arbetskraftsbristen allt tydligare

I slutet av september hade den svenska arbetslösheten sjunkit till 7,5 procent från 9,0 procent samma månad ifjol. I Skåne...

Arbetsmarknad14 oktober, 2021

Köpenhamns arbetsmarknadsborgmästare ber danska transportministern om fler Öresundståg

Cecilia Lonning-Skovgaard (V), borgmästare för arbetsmarknad i Köpenhamn, har skickat ett brev till danska transportministern Benny Engelbrecht (S) där hon...

Okategoriserade14 oktober, 2021

111 projektansökningar med nordisk fokus till A.P. Møller fondens temasatsning

Ända sedan A.P. Møller Fonden bildades 1953 har den nordiska samhörigheten funnits med som ett av flera fokusområden. För att...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.