Politik
Valet i Köpenhamn: Rödgröna Enhedslisten utmanar Socialdemokratiet som största parti – men de borgerliga partierna stödjer hellre S-överborgmästare
Det är val i de danska kommuner och regioner den 16 november. I Köpenhamn kommer det att bli en ny person på posten som överborgmästare eftersom den sittande, Lars Weiss (S), inte ställer upp till omval. Den som tar över makten i danska huvudstaden kommer även att inta en viktig position i samarbetet med Skåne och har stor möjlighet att påverka utvecklingen i Öresundsregionen. Socialdemokratiets kandidat Sophie Hæstorp Andersen kommer från regionpolitiken och har även tidigare haft en roll i det politiska samarbetet över Öresund. Hon utmanas främst av det gröna vänsterpartiet Enhedslistens kandidat Line Barfod. I en ny opinionsmätning som Epinion gjort för Altinget ser Enhedslisten ut att få flest röster från Köpenhamns väljare.
I Köpenhamn har Socialdemokratiet haft den ledande positionen som överborgmästare under närmare 100 år. I Borgerrepræsentation sitter 55 politiker och de två största partierna är Socialdemokratiet med 15 mandat och Enhedslisten med 11 mandat. De borgerliga partierna, Venstre, Konservative och Dansk Folkeparti, har tillsammans 11 mandat. Enligt en opinionsmätning som Epinion gjort för Altinget ser det gröna vänsterpartiet Enhedslisten till att få flest röster i det kommande valet. 22,4 procent av de som tillfrågats skulle rösta på Enhedslisten medan 20,6 procent skulle rösta på Socialdemokratiet. Därmed hotas Socialdemokratiets mångåriga tradition som styrande parti i huvudstaden. Även om Socialdemokratiet står starkt på nationell nivå så finns det en kritik som just rör partiets huvudstadspolitik och partiets fokus på landsbygden. Samtidigt pekar politiska bedömare på att Enhedslisten kommer ha svårt att samla stöd från övriga partier i Borgerrepræsentation, och det kan därför bli tuffa förhandlingar under de konstituerande förhandlingarna på valnatten. De borgerliga partierna Venstre och Liberal Alliance har, enligt Berlingske, även meddelat att de inte accepterar en socialistisk överborgmästare utan hellre pekar på en överborgmästare från Socialdemokratiet.
Opinionsmätningen visar även att 25 procent av de tillfrågade Köpenhamnsväljare fortfarande är osäkra på vilket parti de ska rösta. Valrörelsen är bara i sin början.
– Resultaten ska i övrigt ses i ljuset av att många väljare inte orienterar sig om kommunpolitik till vardags och därför fortfarande är mycket oavklarade om deras val av parti. Det betyder också att många väljare kan ändra sig innan valet, säger Thomas Skaalum Bargisen, seniorkonsulent hos Epinion till Altinget.
Opinionsundersökningen visar även att klimat, miljö och natur är valrörelsens topp ett för de köpenhamnska väljarna. 35 procent av de tillfrågade svarar klimatet, 30 procent miljö och natur. Därnäst kommer bostadsfrågorna där det varit stor diskussion om bostadspriser och tillgången till allmännyttiga och billiga bostäder i huvudstaden.
Socialdemokratiets överborgmästarkandidat, Sophie Hæstorp Andersen, har inte suttit i Köpenhamns Borgerrepræsentation förut utan hon har varit ordförande för Region Hovedstaden. Den nuvarande överborgmästaren, Lars Weiss, tillträdde efter att Frank Jensen, som varit överborgmästare under tio år, avgick efter anklagelser om sexuellt kränkande beteende i oktober förra året. Redan från början sa Lars Weiss att han inte önskade att ställa upp som huvudkandidat i valet. Sophie Hæstorp Andersen säger i en intervju med News Øresund att hon går till val på att göra Köpenhamn mer gemensam, mer jämlik och mer grön. Hon vill stärka grundskolan, bygga fler allmänna bostäder och växla upp den gröna omställningen bland annat genom att göra en klimatbudget och fasa ut bensin- och dieselbilar fram till 2030.
(News Øresund)
Opinionsmätning för väljarna i Köpenhamn
Oktober 2021 (valresultat kommunvalet 2017)
Enhedslisten: 22,4% (18,4%)
Socialdemokratiet: 20,6% (27,6%)
Socialistisk Folkeparti: 13,3% (8,3%)
Radikale Venstre: 10,4% (8,9%)
Konservative Folkeparti: 10.1% (5,6%)
Venstre: 9,0% (7,9%)
Nye Borgerlige: 3,7% (-)
Liberal Alliance: 2,8% (3,9%)
Dansk Folkeparti: 2,3% (5,0%)
Alternativet: 2,3% (10,5%)
Andra lokallister:2,0%(2,6%)
Kristendemokraterne: 0,7% (0,3%)
Veganerpartiet: 0,5%(-)
Källa: Epinion för Altinget
-
Danmark2 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur8 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Danmark11 månader sedan
Danska regeringen bidrar med miljoner till stängningen av Pusher Street på Christiania – den 6 april börjar gatan grävas upp
-
Danmark12 månader sedan
Transparency International: Danmark alltjämt minst korrupta landet i världen – Sverige på sämsta placeringen sedan mätningarna startade
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Nytt danskt löneavtal ger en ram på 8,8 procent under två år för 200 000 statsanställda
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Fler svenskar omfattas av den danska expertskatten
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Riksdagen röstar om id-kontrollag den 15 februari – så förbereder sig transportörerna
-
Samhälle11 månader sedan
Göteborg kan gå från sex särskilt utsatta områden till ett på tio år