Samhälle
Sverige inte bland länderna som Danmark öppnar gränsen för – fortsätter diskussioner om lösning för Öresundsregionen

Den 15 juni öppnar Danmark sina gränser för turister från Tyskland, Island och Norge –men inte från Sverige. Det meddelade statsminister Mette Frederiksen (S) vid en presskonferens på fredagen. De turister som tillåts inresa måste kunna visa upp att de har bokat bostad under minst sex dagar och de får inte övernatta i Köpenhamns eller Frederiksbergs kommuner. Statsministern betonade att Danmark diskuterar med Sverige om en lösning där restriktionerna upphävs regionalt med särskild fokus mot Öresundsregionen.
– Vi är mycket måna om Öresundsregionens väl och ve, sade Mette Frederiksen och fortsatte:
– Det kan hända att vi kan skapa en regional lösning och det är vi i dialog med svenskarna om.
På den skånska sidan Öresund hoppas nu flera politiker på att en regional Öresundslösning kan bli verklighet.
”Jag vidhåller att det är ganska ologiskt att ha en lösning där man kan åka från Danmark till Sverige men inte tvärtom”, säger Malmö kommunstyrelses ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) till Radio Malmöhus.
”Jag har därför precis begärt upp frågan på onsdagens möte nästa vecka med styrelsen för Greater Copenhagen och just nu författas det ett brev från mig ställt till den danska regeringen där jag vill att Region Skåne ska få vara med i en dialog med den danska regeringen om hur en sådan lösning kan se ut”, skriver Region Skånes regionstyrelses ordförande Carl Johan Sonesson i ett inlägg på Facebook.
Mette Frederiksen betonade vid presskonferensen att Danmark är ett litet land som är vant vid att ta emot många turister och att man vill vara öppna även nu när coronapandemin drabbat Danmark och resten av världen. Till den 31 augusti räknar hon med att öppna den danska gränsen för övriga Schengenländer och Storbritannien. Den regionala lösningen som diskuteras för Öresundsregionen kan bli klar redan under sommaren. Sveriges inrikesminister Mikael Damberg bekräftar för Berlingske att ”Vi har en tät dialog med Danmark om en rad konkreta förslag som kan göra det möjligt att lätta på restriktionerna. Det gäller bland annat regionala lösningar, till exempel en tidigare öppning för Skåne”. Han betonar även att den svenska regeringen är orolig för att det nordiska samarbetet ska försvagas.
Mette Frederiksen påmindes under presskonferensens frågestund om att det redan pågår en omfattande dansk turism i södra Sverige eftersom Sveriges gränser inte är stängda. Omfattningen av den danska turismen i Sverige och transittrafiken genom Skåne till Bornholm är så stor att det söndagen den 24 maj uppstod timmeslånga köer över Öresundsbron med bilar på väg tillbaka till Danmark efter Kristihimmelfärdshelgen. Sammanlagt körde 7 100 personbilar över Öresundsbron i riktning mot Danmark den dagen.
Öppningen för turister från Tyskland, Norge och Island innebär också att den danska resevägledningen ändras så att även danska turister kan besöka dessa länder. Det kommer även att fastställas regler för de utländska turister som tillåts besöka Danmark. På presskonferensen betonades att endast turister från Tyskland, Island och Norge som kan visa dokument på att de bokat övernattning i minst sex nätter i Danmark kommer att släppas in i landet. Turisterna får inte heller övernatta i Köpenhamns eller Frederiksbergs kommuner. Däremot blir det tillåtet för de utländska turisterna att besöka Köpenhamn över dagen.
Mette Frederiksen bekräftade på en fråga att fredagens besked om gränsöppning har mera fokus på Jylland än Köpenhamn och den dansk-svenska Greater Copenhagen-regionen.
– En stor del av tysk och norsk turism går till Jylland, kommenterade hon.
Att Köpenhamns och Frederiksbergs kommuner under sommaren inte tillåts att ta emot övernattande turister från andra länder förklaras med att smittläget är högre här än i övriga Danmark och att återöppningen av gränserna ska ske på ett ansvarsfullt sätt och efter en försiktighetsprincip. På Jylland och Fyn finns det få covid-19-patienter inlagda för intensivvård medan antalet inlagda i Region Hovedstaden ligger på en nivå som är mera lik den i Region Skåne, se bifogad nyhetsgrafik.
Den 14 mars stängde Danmark gränserna med undantag för danska medborgare, bosatta i landet, arbetspendlare och personer med särskilda skäl. I flera steg, senast i måndags, har omfattningen av de särskilda skälen utvidgats även personer som äger sommarhus i Danmark, har barnbarn där, är förlovade eller som har en minst sex månader lång relation med varandra samt affärsresenärer som inte kan senarelägga resan eller genomföra mötet utan fysisk kontakt. (News Øresund)
Fakta: Danmark är fortsatt i dialog med Sverige och Finland om en öppning av gränsen före den 31 augusti. ”I förhållande till Sverige kan inreserestriktionerna – såtillvida det kan skapas en betryggande modell – till exempel upphävas regionalt. Det kommer att vara särskild fokus mot Öresundsregionen”, skriver dansk Politi i ett faktaark om fredagens nya gränsbesked från den danska regeringen.
Läs mer:
Danskt gränsbesked idag: smittläget skiljer sig åt både inom Danmark och Sverige
-
Danmark3 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur10 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Norden9 månader sedan
Möjligt att betala med mobilen över Öresund när Vipps lanseras i Sverige i höst
-
Danmark11 månader sedan
400-åriga renässansbyggnaden Børsen i Köpenhamn brann ned till hälften – röster höjs för att bygga upp den igen
-
Infrastruktur9 månader sedan
Klart hur en Öresundsmetro skulle ansluta till Malmö
-
IT / mobiltelefoni12 månader sedan
Mobilbetalningar blir möjliga före sommaren mellan Danmark, Norge och Finland
-
Samhälle11 månader sedan
Konjunkturen i Öresund: sysselsättningen stiger fortsatt i Danmark och inflationen i Sverige föll mer än väntat
-
Samhälle12 månader sedan
Tusentals tyskar flyttar till Sverige – ”Schwedenhaus” ny hashtag på sociala medier