Samhälle
Smittläget skiljer sig åt både inom Danmark och Sverige
Inför fredagens besked om vilka gränser Danmark öppnar för sommarturism har den politiska debatten varit omfattande med en dansk oro för Sveriges höga smittspridning på nationell nivå. Samtidigt finns stora regionala skillnader i båda länderna där de danska och svenska regionerna i Greater Copenhagen-samarbetet finns på en mellannivå medan regionerna i västra Danmark nästan inte har några covid-19 patienter i intensivvård. I Sverige sticker Västra Götalandsregionen och Region Stockholm ut med betydligt fler döda och fler covid-19-patienter i intensivvård.
Att den danska-svenska gränsregionen vid Öresund har en relativt likartad covid-19-situation samtidigt som Sverige som helhet drabbats betydligt hårdare än Danmark har bidragit till en omfattande debatt om Danmark ska öppna alla gränser på lika villkor eller bara ska öppna gränsen till Tyskland och Norge. Det framgick tydligt av en nyhet från Danmarks Radio den 14 maj: Flere partier vil åbne grænserne for tyskere og nordmænd – men helst ikke svenskere. Från Sverige kom därefter argument för en gränsöppning över Öresund: “Jag tycker att de i Danmark ska titta på hur situationen ser ut i Skåne. Är det verkligen så att man riskerar att få mer smittspridning i Danmark om skåningar åker över” sade Sveriges utrikesminister Anna Linde (S) till TT den 26 maj. Tre svenska riksdagsledamöter skrev i ett debattinlägg i Politiken samma dag “Vi opfordrer Danmark og danskarna till icke att diskriminera Sverige i forhold till Tyskland og Norge“. Sveriges ambassadör i Danmark, Fredrik Jörgensen, betonade då i en intervju i Politiken att han inte ser någon risk för danskhat i Sverige och att “køen over Øresund i weekenden var et tegn på kærlighed til Sverige“. I intervjun förtydligade ambassadören Sveriges krav i gränsförhandlingarna med Danmark: beslut om gränsöppning ska baseras på “objektiva kriterier”.
Dilemmat är att den objektiva situationen kan betraktas antingen i ett nationellt eller ett regionalt perspektiv. Att covid-19-situationen är relativt likartad mellan de danska och svenska regionerna inom Greater Copenhagen-samarbetet har inte minst av skånska debattörer använts som argument för att gränsen till Sverige kan öppnas utan risk för ökad smittspridning. Debattörer har hänvisat till att svenska Folkhälosmyndigheten avråder från längre inhemska resor än 1-2 timmar vilket bör minska risken att smitta förs mellan Stockholm, Västra Götaland och Skåne. Men samtidigt visar förra helgens stora danska fritidsresande över Öresundsbron att rekommendationer inte alltid följs. Söndagen den 24 maj färdades 7 100 personbilar över Öresundsbron i riktning mot Danmark vilket skapade timslånga köer. Upp emot 2 000 kom från Bornholm och gjorde en godkänd transitresa genom Skåne. Men ca 5 100 av bilisterna hade varit i Sverige på besök i butiker, restauranger, spa-anläggningar eller i sommarstugor. Enligt danska Udenrigsministeriet gäller det fram till den 31 maj en global resevägledning som säger att icke nödvändiga resor till andra länder ska undvikas. Den som ändå reser till ett annat land uppmanas till en 14 dagar lång karens i det egna hemmet.
De regionala skillnaderna är stora inom båda länderna. Under torsdagen hade de tre regionerna i västra Danmark sammanlagt fem patienter med konstaterad covid-19 i intensivvård. Det kan jämföras med att de fyra danska och svenska regionerna i Greater Copenhagen-samarbetet tillsammans hade 41 patienter i intensivvård. De två andra svenska storstadsregionerna Västra Götaland och Stockholm sticker ut genom att tillsammans ha 172 covid-19-patienter i intensivvård. Relationen mellan västra Danmark, Greater Copenhagen och Västra Götaland/Stockholm är likartade även när talen räknas om efter antalet invånare förutom att andelen inlagda för intensivvård under de senaste veckorna fallit till lägre nivåer i Region Hovedstaden och Region Sjælland jämfört med Region Skåne och Region Halland.
På nationell nivå är skillnaderna markanta. Danmark hade under torsdagen 20 covid-19-patienter i intensivvård medan Sverige hade 330 patienter. Antalet personer som avlidit med konstaterad covid-19 är nu uppe i 4 266 i Sverige medan 568 avlidit i Sverige.
Den 14 mars stängde Danmark gränserna med undantag för danska medborgare, bosatta i landet, arbetspendlare och personer med särskilda skäl. När listan över särskilda skäl utökades den 25 maj behandlades Sverige på samma sätt som Tyskland och de övriga nordiska länderna. Då fick bland annat affärsresenärer åter börja resa in i landet till möten som inte går att senarelägga eller avhålla utan ett fysiskt möte. Inför fredagens besked finns en oro över att
Fler artiklar om den dansk-svenska gränsen
Spänd väntan inför danskt gränsbesked (TT)
Sammanfattande artikeln inför fredagens danska regeringsbesked om gränserna
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags (News Øresund)
Nyhetsartikel med statistik från Øresundsbro Konsortiet och Bornholmslinjen
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag (News Øresund)
Nyhet efter besked från danska regeringen att undantagen för den stängda gränsen utvidgas
Flere partier vil åbne grænserne for tyskere og nordmænd – men helst ikke svenskere (Danmarks Radio)
Artikel inför förra torsdagens danska partiledardebatt om coronapandemin
Sveriges regering kräver att Danmark öppnar gränsen mot Skåne samtidigt som mot Tyskland – “en diskriminering är inte acceptabel” (Sydsvenskan)
Intervju med Sveriges Nordenminiser Anna Hallberg (S) som uppger att hon påtalat för Danmarks regering att en diskriminering av Sverige inte är acceptabelt när Danmark öppnar sina gränser
Dumdristighed kostade os Skåne – dumstædighed gentager ulykken (Berlingske)
Krönika av Uffe Ellemann-Jensen (V), tidigare utrikesminister i Danmark
Ny svensk appel til regeringen: Vi skal samarbejde, hvis vi skal klare den økonomiske coronakrisen (Politiken)
Intervju med Skånes landshövding Anneli Hulthén
Löfven: ”Den svenska modellen fungerar” (Sydsvenskan)
Intervju med Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) som bl.a. upprepar Sveriges Nordenministers besked om att Sverige inte accepterar en diskriminering av Sverige när Danmark öppnar sina gränser
Linde: Fel bild av Sverige (TT)
Intervju med Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) som menar att det är ett problem nr andra länder inte har den rätta bilden av Sverige
Dansk og svensk politiker: Vores lande behøver ikke hegn. Vi kan godt holde afstand sammen (Politiken)
Debattartikel av danska folketingsledamoten Sofie Carsten Nielsen (R) och svenska riksdagsledamoten Niels Paarup Petersen (C) med rötter i Danmark och bosatt i Malmö
Öresundsregionen måste fortsätta att hålla ihop (Expressen)
Internationalt samarbejde er vigtigere end nogensinde
Debattartikel av regionpolitikerna Egon Bo (LA) Region Sjælland, Louise Eklund (L) Region Skåne och Martin Baden (S) Region Hovedstaden.
”Nästa steg borde vara att de nordiska länderna annonserar om en gemensam gränsöppning så som de baltiska länderna har gjort” (Sydsvenskan)
Debattinlägg av Marcus Lantz, rådgivare på Ehrenberg Sørensen Kommunikation
Danmark håller stängt mot Skåne utan tunga skäl (Sydsvenskan)
Huvudledare
Skånes turistchef: Den stängda gränsen gynnar skånsk besöksnäring (Sydsvenskan)
Intervju med Tourism i Skånes vd Pia Jönsson Rajgård
Centerpolitikern om gränsen: Det är lite hyckleri (Sveriges Radio P4 Malmöhus)
Intervju med svenske riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen (C) med danska rötter och bosatt i Malmö
Svensk minister: Det vil være ulykkeligt, hvis Danmark åbner mod Tyskland og diskriminerer Sverige (Politiken)
Artikel om den svenske minister for Norden, Anna Hallbergs, reaktion på den danska diskussionen om gränsöppning
Politiker i Malmø kalder grænselukning hykleri: Det er jo københavnerne, der smitter Skåne – ikke omvendt (Berlingske)
Intervju med svenske riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen (C) med danska rötter och bosatt i Malmö
Öresundsregionen används som politisk boxningspåse (Kvällsposten)
Krönika av Csaba Perlenberg
Svensk borgmester med åbent brev til Mette Frederiksen: ‘Svarer til en lukket grænse mellem København og Roskilde’ (Danmarks Radio)
Reportage i Lund med anledning av att stadens kommunalråd Philip Sandberg (L) skrivet ett öppet brev till Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) om att den stängda danska gränsen mot Sverige riskerar att få den gemensamma arbetsmarknaden i Öresundsregionen att krackelera
(News Øresund)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen