Connect with us

Samhälle

Sveriges regering kräver att Danmark öppnar gränsen mot Skåne samtidigt som mot Tyskland – “en diskriminering är inte acceptabel”

Publicerad

den

Svenskt regeringskrav om att Danmark inte diskriminerar Sverige när landet öppnar sina gränser. Foto: News Øresund

Sveriges regering kräver att Danmark öppnar gränsen mot Skåne samtidigt som de öppnar gränsen mot Tyskland skriver Sydsvenskan.
– Jag har påtalat tydligt att en diskriminering av Sverige inte är acceptabel, säger Nordenminister Anna Hallberg (S) till tidningen och nämner att hon haft täta kontakter med Danmarks Nordenminister Mogens Jensen (S) under coronakrisen.

Anna Hallberg har påpekat för Mogens Jensen hur fordonstrafiken över Öresundsbron minskat kraftigt sedan Danmark stängde gränserna och att det är skadligt för det långsiktiga samarbetet över Öresund.  Dessutom har hon enligt Sydsvenskan lyft fram vikten av att skilja mellan Skåne och Stockholm i diskussionen om utbredningen av coronaviruset.
– Skåne har lägre smittspridning än Köpenhamnsregionen. Jag har påtalat för den danska regeringen att vi ska se Öresundsregionen som en gemensam region, snarare än att jämföra Stockholm och Köpenhamn.

Idag fredag öppnar Tyskland sina gränser mot Österrike, Schweiz och Frankrike för affärsresenärer och familjebesök och räknar med helt öppna gränser i mitten av juni. Samtidigt har Tyskland erbjudit Danmark att på samma sätt öppna gränsen, som sedan mitten på mars varit stängd åt båda håll. Om Danmark väljer att öppna gränsen mot Tyskland är det ett svenskt krav att Danmark även öppnar gränsen mot Skåne.

Från dansk sida oroas man över att dödstalen för covid-19-patienter är betydligt högre i Sverige (34 döda per 100 000 invånare) än i Danmark (9 döda per 100 000 invånare). Från svenskt håll pekar man på att covid-19-situationen i Skåne är snarlik den på Själland och att det därför inte ska vara något problem att öppna gränsen över Öresund – som ju redan är öppen för  EU-medborgare i riktning mot Sverige och som gör att det fortfarande syns många danska besökare i Skåne. I Danmark noteras samtidigt att covid-19 situationen i och kring Köpenhamn är allvarligare än i övriga landet. Det innebär att smittläget vid den dansk-tyska gränsen är bättre än vid Öresund. Att besöksnäringen på Jylland är orolig för att de många sommarhusen inte kommer att kunna hyras ut till tyska turister spelar också in på gränsdiskussionen.

Vid en dansk partiledardebatt på torsdagskvällen var det den dansk-tyska gränsen som var i fokus. Inte Öresund. I en artikel tidigare på torsdagen sammanfattade Danmarks Radio läget med: Flera partier vill öppna gränserna för tyskar och norrmän – men helst inte för svenskar.
– Jag menar bestämt inte att man ska vänta med att öppna gränsen till Tyskland tills man anser det försvarligt att öppna gränsen till Sverige. Om det inte är hälsomässigt försvarligt att öppna gränsen till Sverige så kan svenskarna stanna där de är och så kan tyskarna komma upp, sade Jakob Ellemann-Jensen som är partiledare för det liberala oppositionspartiet Venstre.

Från svenskt, men även danskt, håll höjs nu allt fler röster för att öppna gränsen mellan Danmark och Sverige, en debatt som började med en artikel från Danmarks Radio:

Flere partier vil åbne grænserne for tyskere og nordmænd – men helst ikke svenskere (Danmarks Radio)
Artikel inför torsdagens danska partiledardebatt om coronapandemin

Löfven: ”Den svenska modellen fungerar” (Sydsvenskan)
Intervju med Sveriges statsminister som bl.a. upprepar Sveriges Nordenministers besked om att Sverige inte accepterar en diskriminering av Sverige när Danmark öppnar sina gränser

Dansk og svensk politiker: Vores lande behøver ikke hegn. Vi kan godt holde afstand sammen (Politiken)
Debattartikel av danska folketingsledamoten Sofie Carsten Nielsen (R) och svenska riksdagsledamoten Niels Paarup Petersen (C) med rötter i Danmark och bosatt i Malmö

Dumdristighed kostade os Skåne – dumstædighed gentager ulykken (Berlingske)
Krönika av Uffe Ellemann-Jensen (V), tidigare utrikesminister i Danmark

Öresundsregionen måste fortsätta att hålla ihop (Expressen)
In­ter­na­tio­nalt sam­ar­bej­de er vig­ti­ge­re end no­gen­sin­de
Debattartikel av regionpolitikerna Egon Bo (LA) Region Sjælland, Louise Eklund (L) Region Skåne och Martin Baden (S) Region Hovedstaden.

Ny svensk appel til regeringen: Vi skal samarbejde, hvis vi skal klare den økonomiske coronakrisen (Politiken)
Intervju med Skånes landshövding Anneli Hulthén

”Nästa steg borde vara att de nordiska länderna annonserar om en gemensam gränsöppning så som de baltiska länderna har gjort” (Sydsvenskan)
Debattinlägg av Marcus Lantz, rådgivare på Ehrenberg Sørensen Kommunikation

Danmark håller stängt mot Skåne utan tunga skäl (Sydsvenskan)
Huvudledare

Skånes turistchef: Den stängda gränsen gynnar skånsk besöksnäring (Sydsvenskan)
Intervju med Tourism i Skånes vd Pia Jönsson Rajgård

Centerpolitikern om gränsen: Det är lite hyckleri (Sveriges Radio P4 Malmöhus)
Intervju med svenske riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen (C) med danska rötter och bosatt i Malmö

Svensk minister: Det vil være ulykkeligt, hvis Danmark åbner mod Tyskland og diskriminerer Sverige (Politiken)
Artikel om den svenske minister for Norden, Anna Hallbergs, reaktion på den danska diskussionen om gränsöppning

Politiker i Malmø kalder grænselukning hykleri: Det er jo københavnerne, der smitter Skåne – ikke omvendt (Berlingske)
Intervju med svenske riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen (C) med danska rötter och bosatt i Malmö

Öresundsregionen används som politisk boxningspåse (Kvällsposten)
Krönika av Csaba Perlenberg

Svensk borgmester med åbent brev til Mette Frederiksen: ‘Svarer til en lukket grænse mellem København og Roskilde’ (Danmarks Radio)
Reportage i Lund med anledning av att stadens kommunalråd Philip Sandberg (L) skrivet ett öppet brev till Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) om att den stängda danska gränsen mot Sverige riskerar att få den gemensamma arbetsmarknaden i Öresundsregionen att krackelera

 

(News Øresund)

 

 

 

 

 

 

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress


Aktuella nyheter

Arbetsmarknad15 april, 2021

“Det kommer genom livet vid olika tillfällen finnas behov av att omskola sig, bygga på sin kunskap och kompetensutveckla”

Coronakrisen har lett till uppsägningar, men även nya möjligheter. Mer än hälften av de som sökt hjälp hos TRR har...

Samhälle14 april, 2021

Nytt avtal öppnar upp för resor till och från Danmark – gränserna öppnas för färdigvaccinerade den 1 maj

Från den 1 maj blir det tillåtet för danskar och utländska medborgare som är färdigvaccinerade att fritt få resa in...

Politik14 april, 2021

Högsta väljarstödet till De Konservative i Danmark sedan 1995

En ny opinionsmätning som Kantar Gallup gjort för Berlingske visar att det danska borgerliga partiet Det Konservative Folkeparti får högsta...

Cleantech14 april, 2021

Amager Resource Center ett steg närmre en fullskalig anläggning för koldioxidinfångning

Amager Resource Centers projekt, att bygga en anläggning för koldioxidinfångning på avfallsanläggningen Amager Bakke i Köpenhamn, har utsetts som ett...

Infrastruktur13 april, 2021

Danska DSB köper minst 100 eldrivna tågset i miljardaffär med franska Alstom

Statliga danska DSB har beslutat sig för att köpa in minst 100 och troligen 150 nya eldrivna tågsätt som under...

Arbetsmarknad13 april, 2021

Långtidsarbetslösheten ökar i Sverige – regeringen skjuter till mer pengar till matchning

Långtidsarbetslösheten i Sverige har ökat under coronakrisen. Nu satsar regeringen 448 miljoner kronor extra under 2021 på att få ner...

Infrastruktur13 april, 2021

Självkörande bussar testas på campusområde

På DTU, Danmarks tekniska universitet, i Lyngby börjar tre självkörande bussar under april att köra på campusområdet. De ska transportera...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.