Infrastruktur
Skånsk-dansk glädje över förslag om HH-förbindelse
Alliansregeringen vill inleda förhandlingar med Danmark om att bygga en andra fast förbindelse över Öresund. Det är en del av ett stort förslag om att satsa 400 miljarder kronor på bland annat höghastighetsjärnvägar och 100 000 nya bostäder. Förslaget väckte glädje hos kommun- och regionpolitiker på båda sidor Sundet.
Sverigebygget kallas förslaget som den borgerliga svenska alliansregeringen på onsdagen presenterade under politikermötet Almedalsveckan i Visby. Förslaget har tydligt sikte mot det svenska riksdagsvalet den 14 september.
400 miljarder beräknas satsningen kosta fram till år 2035. Sverigebygget handlar om att investera i en höghastighetsjärnväg från Stockholm till Göteborg och Malmö, utbyggd infrastruktur och kollektivtrafik i de tre storstadsregionerna samt 100 000 ny bostäder. Förslaget väntas skapa 13 000 nya byggjobb fram till 2035 och öppnar även för utbyggda järnvägar i norra Sverige.
Den svenska regeringen vill ta ett initiativ till att inleda förhandlingar med Danmark om en andra fast förbindelse över Öresund och nämner tunnlar mellan Helsingborg och Helsingör som ett exempel.
Förslaget om att bygga höghastighetsjärnväg för 320 kilometers hastighet innebär att restiden mellan Stockholm och Malmö minskar till 2,5 timme och till Göteborg till två timmar jämt. I Stockholm, Göteborg och Skåne öppnas för satsningar på utbyggd kollektivtrafik i samarbete mellan stat, region och kommun. Satsningarna väntas öka markvärdena vilket gör att även näringslivet kommer att inkluderas i diskussionen om finansieringen.
I Öresundshuset i Visby är stämningen uppslupen efter förslaget om en ny fast förbindelse över Öresund. När Region Skånes ordförande Pia Kinhult (M) ska kommentera förslaget svarar hon med två glada danssteg. Helsingborgs kommunstyrelses ordförande Peter Danielsson (M) ser lika glad ut.
– Det viktigaste med förslaget är att det är ett genombrott för en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör. Sedan är det bra att man ser kombinationen av utbyggd infrastruktur och fler bostäder som ger fler jobb, säger Pia Kinhult till News Øresund.
– Nu måste vi ha respekt för att vi pratar om ett beslut som ska fattas av två länder och två regeringar. Vi får bara hoppas att den danska sidan ser potentialen i det här för Köpenhamns skull och för Köpenhamns flygplats framtid.
Region Huvudstadens regionrådsordförande Sophie Hæstorp Andersen (S) var under onsdagen på plats i Visby och uttalade sig till Berlingske Nyhedsbureau om att hon tycker att det är positivt att den svenska regeringen vill diskutera en ny Öresundsförbindelse samtidigt som hon noterar att förslaget ännu inte är finansierat.
Helsingörs borgmästare Benedikte Kiær (Konservative) ser också positivt på de svenska planerna på en fast HH-förbindelse.
– Nu hoppas jag att den danska regeringen lyssnar på den svenska statsministern. Det är nu vi kan skapa konkreta förhandlingar om en fast förbindelse mellan Helsingör och Helsingborg och på det sättet styrka hela regionens position i den internationella konkurrensen, skriver Benedikte Kiær i ett pressmeddelande.
I Malmö är kommunstyrelsens socialdemokratiska ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh positiv till en HH-förbindelse och läser regeringens förslag som ett stöd även för en Öresundsmetro mellan Malmö och Köpenhamn.
– En HH-tunnel kan aldrig avlasta persontrafiken på Öresundsbron, säger hon till Sydsvenskan.
Från svenska Socialdemokraterna kommer försiktigt positiva signaler till regeringsförslaget.
– Vi har drivit den här frågan sedan 2010 och hela tiden mött motstånd. Men steg för steg har regeringen tvingats retirera. Det är bra att regeringen backat så långt som man gör i dag, säger Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg till Dagens Nyheter.
En fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör är en känslig politisk fråga i Danmark. Det finns ett organiserat motstånd mot den så kallade Ring 5-lösningen som behövs för väg och järnväg ner till Köpenhamn för att klara den väntade trafikökningen från en fast HH-förbindelse. En stor del av den danska makteliten bor på sträckan mellan Köpenhamn och Helsingör.
Den politiska samarbetsorganisationen Öresundskomiteens direktör Finn Lauritzen ser fram emot de dansk-svenska förhandlingarna om en andra Öresundsförbindelse.
– Det är en komplicerad fråga. Jag ser förslaget som ett uttryck för att Sverige tar Skåne och Öresundsregionens trafikproblem på allvar, säger han till News Øresund.
– Alla Öresundspolitiker är överens om att vi på lång sikt måste ha en sammanhängande stadsregion runt Öresund med mer än en förbindelse. Avgörande för vilken förbindelse som byggs först är vilken som är mest räntabel. Jag noterar att en HH-förbindelse är särskillt markerad i det svenska regeringsförslaget och det är naturligt med tanke på att de svenska analyserna visar att den sträckan är mest räntabel. (News Øresund – Johan Wessman)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen