Connect with us

Life Science

Nordisk diskussion om vaccinproduktion – sex företag intresserade av tillverkning i Danmark

Publicerad

den

Sex läkemedelsföretag har pratat med Statens Serum Institut i Köpenhamn om att starta en vaccinproduktion mot coronaviruset i Danmark från och med 2022. Foto: Statens Serum Institut

Med anledning av regeringens beslut om att starta en vaccinproduktion mot coronaviruset i Danmark från och med 2022, har sex läkemedelsföretag i maj pratat med Statens Serum Institut om möjligheten att ta sig an uppgiften. Samtidigt diskuterar nordiska ministrar möjligheten kring att samarbeta i Norden om en vaccinproduktion.

Seks medicinalvirksomheder har i maj været i dialog med Statens Serum Institut i København om at producere coronavacciner i Danmark.

Det skriver MedWatch på baggrund af en aktindsigt i en markedshøring, som Statens Serum Institut har indledt på opdrag fra den danske regering.

Medicinalvirksomhederne tæller franske Sanofi, amerikanske Janssen, som er en del af Johnson & Johnson-koncernen, samt svensk-britiske AstraZeneca. Alle virksomheder er i forvejen repræsenteret på Sjælland dog uden fabriksanlæg, og virksomhederne er ligeledes repræsenteret i Sverige.

Selskaberne Bavarian Nordic, AGC Biologics og AJ Vaccines har også vist interesse for vaccineproduktion i Danmark og har i modsætning til de tre førstnævnte allerede produktionsfaciliteter på Sjælland.

På et møde onsdag diskuterede Sveriges erhvervsminister Ibrahim Baylan og mister for udenrigshandel og nordiske anliggende Anna Hallberg perspektiverne for et fælles nordisk samarbejde for vaccineproduktion med kollegaer fra Danmark, Finland, Island og Norge.

– Regeringen ser stora möjligheter att genom fördjupat nordiskt samarbete förbättra pandemiberedskapen och samtidigt stärka Norden som en globalt ledande life science-region, säger näringsminister Ibrahim Baylan i en pressemeddelelse.

I april gav Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) udtryk for, at regeringen ønsker en dansk vaccineproduktion mod coronavirus fra 2022, og at vaccinerne gerne skal baseres på den såkaldte mRNA-teknologi. Ud af de seks interesserede medicinalvirksomheder i markedshøringen med Statens Serum Institut, er det kun Sanofis vaccinekandidat, som tidligst står til at blive godkendt i 2022, der baserer sig på denne teknologi.

Brancheaktører i den danske medicinalindustri har tidligere udtrykt skepsis omkring tidsplanen i forhold til at producere vacciner mod coronavirus i Danmark fra 2022.

 


NEWS ØRESUND är ett resultat av ett utvecklingsprojekt med Interregfinansiering som under 2012-2014 drevs i samarbete mellan Roskilde Universitet, Lunds universitet och Øresundsinstituttet. Sedan 2015 fortsätter utvecklingen av News Øresund inom Øresundsinstituttet. Under 2019-2021 stärker News Øresund den oberoende bevakningen av regionens life science kluster genom Øresundsinstituttets medverkan i Interregprojektet GC life science analysis initiative.

ØRESUNDSINSTITUTTET är ett oberoende dansk-svenskt kunskapscentrum som genom analyser, fakta, nätverksmöten och medieverksamhet bidrar till en ökad kunskap om utvecklingen i Danmark och Sverige med fokus på Öresundsregionen. Verksamheten drivs utan vinstintresse med finansiering från mer än 100 medlemmar inom offentlighet och det privata näringslivet i Danmark och Sverige.

Nyheterna från News Øresund får fritt återges under förutsättning att News Øresund anges som källa.

Kontakta oss: redaktion (at) newsoresund.org
Mer information: www.newsoresund.org / www.oresundsinstituttet.dk

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

Aktuella nyheter

Arbetsmarknad18 juni, 2021

Mer än 5 000 danska sjuksköterskor går i strejk från lördag i protest mot låga löner

På lördag utlöses en strejk i Danmark som omfattar var tionde sjuksköterska i Danmark i kommuner och regioner i hela...

Infrastruktur18 juni, 2021

Öresundsfrågor, gränser och gröna lösningar debatterades på Folkemødet

Folkemødet i Allinge på Bornholm genomförs i begränsad form med en del publik på plats. En hel del samtal och...

Samhälle17 juni, 2021

Region Själland räknar med miljardvinst till följd av Fehmarn Bält-förbindelsen

En större arbetsmarknadsregion i och med kortare restider, bättre möjlighet att locka till sig kvalificerad arbetskraft från utlandet, en utökad...

Arbetsmarknad17 juni, 2021

Omställning krävs på den svenska arbetsmarknaden

Trots vissa positiva tendenser på den svenska arbetsmarknaden varnar Arbetsförmedlingen för att den ovanligt höga långtidsarbetslösheten kommer att bita sig...

Infrastruktur17 juni, 2021

Fehmarn Bält-projektets danska tunnelfabrik kan göras permanent

En politisk majoritet i Folketinget föreslår att tunnelfabriken som ska uppföras vid Rödbyhamn på Lolland, där betongelementen till Fehmarn Bält-förbindelsen...

Samhälle17 juni, 2021

Nya mottagningar för långtidscovid öppnas i Skåne

Många som har varit sjuka i covid-19 blir inte helt återställda, utan kan uppleva symptom som trötthet, andningsbesvär och hjärtklappning...

Samhälle17 juni, 2021

Fortsatt gratis covid 19-tester för gränspendlare

Region Skåne erbjuder fortsatt gratis covid 19-tester för gränspendlare, studenter och andra som verkar över Öresund, skriver regionen i ett...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.