Connect with us

Life Science

Nordisk diskussion om vaccinproduktion – sex företag intresserade av tillverkning i Danmark

Publicerad

den

Sex läkemedelsföretag har pratat med Statens Serum Institut i Köpenhamn om att starta en vaccinproduktion mot coronaviruset i Danmark från och med 2022. Foto: Statens Serum Institut

Med anledning av regeringens beslut om att starta en vaccinproduktion mot coronaviruset i Danmark från och med 2022, har sex läkemedelsföretag i maj pratat med Statens Serum Institut om möjligheten att ta sig an uppgiften. Samtidigt diskuterar nordiska ministrar möjligheten kring att samarbeta i Norden om en vaccinproduktion.

Seks medicinalvirksomheder har i maj været i dialog med Statens Serum Institut i København om at producere coronavacciner i Danmark.

Det skriver MedWatch på baggrund af en aktindsigt i en markedshøring, som Statens Serum Institut har indledt på opdrag fra den danske regering.

Medicinalvirksomhederne tæller franske Sanofi, amerikanske Janssen, som er en del af Johnson & Johnson-koncernen, samt svensk-britiske AstraZeneca. Alle virksomheder er i forvejen repræsenteret på Sjælland dog uden fabriksanlæg, og virksomhederne er ligeledes repræsenteret i Sverige.

Selskaberne Bavarian Nordic, AGC Biologics og AJ Vaccines har også vist interesse for vaccineproduktion i Danmark og har i modsætning til de tre førstnævnte allerede produktionsfaciliteter på Sjælland.

På et møde onsdag diskuterede Sveriges erhvervsminister Ibrahim Baylan og mister for udenrigshandel og nordiske anliggende Anna Hallberg perspektiverne for et fælles nordisk samarbejde for vaccineproduktion med kollegaer fra Danmark, Finland, Island og Norge.

– Regeringen ser stora möjligheter att genom fördjupat nordiskt samarbete förbättra pandemiberedskapen och samtidigt stärka Norden som en globalt ledande life science-region, säger näringsminister Ibrahim Baylan i en pressemeddelelse.

I april gav Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) udtryk for, at regeringen ønsker en dansk vaccineproduktion mod coronavirus fra 2022, og at vaccinerne gerne skal baseres på den såkaldte mRNA-teknologi. Ud af de seks interesserede medicinalvirksomheder i markedshøringen med Statens Serum Institut, er det kun Sanofis vaccinekandidat, som tidligst står til at blive godkendt i 2022, der baserer sig på denne teknologi.

Brancheaktører i den danske medicinalindustri har tidligere udtrykt skepsis omkring tidsplanen i forhold til at producere vacciner mod coronavirus i Danmark fra 2022.

 


NEWS ØRESUND är ett resultat av ett utvecklingsprojekt med Interregfinansiering som under 2012-2014 drevs i samarbete mellan Roskilde Universitet, Lunds universitet och Øresundsinstituttet. Sedan 2015 fortsätter utvecklingen av News Øresund inom Øresundsinstituttet. Under 2019-2021 stärker News Øresund den oberoende bevakningen av regionens life science kluster genom Øresundsinstituttets medverkan i Interregprojektet GC life science analysis initiative.

ØRESUNDSINSTITUTTET är ett oberoende dansk-svenskt kunskapscentrum som genom analyser, fakta, nätverksmöten och medieverksamhet bidrar till en ökad kunskap om utvecklingen i Danmark och Sverige med fokus på Öresundsregionen. Verksamheten drivs utan vinstintresse med finansiering från mer än 100 medlemmar inom offentlighet och det privata näringslivet i Danmark och Sverige.

Nyheterna från News Øresund får fritt återges under förutsättning att News Øresund anges som källa.

Kontakta oss: redaktion (at) newsoresund.org
Mer information: www.newsoresund.org / www.oresundsinstituttet.dk

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

Aktuella nyheter

Arbetsmarknad24 september, 2021

Mentala gränshinder i Tornedalen undersökt i ny rapport

Vid ett event i Torneå på fredagen lanserade interreg-projektet Arbeta tillsammans, Nordkalottrådet och Nordkalottens gränstjänst en rapport om hur mentala...

Turism/kultur24 september, 2021

Ny nordisk tankesmedja för konst och kultur

A/nordi/c heter den nya nordiska kultur-tankesmedjan som lanserades under torsdagen. Syftet med den nya organisatonen är att synliggöra konstens värde...

Politik24 september, 2021

Spetskandidaten till överborgmästarposten i Köpenhamn vill ha en klimatbudget för kommunen

Sophie Hæstorp Andersen, Socialdemokratiets spetskandidat till överborgmästarposten i Köpenhamn vid kommunalvalet den 16 november, har presenterat en klimatplan för den...

Näringsliv23 september, 2021

De skånska småföretagens investeringsvilja ökar efter pandemin

Fler än hälften av de skånska småföretag som skjutit upp investeringar under coronapandemin har nu planer på att genomföra dem....

Fastighet23 september, 2021

Rekordlåga försäljningstider på danska bostadsmarknaden under corona

I genomsnitt tog det 70 dagar att sälja en lägenhet i Danmark under årets andra kvartal. Det visar siffror fån...

Infrastruktur23 september, 2021

Skånetrafiken och DSB planerar för tiominuterstrafik över Öresundsbron i december – men genomförandet är beroende av danskt gränskontrollsbeslut

Som en följd av coronapandemin och de danska gränskontrollerna vid tågstationen på Köpenhamns flygplats i Kastrup gör Öresundstågen ett längre...

Intervjuer22 september, 2021

En svensk med mission att höja statusen på dansk danskonst

Med sig från Sverige har Danjel Andersson en helt annan syn på dansen än han upplever i Danmark. Som konstnärlig...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.