Life Science
Ny projektkoordinator på MAX IV-laboratoriet i Lund: Vårt mål är att öka antalet användare och framför allt bredda användningen till industri och sjukvård
Tre frågor till Elin Jonsson, som sedan den 1 maj arbetar som Industrial Relation Officer på Sveriges nationella forskningslaboratorium MAX IV i Lund och projektkoordinator för InfraLife-initiativet. MAX IV är en del av Lunds universitet, ifrån vilket Elin Jonsson har en masterexamen och PhD i biomedicin. Hon har tidigare arbetat som patentrådgivare på en patentbyrå i Köpenhamn.
Kan du berätta om din nya tjänst och vad som intresserar dig med jobbet?
Sedan 1 maj i år har jag anställning på MAX IV i Lund som Industrial relations officer. Min tjänst är en av två projektkoordinatorstjänster för InfraLife-initiativet, där jag är placerad i Lund och arbetar tätt med min kollega Josefin Lundgren Gawell som är placerad i Stockholm. Tillsammans representerar vi alla tre infrastrukturerna MAX IV, European Spallation Source (ESS) i Lund och SciLifeLab (Science for Life Laboratory) i Stockholm. Vi ska leda och koordinera arbetet för InfraLife och fungera som representanter för InfraLife på olika externa events och möten. Vi kommer bl.a. att organisera och planera workshops, nätverksträffar och utbildningsevents riktat mot life science industrin och sjukvården, samt nätverka med olika aktörer inom life science för att skapa nya partnerskap och samarbeten.
Under i princip hela min tid i Lund har byggandet av MAX IV, och sedemera också ESS, varit närvarande. Jag har hela tiden varit väldigt fascinerad över vad det är som kommer ske i de futuristiska byggnaderna när de blir färdiga. Därför behövde jag inte fundera särskilt länge när jag såg att MAX IV sökte en Industrial relations officer som skulle arbeta inom InfraLife-projektet. Att få arbeta med några av världens mest framstående infrastrukturer kändes som en fantastisk möjlighet. Att dessutom få ha en ledande och koordinerade roll i ett nationellt projekt kände jag passade mig utmärkt.
Vad handlar InfraLife-initiativet om och hur kan det gynna life science-branschen i Öresundsregionen?
InfraLife är ett initiativ startat av tre stora infrastrukturer i Sverige; MAX IV, ESS och SciLifeLab. Målet är att öka kunskapen om och tillgängligheten till dessa forskningsinfrastrukturer för alla aktörer inom life science-sektorn; akademin, industrin och sjukvården. Vi vill också stimulera till fler partnerskap och samarbeten för att adressera några av vår tids stora frågor inom life science, exempelvis antimikrobiell resistens, livsstilssjukdomar och cancer. Vi vill att InfraLife ska fungera som en hubb för life science-aktörer, och att många fler ska förstå vilka fantastiska anläggningar MAX IV, ESS och SciLifeLab är och vad de kan erbjuda. Tanken är att projektet ska vara till gagn för hela Sverige men vi låter oss inte begränsas av nationsgränserna utan Öresundsregionen är en naturlig del av vårt scope. Vi vill sänka tröskeln för forskare, företag och sjukvård att dra fördel av dessa infrastrukturer genom att göra det enklare att förstå hur de kan använda dem och genom att skapa samarbeten med andra aktörer som de annars inte skulle ha kommit i kontakt med.
European Spallation Source-anläggningen står färdig först 2023, men hur använder life science-aktörer i Öresundsregionen MAX IV-labbet idag och vad är perspektivet kring framtida utbyte?
Den stora majoriteten av användarna på MAX IV är akademiska forskare som kommer från hela Norden. Vi har även industriella användare på MAX IV, men majoriteten av industrianvändarna kommer till oss som en del av ett samarbete med en forskande partner inom akademi eller institut. Det här förhållandet mellan akademiska och industriella användare är inte unikt för MAX IV, så här ser det ut på alla liknande anläggningar världen över. Vårt mål på MAX IV, och även inom InfraLife, är såklart att öka antalet användare, och framförallt bredda användandet både för industri och sjukvård. Vi vill att allt fler ska få upp ögonen för vilka fantastiska anläggningar vi har i Sverige.
(News Øresund – Kristoffer Dahl)
NEWS ØRESUND är ett resultat av ett utvecklingsprojekt med Interregfinansiering som under 2012-2014 drevs i samarbete mellan Roskilde Universitet, Lunds universitet och Øresundsinstituttet. Sedan 2015 fortsätter utvecklingen av News Øresund inom Øresundsinstituttet. Under 2019-2021 stärker News Øresund den oberoende bevakningen av regionens life science kluster genom Øresundsinstituttets medverkan i Interregprojektet GC life science analysis initiative.
ØRESUNDSINSTITUTTET är ett oberoende dansk-svenskt kunskapscentrum som genom analyser, fakta, nätverksmöten och medieverksamhet bidrar till en ökad kunskap om utvecklingen i Danmark och Sverige med fokus på Öresundsregionen. Verksamheten drivs utan vinstintresse med finansiering från mer än 100 medlemmar inom offentlighet och det privata näringslivet i Danmark och Sverige.
Nyheterna från News Øresund får fritt återges under förutsättning att News Øresund anges som källa.
Kontakta oss: redaktion (at) newsoresund.org
Mer information: www.newsoresund.org / www.oresundsinstituttet.dk
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen