Connect with us

Samhälle

Öresundsdebatten vecka 7: Rekordstark dansk ekonomi, mittenpolitik är det nya normala i Danmark och ny protest mot fast plats för gränskontroll

Publicerad

den

Foto och bildmontage: News Øresund

Dansk ekonomi har aldrig varit starkare, en ny historisk normalitet är på väg i dansk politik och protester från Öresundsbron mot planer på fast plats för gränskontroll för tågpendlare. Det är några rubriker från den senaste tidens Öresundsdebatt. News Øresund följer och sammanställer regelbundet aktuella debattartiklar och krönikor samt fördjupande reportage och intervjuer med fokus på Öresundsregionen, Danmark och Sverige.

TV2 Kosmopol 14 februari 2023: Pillemisbrug ude af kontrol: Danske eksperter frygter svenske tilstande
Danska och svenska medier har rapporterat om hur missbruket av opioider som Oxycontin ökat kraftigt i bland annat den sydsvenska staden Karlshamn. TV2 Kosmopol rapporterar att problemen även finns i Danmark utan att ha blivit lika synligt. “Två danska missbruksexperter säger att problemet med unga som missbrukar opioidtabletter är mycket större än vad som hittills avslöjats. Kanske är det lika stort som i Sverige där det är massivt”, skriver TV2 Kosmopol.

TV2 Kosmopol 12 februari 2023: Mere metro på vej i det centrale København: Ydre bydele føler sig glemt
Köpenhamns kommande nya metrolinje M5, som på sikt kan få en avgrening till Malmö, skapar reaktioner i flera ytterområden till Köpenhamn rapporterar TV2 Kosmopol som samtidigt ser ett ljus i tunneln. TV2 Kosmopol har talat med bland andra Alex Heick (K) som är ordförande för Bispebjerg Lokaludvalg och Christoffer Rosenkrands som är ordförande för Brønhøj-Husum Lokaludvalg. De uttrycker en irritation över att metroutbyggnaden fortsatt har fokus mot centrala Köpenhamn. Med en metro mot de nordvästliga stadsdelarna skulle t.ex. hotellmarknaden i Köpenhamn kunna avlastas. Det finns dock en öppning som TV2 Kosmopol lyfter fram och det är att Köpenhamn i onsdagens pressmeddelande om nya metrolinjen M5 lyfter fram att det är aktuellt att utreda en fortsatt metroutbyggnad till omliggande stadsdelar/kommuner och då även till Malmö.

Berlingske 11 februari 2023: Efter 100 dage breder en stemning sig: De gamle dage vender ikke tilbage
Danmark rör sig mot en politisk situation som liknar den i till exempel Holland och Tyskland skriver Berlingskes politiske kommentator Bent Winther. “En historisk ny normalitet kan vara på väg också i Danmark”. Han resonerar om att det som talar för att den nya danska mittenregeringen blir det nya normala i dansk politik är att det inte finns någon väg tillbaka för de tre regeringspartierna Socialdemokratiet, Venstre och Moderaterne. “Varken Socialdemokratiet eller Venstre kan nästa gång föra valkamp mot varandra som i gama dagar. På samma sätt är det svårt för dem – dock inte omöjligt – att efter ett kommande val ansluta sig till antingen det blåa eller röda blocket igen”.

Politiken 9 februari 2023: Topøkonomer: Dansk økonomi har aldrig været stærkere
I en debattartikel i Politiken vill sex danska fackföreningsekonomer nyansera den krisbild som de menar att den danska regeringen målar upp som motiv till behovet av flera nya ekonomiska reformer. De pekar på att Danmark under coronakrisen varje år haft överskott i statsfinanserna trots att det förutspåddes massiva underskott. På samma sätt pekar de på att den dåvarande statsministern Lars Løkke Rasmussen 2016 försökte frammana en krisstämning. Men de många reformer som Løkke den gången hoppades på blev inte till verklighet skriver ekonomerna. “Trots bristen på nya reformen är status i dag – 6,5 år senare – att dansk ekonomi troligen aldrig stått starkare. Sysselsättningen har sedan maj 2016 stigit med 325 000 personer (12 procent) utan att kan den spåras några nämnvärda tecken på överhettning med massiva inhemsk löne- och prispress. Ekonomerna lyfter fram att arbetslösheten är nära en ny låg rekordnivå, liksom långtidsarbetslösheten. Arbetsstyrkan har aldrig varit större. Andelen av invandrarna som har arbete är rekordhög.

Sydsvenskan 11 februari 2023: När Irma försvinner sjunger överklassen Christianiasången
När den danska Kooperationen efter många förlustår beslutat sig för att stänga många Irmabutiker och omvandla andra till Coopbutiker drabbar det kultureliten och de mer välbeställda i huvudstadsområdet, konstaterar Malin Waak, kulturjournalist bosatt i Köpenhamn, i en kulturkrönika i Sydsvenskan. Irma är känt för lite dyrare kvalitetsvaroror. Sorgen över de snart förlorade Irmabutikerna beskriver Malin Waak genom att berätta om en annorlunda protest: I Gentofte, en av Köpenhamns rikaste kommuner, slog 200 personer ring omkring sin lokala Irma-butik och sjöng sången som brukar kallas för Christianias nationalsång – ”I kan ikke slå os ihjel””.

Sydsvenskan 11 februari 2023: Öresundsbrons vd kritisk till Trafikverkets planer
Att Trafikverket med hänvisning till Tidövtalet (avtalet mellan regeringspartierna och stöttepartiet Sverigedemokraterna) utreder möjligheten att bygga ett nytt stickspår för 400 miljoner till fast gränskontroll av tågpassagerare från Danmark får kritik av Öresundsbrons vd Linus Eriksson.
– På dansk sida av Sundet bygger man för att förbättra trafiken. Trafikverket planerar för att försämra den, säger Öresundsbrons vd Linus Eriksson till Sydsvenskan.

Sydsvenskan 11 februari 2023: ”Etablera en ‘bussmetro’ mellan Malmö och Kastrup.”
“Att det inte finns någon reguljär busstrafik över Öresund bygger på ett tankefel, skriver Uffe Palludan, framtidsforskare, och Per H Nielsen som har drivit en mängd skolprojekt för att öka integrationen mellan Sverige och Danmark”. I ett debattinlägg i Sydsvenskan. De menar att Öresundstågen över bron ännu efter snart 23 år har fortsatta problem och att dessa aldrig kommer att fungera perfekt. Därför för de på nytt fram åsikten att att tågtrafiken över Öresund bör kompletteras med pendelbussar med fem minuters avgångar mellan centrala Malmö och Metrostationen på Köpenhamns flygplats i Kastrup. Denna gång väjer Uffe Palludan att kalla systemet för “bussmetro” och knyter därmed an till diskussionen om en eventuell Öresundsmetro med tunnebana mellan Köpenhamn och Malmö.

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Samhälle19 april, 2024

Konjunkturen i Öresund: sysselsättningen stiger fortsatt i Danmark och inflationen i Sverige föll mer än väntat

Danmark väntas ha en fortsatt högre ekonomisk tillväxt än Sverige under 2024 med BNP-ökningar på över två procent. Sverige går...

Arbetsmarknad18 april, 2024

Miljarder i samhällsekonomiska vinster i Öresundsregionen om gränshindren över Öresund avvecklas, visar ny analys

Öresundsregionens arbetsmarknad är endast integrerad till 17 procent. Men om arbetsmarknaden skulle vara helt integrerad skulle detta leda till en...

Energi19 april, 2024

Danmark och Sverige med i avtal om export av koldioxid för permanent lagring

Att fånga in och lagra koldioxid brukar kallas för CCS och anses av många som ett av många sätt att...

Samhälle19 april, 2024

Svenskarna jobbar längre – den faktiska pensionsåldern har stigit till 66 år

Mellan 2022 och 2023 ökade den genomsnittliga pensionsåldern i Sverige med 1,2 år till 66,0 år skriver Sydsvenskan baserat på...

Energi19 april, 2024

Malmö börjar om med eget energibolag

Malmö stad startar ett eget energibolag för att säkerställa en “tillräcklig, prisvärd och hållbar elförsörjning och samtidigt stärka rådigheten över...

Infrastruktur19 april, 2024

Snälltåget kör fler tåg från Stockholm till Köpenhamn under perioden maj-september

Med start den 16 maj och fram till den 29 september i år utökar Snälltåget linjen Stockholm-Malmö och kör vidare...

Danmark18 april, 2024

400-åriga renässansbyggnaden Børsen i Köpenhamn brann ned till hälften – röster höjs för att bygga upp den igen

Ena halvan av den renässansbyggnaden Børshuset som ägs av Dansk Erhverv började under tisdagsmorgonen brinna, något flera danska och svenska...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.