Connect with us

Samhälle

Tufft år väntar både dansk och svensk ekonomi – men toppekonomer ser flera tecken på att inflationen viker ner

Publicerad

den

– Kan man ens kan kalla det för recession, säger Danske Banks cheføkonom Las Olsen. Foto: News Øresund

Ekonomin är i en uppbromsningsperiod. I både Sverige och Danmark väntas BNP att krympa med ungefär en procent i år samtidigt som reallönerna i länderna faller i rekordfart. Trots dystra utsikter för både hushåll och företag under året skymtas tecken på att den rekordhöga inflationen håller på att vika ner. Så målades bilden av dansk och svensk ekonomi upp under fastighetskonferensen Real Estate Øresund i Malmö under torsdagen.

Svenska hushåll utmärker sig internationellt som väldigt räntekänsliga, med hög belåningsgrad och korta räntebindningstider, enligt Pernilla Johansson, seniorekonom på Swedbank.

– I Sverige har vi höga privata skulder samtidigt som en stor andel av befolkningen har rörliga räntor. Det gör att räntehöjningarna från Riksbanken slår igenom snabbare än i många andra länder och påverkar kostnaderna för hushåll, säger hon.

Och ränteuppgången väntas fortsätta under året för att hejda inflationsutvecklingen. I dagsläget ligger styrräntan på 3 procent, men enligt Swedbanks senaste prognos kommer Riksbanken att fortsätta höja styrräntan under året och landa på 3,5 procent i juni.

Pernilla Johansson lyfter den allt svagare svenska kronan, högre inflationsutfall än väntat och ett större fokus på inflationen här och nu för Riksbanken som anledningar till att räntehöjningarna i Sverige lär fortsätta under våren.

Tecken på att inflationen är på väg ner

I Danmark har inflationstakten fallit i tre månader i rad och både chefsekonomen Las Olsen på Danske Bank och Pernilla Johansson lyfter flera tecken som pekar på att inflationen nu är på väg ner även i Sverige.

– Råvarupriserna på världsmarknaden har fallit under den senaste tiden. Även fraktkostnaderna har fallit kraftigt och öppnar upp för en lägre inflation, säger Las Olsen.

I Sverige har inflationen ännu inte vikt neråt och i december uppgick den till 12,3 procent, mätt som KPI. Men nu kommer vändningen, tror Pernilla Johansson.

– Vår bedömning är att det var toppen. Råvarupriser och fraktpriser har gått ner och vi ser också en lägre efterfrågan i ekonomin.

En nyanserad bild

Swedbanks och Danske Banks senaste prognoser pekar på att BNP kommer att krympa med omkring en procent i båda länderna i år, med fallande konsumtion och färre investeringar som tynger ekonomin. Men helt nattsvart är inte det ekonomiska läget enligt de båda ekonomerna.

Stämningsläget bland företagen i USA, Euroområdet och Kina har börjat peka uppåt och i Danmark fortsätter arbetsmarknaden överraska.

– Vi ser ännu inga avmattningstecken på den danska arbetsmarknaden, med höga sysselsättningstal och ingen större uppgång i arbetslösheten. Arbetsmarknaden har visat på större motståndskraft än man trodde. Det finns tecken på att vi redan är på väg ut ur den här recessionen, om man ens kan kalla det för recession, säger Las Olsen.

Och liknande tendenser syns också i Sverige, menar Pernilla Johansson, som också pekar på goda förutsättningar för Skåne framöver.

– Medan inflyttningen till Stockholm har minskat under de senaste åren, har Skåne fortsatt ett positivt inflyttningsnetto. Det är en god förutsättning och tecken på att det finns en stark attraktionskraft i Skåne, betonar Pernilla Johansson.

(News Øresund – Finn Möller)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Danmark18 april, 2024

Innovation blir kärnverksamhet på Rigshospitalet

Efter att det senaste decenniet arbetat med ”innovation” mer och mer ingår det sedan förra året i kärnverksamheten på det...

Hållbarhet17 april, 2024

Naturvårdsverket: Sverige kommer inte att nå varken nationella klimatmål eller EU-målen med nuvarande politiska beslut

Naturvårdsverket analyserar varje år Sveriges förutsättningar för att nå de uppställda klimatmålen. Årets genomgång visar att avståndet till de nationella...

Infrastruktur17 april, 2024

Behov av ökat nordiskt samarbete inom transport och infrastruktur enligt ny rapport

Det behövs radikala förbättringar inom transportsektorn för att nå visionen om att göra Norden till världens mest hållbara och integrerade...

Norden17 april, 2024

Nära och enigt nordiskt försvarssamarbete lyftes i panelsamtal på svenska ambassaden

Det är naturligt och positivt att de nordiska länderna och även Baltikum samarbetar närmare i försvarsfrågor inom Nato, menade nordiska...

Danmark11 april, 2024

Pendlare längs Kystbanen upprörda över längre restid: ”Varför var det så viktigt att klippa bort Sverige?”

Pendlare längs Kystbanen, som utgörs av de fem kommunerna Helsingör, Fredensborg, Rudersdal, Hørsholm och Gentofte, har de senaste åren fått...

Samhälle11 april, 2024

Fler än på tio år flyttade från Östdanmark till Skåne i fjol

För andra året i rad ökade antalet flyttar från Östdanmark till Skåne under 2023 och med 1 642 flyttar ligger nu...

Danmark11 april, 2024

Danske Regioner hämtar inspiration från Skåne när det gäller biljettpriser och zonindelning i kollektivtrafiken

Skånes biljettaxor och zonindelning är förebilden när Danske Regioner ska övergå till digitala biljettsystem och samtidigt vill öka resandet med...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.