Samhälle
Öresundsdebatten vecka 35: ”börja jobba helt annorlunda”
Att danska gäng anlitar svenska ungdomar för mord i Danmark har lett till flera gripanden och en intensiv debatt om kriminalitet över gränsen. Det har också skapat en svensk mediebevakning som lyfter betydelsen av sociala insatser vid sidan av de strängare danska straffen. Även den nordiska debatten fortsätter med debattinlägg som handlar om att om Norden ska integreras bättre måste även näringslivet ta sitt ansvar. Det är innehållet i några rubriker från den senaste tidens Öresundsdebatt. News Øresund följer och sammanställer regelbundet aktuella debattartiklar och krönikor samt fördjupande reportage och intervjuer med fokus på Öresundsregionen, Danmark och Sverige.
Dagens Nyheter 27 augusti 2024: Danska rektorns råd till Sverige för att stoppa gängen: ”Börja jobba helt annorlunda”
”Jag vet att man i den svenska debatten säger att i Danmark har man kört hårda straff, en hård politik, mer polis och allt det där. Man måste ta problemen på allvar. Polis och straff är en del av det. Men om man bara gör det misslyckas man”, säger Marco Damgaard, till Dagens Nyheter. Han är rektor på Tingbjerg skola i utkanten av Köpenhamn. På sju år har andelen elever som går vidare till en gymnasieutbildning från Tingbjerg skola ökat från 63 till närmare 100 procent.
I den så kallade ”Tingbjergundersökningen” hade forskare ställt frågor till lärare, föräldrar och barn om skolan och förväntningarna på varandra. Det var en dyster läsning. Såväl lärare som föräldrar hade negativa förväntningar på barnen och trodde att fler barn var kriminella än vad som faktiskt var fallet. Det blir lätt en självuppfyllande profetia om barnen tror att omgivningen förväntar sig att de är kriminella och inte tycker om att gå i skola menar Marco Damgaard.
Hans lösningen var att göra om skolan och arbeta med demokrati och demokratisk bildning. Först höjdes kraven på föräldrarna, de fick veta att alla barn skulle delta i all undervisning. Nästa steg var att få med sig personalen. Det tredje steget innebar att bygga positiva gemenskaper för barnen, såväl i skolan som på fritiden.
Tingbjerg defineras inte längre som ett så kallat ghettoområde och de två allmännyttiga bostadsföretagen SAB och fsb samarbetar med investeringsbolaget NREP om att bygga nya bostäder i Tingbjerg och skapa en attraktiv boendemiljö.
Sydsvenskan 24 augusti 2024: Köpenhamn skruvar upp det förebyggande arbetet med ungdomar
I Köpenhamn har tilliten mellan kommunen och de gängkriminella byggts upp under flera år. Nu händer det att gängkriminella kontaktar kommunen för att skydda yngre bröder från att bli involverade i en konflikt. ”Den är helt avgörande för att stoppa nyrekryteringen”, säger enhetschef Jesper Blådal Hansen vid Köpenhamns kommun.
Sveriges Television 23 augusti 2024: ”Kära Sverige, jag förstår din rädsla” – dansk sociolog om hur svenska gängen ska knäckas
”Kära Sverige! Jag förstår din rädsla och din vilja att visa handlingskraft men om du ignorerar betydelsen av förebyggande och bara insisterar på strängare straff så är du dömd att förlora kampen mot gängen”. Det skriver sociologen Aydin Soei från Köpenhamn i ett öppet brev till Sverige och som återges av Sveriges Television. Han pekar på hur Danmark varit bättre än Sverige på att ha ett tätt samarbete mellan skola, polis, bostadsbolag och socialarbetare. Straff och förebyggande arbete måste gå hand i hand menar han.
Sydsvenskan 26 augusti 2024: ”Näringslivet måste ta ansvar för att Norden ska integreras.”
”Svenska banker behöver höja blicken och erbjuda tjänster som underlättar gränsöverskridande affärer och arbetsliv”. Det, skriver Johan Hultberg (M), riksdagsledamot och ledamot av Nordiska rådet i en debattartikel i Sydsvenskan. Som exempel tar han att det i somras blev möjligt för norska, danska och finska medborgare att skicka pengar till varandra med bilen. Sverige väntar fortfarande på den lösningen. Han menar att gränshinderfrågorna måste lyftas av såväl näringsliv som samhälle om målet om Norden som världens mest hållbara och integrerade region 2030 ska uppnås.
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle4 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle5 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle5 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen