Connect with us

Infrastruktur

Öresundsbron planerar nytt reseerbjudande när coronapandemin är över – vill bidra till att regionen kick-startas

Publicerad

den

Trine Grönlund, moderator vid Öresundsbrons Business Meeting, och vd Linus Eriksson. Foto: News Øresund

När coronapandemin är över planerar Öresundsbron att erbjuda sina kunder att göra en resa över bron och få nästa resa gratis om den görs inom tre månader. Tanken är att bidra till en kick-start för regionen när allting börjar röra på sig igen. Det meddelade vd Linus Eriksson vid Öresundsbrons Business Meeting under torsdagen.

– Vi pratar om att kick-starta regionen igen, om omstart Öresund. Vi kan inte ha en långsam återhämtning, det kostar för mycket. Vi måste ha en snabb återhämtning och inte fokusera på problem och gränser, utan på möjligheter. Vad längtar vi efter på andra sidan? Vi kommer att ha ett konkret erbjudande, åk en gång och få nästa resa under tre månader gratis. Vi vill visa vad vi kan göra. Kan andra ha motsvarande erbjudanden? Då kan vi få en kick-start i regionen, sade vd Linus Eriksson på Öresundsbrons digitala Business Meeting som under torsdagen sändes live från Malmö Arena Hotel.

Vill synka danska och svenska krav på covid-19-test

Under coronapandemin har Öresundsbron bland annat skapat en pendlarfil för att underlätta för arbetspendlarna över sundet och undvika köbildning. Men ytterst är det regeringarna som kan påverka situationen, menar Linus Eriksson.

– Bron är byggd för att vara en pulsåder som inte ska begränsas. Det är speciellt, det är våra regeringar som ytterst äger bron som gör det. Kan vi ha åsikter om det? Ja, eftersom våra kunder drabbas. När man ströp flödet till Bornholm så var det inte ok, det måste jag kunna säga. Det måste gå att göra på ett sätt som är smartare och enklare. Man kräver 48 timmars test på ena sidan och 72 timmar på andra, kan vi inte synka det? Bron går inte att stänga, även när det är som minst trafik är det 7–8 000 fordon varje dag och ett antal tusen passagerare på tågen. Vi är beroende av varandra.

Drömmer om statsministermöte på pylontopp

Han framhöll att det finns många drivkrafter kvar för integrationen som inte har ändrats, däribland skillnad i valutakurs, lönenivåer och utbudet som en huvudstad ger. Linus Eriksson tror på symboliska handlingar och vill bjuda in statsministrarna till regionen.

En dröm vore att få våra statministrar att träffas på Pepparholm eller på en pylontopp. Att visa att vi är vänner, förbindelsen kommer alltid att vara öppen. Kan vi få fotbolls-EM tillsammans, det vore fantastiskt. Jag tror att vi behöver de stora grejerna och samtidigt samarbeta om besöksnäring och annat konkret. Kan vi hjälpa till vill vi göra det, sade han.

Ny affärsplan fram till 2025

Öresundsbron jobbar just nu med en affärsplan som sträcker sig fram till 2025 och Linus Eriksson bjuder in aktörer i regionen att tycka till.

– Ni som är med i nätverket idag, tyck till vad förväntar ni er. Vad kan vi göra för att det ska bli enklare för er i vardagen? Sänk priset säger ni kanske direkt, men vad finns det mer? Nätverk, sammanhang, hållbarhet? Vi har ägare på båda sidor och har ingångar, sade han.

Ett av hans första beslut som ny vd sedan han tillträdde i november var att låta tågen över Öresundsbron gå på grön el och han har fler tankar inom hållbarhetsområdet.

– Nästa utmaning är att få frakttrafiken att bli hållbar, det är en större del än bara för oss men kan vi bidra. Det kunde vara en elonroad-lösning, vi äger 16 kilometer väg. Hur kan bron bli en grön bro eller kanske världens mest hållbara förbindelse?

(News Øresund – Jenny Andersson)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Samhälle19 april, 2024

Konjunkturen i Öresund: sysselsättningen stiger fortsatt i Danmark och inflationen i Sverige föll mer än väntat

Danmark väntas ha en fortsatt högre ekonomisk tillväxt än Sverige under 2024 med BNP-ökningar på över två procent. Sverige går...

Arbetsmarknad18 april, 2024

Miljarder i samhällsekonomiska vinster i Öresundsregionen om gränshindren över Öresund avvecklas, visar ny analys

Öresundsregionens arbetsmarknad är endast integrerad till 17 procent. Men om arbetsmarknaden skulle vara helt integrerad skulle detta leda till en...

Energi19 april, 2024

Danmark och Sverige med i avtal om export av koldioxid för permanent lagring

Att fånga in och lagra koldioxid brukar kallas för CCS och anses av många som ett av många sätt att...

Samhälle19 april, 2024

Svenskarna jobbar längre – den faktiska pensionsåldern har stigit till 66 år

Mellan 2022 och 2023 ökade den genomsnittliga pensionsåldern i Sverige med 1,2 år till 66,0 år skriver Sydsvenskan baserat på...

Energi19 april, 2024

Malmö börjar om med eget energibolag

Malmö stad startar ett eget energibolag för att säkerställa en “tillräcklig, prisvärd och hållbar elförsörjning och samtidigt stärka rådigheten över...

Infrastruktur19 april, 2024

Snälltåget kör fler tåg från Stockholm till Köpenhamn under perioden maj-september

Med start den 16 maj och fram till den 29 september i år utökar Snälltåget linjen Stockholm-Malmö och kör vidare...

Danmark18 april, 2024

400-åriga renässansbyggnaden Børsen i Köpenhamn brann ned till hälften – röster höjs för att bygga upp den igen

Ena halvan av den renässansbyggnaden Børshuset som ägs av Dansk Erhverv började under tisdagsmorgonen brinna, något flera danska och svenska...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.