Politik
Minskat folkligt stöd i Skåne för nya samarbetet över Öresund
Den folkliga förankringen i Skåne för det nya dansk-svenska politiska Greater Copenhagensamarbetet är markant lägre än tidigare år då man talade om begrepp som Öresund och Köpenhamn. Samtidigt uppger 58 procent av skåningarna att de känner sig hemma i Öresundsregionen och varannan person i åldern 16-29 år kan tänka sig att arbeta i Danmark. Det framgår av en skånsk regional demokratiundersökning gjord av SOM-institutet i Göteborg som omfattar drygt 2000 svar och som genomfördes under hösten 2015 – strax innan gränskontrollerna infördes och medan förhandlingarna om Greater Copenhagensamarbetet fortfarande pågick.
Det nya politiska samarbetet över Öresund i the Greater Copenhagen & Skåne Committee hade inte någon större folklig förankring i Skåne medan slutförhandlingarna om samarbetet pågick. Det visar en regional demokratiundersökning från SOM-institutet vid Göteborgs universitet där drygt 2000 skåningar besvarat frågorna. Jesper Falkheimer som är professor i strategisk kommunikation och statsvetaren Nils Gustafsson, båda vid Lunds universitets Campus Helsingborg, har skrivit rapportens kapitel om skåningarnas attityd till Öresundsfrågor. Deras sammanfattning är dyster läsning för regionens politiker: Skåningarna tycks bry sig allt mindre om Öresundsregionen och Danmark. Stödet för det regionala samarbetet minskar rejält. Greater Copenhagen är okänt och utan folklig förankring, medan Öresundsregionen är ett ganska etablerat begrepp. Intresset för nyheter från Köpenhamn faller, men är stabilt för Danmark. Intresset för att arbeta i Danmark eller flytta dit minskar, men är ganska stort bland unga. Stödet för en fast HH- förbindelse har minskat sedan 2011. Språkförståelsen går stadigt nedåt.
När det politiska samarbetet över Öresund förnyades under 2015 och döptes till Greater Copenhagen & Skåne Committee skedde det efter många kritiska diskussioner från svensk sida och som gav stora tidningsrubriker i Skåne.
– Jag tror att mediebilden har stor betydelse medan de flesta skåningar inte har någon annan bild av det faktiska samarbetet. Om man vill lyfta intresset så bör Öresundsaktörer och politiker öka fokus på förankring och kommunikation, säger Jesper Falkheimer till News Øresund.
– Det är intressant att en så pass stor andel kan tänka sig att jobba i Köpenhamn. Vi funderar mycket på ”Öresundsborgaren” som en kanske felaktig tanke. Kanske är det så att det regionala samarbetet borde fokusera mer på konkreta nyttor: jobb, bostäder och möjligheten att resa med flyg från Kastrup. De blir det en mera konkret regiondiskussion.
Hela studien kommer att presenteras i den skånska SOM-rapport som kommer att publiceras i januari 2018. (News Øresund)
Låg kunskap i Skåne om samarbetet över Öresund
(några viktiga resultat från Öresundskapitlet i den skånska SOM-undersökningen)
71 procent av skåningarna har ingen uppfattning eller svarar “varken bra eller dåligt” på frågan om deras syn på hur samarbetet med Köpenhamnsregionen fungerar. 14 procent svarar att de anser att samarbetet fungerar dåligt eller mycket dåligt.
58 procent av skåningarna känner sig hemma i Öresundsregionen. För personer i åldern 50 år och uppåt är siffran 67 procent medan endast var tredje person i ålsen 16-29 år uppger att de känner sig hemma eller helt hemma i Öresundsregionen.
50 procent av skåningarna i åldern 16-29 år kan tänka sig att arbeta i Danmark. För åldersgruppen 30-49 år är siffran 38 procent.
Stödet för att bygga en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör har minskat från 44 procent under 2011 till 36 procent under 2015.
43 procent av skåningarna tycker det är viktigt att känna till nyheter från Köpenhamn vilket är en minskning jämfört med 2011 då 47 procent tyckte det var viktigt.
Var tredje skåning besökte Danmark minst en gång i kvartalet under 2015.
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen