Norden
Nytt program för fri rörlighet i Norden ska stärka Nordiska Ministerrådets arbete mot gränshinder
Nordiska Ministerrådets informations- och gränshinderarbete samordnas i ett nyligen beslutat ”Program för Fri Rörlighet i Norden 2025-2030”. Programmet innebär att de nordiska samarbetsministrarna får en tydligare roll och större ansvar för arbetet mot gränshinder. Av beslutet framgår att Gränshinderrådet behåller sitt namn och att arbetet med mobilitet och gränshinder får utökade resurser under det kommande treåriga mandatet. ”Det finns en ny energi i gränshinderarbetet” kommenterade Sandra Forsén, seniorrådgivare vid Nordiska Ministerrådet, när hon under onsdagen talade vid Øresunddirekt och Øresundsinstituttets gränshindermöte på Residenset i Malmö.
Med sitt nya ”Program för Fri Rörlighet i Norden 2025-2030” har de nordiska samarbetsministrarna ett eget program som beskriver deras mål och ansvar.
– Det stärker vårt arbete och regionens arbete med gränshinder genom att det kommer att finns ett mera tydligt politiskt ägarskap i de här frågorna, berättade Sandra Forsén vid onsdagens gränshindermöte i Malmö.
Hon pekar på tre viktiga skillnader jämfört med gränshinderrådets nuvarande arbetsformer:
- Det kommer att finnas ett politiskt och nationellt ägarskap och ansvar kopplat till gränshinderarbetet. Samarbetsministrarna får en egen roll att prioritera olika gränshinderområden. De får även en möjlighet att tillsätta expertråd i samråd med andra ministrar.
- I de fall en helnordisk lösning på ett problem inte är genomförbart, bör bilaterala eller andra multilaterala lösningar igångsättas som sedan kan användas som best practices i det fortsatta arbetet
- Gränshinderrådets sekretariat får utökade resurser och stärker samarbetet med den egna informationstjänsten Info Norden och de nordiska gränstjänsterna, däribland Øresunddirekt.
– För några veckor sedan fick vi även en statsministerdeklaration där alla de nordiska regeringscheferna tillsammans deklarerade att arbetet med mobilitet och gränshinder är viktigt och prioriterat från deras håll. Förhoppningsvis kommer det här leda till att vi ser lite mer action de kommande åren, det är vår ambition, sade Sandra Forsén.
Det beslutade programmet för fri rörlighet innebär även att informationstjänsten Info Norden ”knyts närmare Nordiska ministerrådets sekretariat genom en organisatorisk övergång till de samnordiska institutionerna”. Syftet med övergången är att säkra ett ännu bättre sammanhang och för att skapa nya synergier inom och mellan informations- och gränshinderarbetet. Det innebär också bland annat att Info Norden, som har en lång och bred erfarenhet av gränshinderfrågor, också får en roll i utvecklingen av gränshinderdatabasen och utvecklingen av målgruppsanpassad information om gränshinder på sina hemsidor.
(News Øresund)
Klicka här för att se Youtubesändningen från onsdagens gränshindermöte i Malmö
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle4 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle4 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle4 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen