Intervjuer
E-handelsföretaget Boozt vill att regionen blir ett ”The Bay-area”
E-handelsföretaget Boozt har med huvudkontor i Hyllie och varulager i Ängelholm goda möjligheter att verka som ett Öresundsbolag. Företaget har dessutom en till stora delar dansk företagsledning samtidigt som nästan var fjärde medarbetare bor i Danmark. I Malmö tävlar företaget om samma talanger inom tech-branschen, som till exempel Ikea och techbolagen. Att upprätthålla utbildningskvaliteten på Lunds och Malmö universitet är viktigt för att underlätta Boozts fortsatta expandering, menar vd:n Hermann Haraldsson.
Hermann Haraldsson är isländsk vd på e-handels-företaget Boozt i Hyllie och han är en av många anställda som pendlar till jobbet från Danmark. Företaget startades 2007 i Malmö med danskt kapital. Med en i huvudsak dansk företagsledning, två danska företag som största aktieägare, huvudkontor i Malmö och börsnoterat i Stockholm kan Boozt uppfattas både som ett danskt och ett svenskt företag. Men i första hand ser Boozt sig som ett Öre-sundsbolag och på frågan hur Malmö kan utvecklas som näringslivsstad så väljer Hermann Haraldsson att se det ur ett regionalt perspektiv.
– Jag tycker, snarare än att utveckla Malmö som näringslivsstad, att det handlar om att säkra att regionen blir integrerad. Man borde vara mer angelägen att bygga samman regionen. Det görs inte tillräckligt för att säkra kommunikationen och transporterna, säger han, men förklarar att tack vare läget i Hyllie är det lätt för den danska personalen på Boozt att ta sig till jobbet.
En målbild han lyfter fram är att Öresundsregionen, med sina geografiska förutsättningar och näringslivssammansättning, skulle kunna bli ett nytt ”The Bay-area”, med hänvisning till området kring San Fransisco i USA med cirka sju miljoner människor och som är ett av världens största IT- och techcentrum.
– Det finns det möjlighet till för vi har många tech-bolag i Malmö och det finns många life science-bolag i Malmö och i Danmark, säger Hermann Haraldsson.
Men för att nå dit så anser han att kommunledningarna i Malmö och Köpenhamn måste jobba hårdare för att visionen ska kunna infrias. Gränserna behöver hållas öppna, även när coronapandemi och andra kriser drabbar regionen, anser han.
– Jag tycker att det har varit otroligt att Malmö kommun och Köpenhamns kommun inte har bråkat mer kring att det har varit kontroller på bron och att vi har en Öresundsbro som har varit en barriär för kommunikationen mellan Danmark och Sverige, säger han.
När det snabbväxande företaget, med ambitionen att vara Nordens ledande e-handelsföretag inom mode, rekryterar nya medarbetare så gör man det nämligen inom hela regionen, både i Skåne och Storköpenhamn.
– Vi är väldigt regionalt orienterade så det spelar ingen roll var den anställde bor, säger Hermann Haraldsson.
Företaget har många utländska anställda
Många av bolagets medarbetare har någon gång studerat på Lunds universitet och flera av dem har även utländsk bakgrund. Boozt har under årens lopp även lockat till sig många utländska medarbetare som har valt att flytta till Malmö för jobbets skull och det händer att Boozt även väljer att anställa den medföljande partnern, om den visar sig ha en intressant kompetens, förklarar Hermann Haraldsson.
Just tillgången på kompetens via nyutbildade från Lunds universitet, samt tillgången på arbetskraft med utländsk bakgrund, gjorde att Boozt valde att stanna i Malmö efter att man hade etablerat sig i kommunen vid bolagsstarten 2007. Då ansågs Skåne vara en lämplig plats eftersom det fanns en väl utbyggd infrastruktur när det kom till postorderhantering.
En fördel med att vara etablerad i Malmö är att staden är en bra plats att bosätta sig på för många som flyttar från andra länder, anser Hermann Haraldsson.
– Det är ett väldigt bra ställe att stadga sig på om man kommer från utlandet med familj och barn. Det är också förhållandevis lätt att komma som utlänning till Sverige, betydligt lättare än till Danmark exempelvis, säger han.
Något han anser är viktigt är att nå en politisk lösning så att tredjelandsmedborgare som jobbar hos dem i Malmö kan söka och få uppehållstillstånd i Danmark för att till exempel kunna bo där. Det ärendast möjligt om man är EU-medborgare.
– Man har pratat om att fixa det, men det händer väldigt lite, säger han.
Techkompetens högt efterfrågad
De största fördelarna med att ha kontoret etablerat i Malmö tycker han är det geografiska läget i Hyllie och tillgången till kompetens som finns i regionen. Med sin till stora delar danska ledningsgrupp, Hermann Haraldsson själv är islänning men bor i Danmark, så skulle företaget kunna ha huvudkontoret i Danmark, menar han, men är nöjd över att det har blivit Malmö och menar att bolaget har ett regionalt snarare än nationellt eller kommunalt perspektiv.
– Det man har etablerat i Hyllie är fantastiskt, säger han.
En framtida utmaning är dock att flera företag i regionen söker samma typ av kompetens, framför allt inom tech. Till exempel har Boozt liksom Ikea och andra bolag behov av duktiga talanger, och Hermann Haraldsson menar att svårigheten att rekrytera den kompetensen märks.
– Generellt är det relativt lätt för oss att rekrytera, men om det är tech developers så är det väldigt svårt. Så det är stor skillnad på om det är funktioner inom finans eller marknad, exempelvis, för då är det relativt lätt för oss för Boozt har ett relativt starkt varumärke. Men inom tech är det svårt eftersom det även finns många techbolag i Malmö och Ikea vill expandera. Så vi konkurrerar hårt med de andra om talangerna i regionen, säger Hermann Haraldsson.
(News Øresund – Erik Ottosson)
Fakta: ”Öresundsbolag” med placering i Hyllie
Boozt har sitt huvudkontor i Malmö, ett inno-vationslabb i Köpenhamn och ett hel-automa-tiskt lager i Ängelholm och totalt arbetar cirka 1 300 personer på Boozt, varav cirka 520 i Malmö. Efter att Boozt.com grundades med sin nuvarande affärsmodell 2011 (det ursprungliga bolaget bildades 2007), så har företaget vid flera tillfällen vuxit ur sina lokaler och flyttat till nya. Idag ligger Boozt huvudkontor precis vid tågstationen i Hyllie.
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen