Danmark
Analys: Stor rotation på ministerposterna när Løkke bildar ny treklöverregering
Det har flera gånger tidigare hänt att partier lämnat en regering, men att en regering utökas under en mandatperiod är mindre vanligt. I dag presenterades en ny trepartiregering i Danmark, med stor rotation på ministerposterna. Dock innebär det inte någon dramatisk förändring av politiken.
Venstre-regeringen har under det gångna året baserat sin politik främst på förhandlingar med Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti och Dansk Folkeparti. Att två av dem nu träder in i regeringen innebär inte någon markant förändring av politiken och regeringen är fortsatt beroende av Dansk Folkepartis stöd. Däremot kan det skapa mer arbetsro för att enas om en gemensam politik utan ultimativa krav och med mer kompromissvilja.
– Det är en fördel att vi får en starkare regering som sitter på fler mandat och som i sina samarbetsrelationer inte måste komma överens med tre partier, sade Lars Løkke Rasmussen enligt Danmarks Radio när han presenterade sin nya regering.
Rotationen inom regeringen är stor – och inte bara för att det kommer in tre nya ministrar från Konservative och sex från Liberal Alliance. Enbart fem ministrar från Venstre får sitta kvar på sina tidigare ministerposter.
Läs mer: Nordenministern byts ut i Danmarks nya regering
Konservative har inte fått igenom tidigare önskemål om att dela upp Miljö- och livsmedelsministeriet i två. Att ministeriet omfattar både jordbruks- och miljöpolitiken har kritiserats, eftersom de båda politikområdena ofta står i konflikt med varandra. Den tidigare miljö- och livsmedelsministern Eva Kjer Hansen lämnade i februari sin post, efter kritik av en lantbruksreform från bland annat Konservative. Partiet betraktar sig själv som det gröna alternativet i det blåa blocket, men fick efter regeringsförhandlingarna varken miljöminister- eller klimatministerposten. Men de har lämnat sitt avtryck på klimatpolitiken i regeringsförklaringen genom att det bland annat ska göras en ny energiöverenskommelse för en grön omställning av energisektorn.
– Vi har sett till att den nya regeringen får en mer ambitiös grön politik än hittills. Nu ställer vi till exempel för första gången upp ett konkret mål som säger att 50 procent av Danmarks energi redan år 2030 ska komma från förnybar energi, skriver partiledaren Søren Pape Poulsen i en blogg på Danmarks TV2.
Dessutom har Konservative fått ministerposter inom två av sina andra kärnområden: rättspolitiken och näringslivspolitiken. Søren Pape blir justitieminister och har bland annat fått igenom en uppdatering av strafflagstiftningen med hårdare straff för personfarlig kriminalitet. Brian Mikkelsen, som tidigare varit näringslivsminister i den gamla Venstre-Konservative-regeringen, kommer att ta hand om näringslivspolitiken. Enligt regeringsförklaringen ska skatterna för företag minskas och generationsskiften underlättas.
Konservative vill också frysa fastighetsskatten under de kommande fyra åren medan ett nytt fastighetsskattesystem utformas, samt ge mer pengar till försvaret. Det sistnämnda är även ett krav från USA, som kräver att Natoländerna ska lägga två procent av sin BNP på försvaret.
Liberal Alliances partiledare Anders Samuelsen får utrikesministerposten, medan Simon Emil Ammitzbøll blir ekonomi- och inrikesminister. Det är två inflytelserika poster, men samtidigt är det lite överraskande att Anders Samuelsen sätter sig på utrikesministeriet, eftersom det inte är ett område som Liberal Alliance profilerat sig inom. Flera danska tidningar lyfter fram att partiet inte ens hade en utrikespolitik för fem år sedan. Dessutom har utrikesministerposten tidigare kostat väljarstöd för partiledare som synts för lite i den nationella politiska debatten.
Däremot har Liberal Alliance profilerat sig tydligt inom den ekonomiska politiken och kommer nu att leda ekonomi- och inrikesministeriet. Dock har de fått ge upp sitt krav på en femprocentig skattesänkning, vilket delvis var orsaken till att den smala Venstre-regeringen inte fick igenom sin långsiktiga ekonomiska plan och i stället valde att utöka regeringen med två partier. Men ministerposter är viktigare än skattesänkningar, har Anders Samuelsen sagt. I nya regeringsförklaringen finns en skrivning om att det är en målsättning att färre ska betala den så kallade toppskatten, som läggs på inkomsten för dem som tjänar mer än drygt 460 000 danska kronor om året. I övrigt menar Liberal Alliance att regeringsförklaringen innehåller mycket liberal politik.
– Vi tre partier kan vara stolta över att vi har skapat några solida riktmärken för den riktning vi anser Danmark ska röra sig åt. Vi kommer med lösningar på tillväxtkrisen och vi skapar nya möjligheter för ett spirande näringsliv, mera frihet till den enskilde och säkerställer samtidig en stark, effektiv offentlig sektor, säger Anders Samuelsen i ett pressmeddelande.
Därutöver får Liberal Alliance fyra ministerposter för undervisning, kultur, transport och äldre. Tidigare fanns hälso- och äldrepolitiken i samma ministerium, men det delas nu upp i två. Äldreminister blir Thyra Frank som har en bakgrund som sjuksköterska och är känd för att ha drivit ett ålderdomshem där de boende fick vin till maten och möjlighet till charterresa. Hon har tidigare fått mycket uppmärksamhet som politiker, men förlorade sin plats i Folketinget vid valet 2015.
Venstre säger farväl till fyra ministrar och roterar runt bland sina övriga ministrar. Mest uppseendeväckande är finansministerposten som Claus Hjort Frederiksen lämnar över till tidigare utrikesminister Kristian Jensen. Partiets vice ordförande Kristian Jensen är en möjlig kronprins i Venstre och han har själv uttalat att han är intresserat av partiledarposten. Dock har han inte uppbackning från hela partiet.
Flera av ministerierna blir delade i två så som utrikesministeriet där Ulla Tørnæs får en ny post som minister för utvecklingssamarbete och Karen Elleman blir, förutom ny minister for nordiskt samarbete, minister för jämställdhet som tidigare var en del av undervisningsministerns roll. Även finansministeriet får två ministrar. Utöver Kristian Jensen så kommer Sophie Løhde att bli minister för offentlig innovation.
Flera av de kvinnliga ministrarna får lämna ansvaret för ett helt ministerium för ett delat ministerieansvar liksom att alla de mjukare ämnen som sundhets-, äldre-, kultur-, social- och jämställdhetspolitik alla får en kvinnlig minister medan många så kallade tunga ämnen, exempelvis ekonomi, näringsliv och rättspolitik, kommer att skötas av manliga ministrar. Sammanlagt har den nya regeringen 22 ministrar, varav nio är kvinnor. (News Øresund – Thea Wiborg)
FAKTA: DE TRE REGERINGSPARTIERNA
Liberal Alliance
Det liberala partiet har en lite krånglig, men inte så lång historia. 2007 grundades Ny Alliance av Anders Samuelsen och Naser Khader, bägge tidigare radikala politiker samt Gitte Seeberg, tidigare konservativ politiker. Partiet fick en bra start, men interna oenigheter ledde till att bland andra två av medgrundarna lämnade partiet. 2008 bytte partiet namn till Liberal Alliance. Partiets kärnfrågor tar utgångspunkt i klassisk liberal ideologi som mer personlig frihet och mindre stat och de går till val på bland annat sänkt skatt, senare pension och effektivisering av den offentliga sektorn.
Partiledaren Anders Samuelsen är född 1967 i Horsens, Jylland och är statsvetare. Han invaldes i folketinget 2001 för partiet Radikale Venstre, men var med att grunda Liberal Alliance 2007 och är sedan 2009 partiledare.
Det Konservative Folkeparti
Det Konservative Folkeparti, ofta omtalade som Konservative, har upplevt en markant tillbakagång de senaste fem-sex åren och partiet har bytt partiledare två gångar sedan 2008. Lene Espersen lämnade posten 2011 eftersom hon saknade uppbackning i partiet som rasade i opinionsmätningarna och sedan var Lars Barfoed partiledare från 2011 till 2014. I valet 2015 fick Konservative 3,4 procent av rösterna, en tredjedel av valresultatet 2007.
Partiet för en klassisk borgerlig politik med fokus på kärnfamiljen, rättspolitik och sänkt skatt, men även miljö- och klimatpolitik.
Partiledaren Søren Pape Poulsen är född 1971 på Jylland och utbildat som speditör och har läst till lärare. Han har varit medlem i Konservative sedan 1987 och suttit i kommunstyrelsen i Viborg sedan 2001 och som borgmästare från 2010 tills han tog över som partiledare efter Lars Barfoed i augusti 2014.
Venstre:
Venstre är, trots namnet, ett liberalt parti som bildades som ett oppositionsparti till det konservativa högerpartiet 1870. Traditionellt sett har partiet stöd bland lantbrukarna men även näringslivet. Några av kärnfrågorna är att få fler i arbete, att effektivisera den offentliga sektorn och stimulera det privata näringslivet. Partiet har tidigare haft regeringsmakten tillsammans med Konservative Folkeparti och med stöd från Dansk Folkepari i perioden 2001-2011 och har sedan valet juni 2015 haft regeringsmakten ensam.
Partiledaren Lars Løkke Rasmussen är född 1964 i Vejle och uppvuxen på Nordsjälland. Han är utbildat jurist och har jobbat som egenföretagare. Han var ordförande för Venstres Ungdom 1986-89 och blev medlem i folketinget 1994 och har även varit amtsborgmester i Frederiksborg. I den tidigare borgerliga regeringen har han varit inrikesminister, hälsominister och finansminister och 2009 blev han partiledare och statsminister när Anders Fogh Rasmussen lämnade sitt uppdrag för att bli generalsekreterare för Nato.
Källor: partiernas hemsidor och Folketinget.
Bakgrund till regeringsombildningen:
Efter drygt ett år med en enpartiregering, som har 34 av totalt 179 mandat i Folketinget, bjöd statsministern den 19 november in två partier till en ny koalitionsregering. Liberal Alliance har 13 och Konservative sex mandat. De tre partierna når därmed inte upp till de 90 mandat som krävs för majoritet och kommer även fortsättningsvis att behöva förhandla med främst Dansk Folkeparti om sin politik. Anledningen till att Venstre väljer att bilda ny regering med de två partierna ska finnas i att det varit mycket krav och press från de tre borgerliga oppositionspartierna. Mest omdebatterat var Liberal Alliances krav om en skattesänkning på fem procentenheter – något som Dansk Folkeparti har vägrat att gå med på. Detta har skapat splittring mellan partierna i det blåa blocket och i media har det spekulerats om risken för ett val. Genom att bilda en ny trepartiregering kommer de två partierna att tvingas kompromissa.
Ministrar från Venstre:
Statsminister: Lars Løkke Rasmussen (V)
Arbetsmarknadsminister: Troels Lund Poulsen (V) (har bytt från en annan ministerpost)
Finansminister: Kristian Jensen (V) (har bytt)
Försvarsminister: Claus Hjort Frederiksen (V) (har bytt)
Minister för utvecklingssamarbete: Ulla Tørnæs (V) (har bytt)
Integrationsminister: Inger Støjberg (V)
Minister för jämställdhet och nordiskt samarbete: Karen Ellemann (V) (har bytt)
Utbildnings- och forskningsminister: Søren Pind (V) (har bytt)
Energi- och klimatminister: Lars Christian Lilleholt (V)
Hälsominister: Ellen Trane Nørby (V) (har bytt)
Minister för offentlig innovation: Sofie Løhde (V) (har bytt)
Skatteminister: Karsten Lauritzen (V)
Miljö- och livsmedelsminister: Esben Lunde Larsen (V)
Ministrar från Liberal Alliance:
Utrikesminister: Anders Samuelsen (LA)
Ekonomi- och inrikesminister: Simon Emil Ammitzbøll (LA)
Undervisningsminister: Merete Riisager (LA)
Kultur- och kyrkominister: Mette Bock (LA)
Transport- och bostadsminister: Ole Birk Olesen (LA)
Äldreminister: Thyra Frank (LA)
Ministrar från Det Konservative Folkeparti:
Justitieminister: Søren Pape Poulsen (K)
Näringslivsminister: Brian Mikkelsen (K)
Barn- och socialminister: Mai Mercado (K)
Källa: Statsministeriet
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen