Connect with us

Fastighet

Wihlborgs satsar på nytt kontor med de mänskliga behoven i fokus – hemarbetsplatsen löser inte allt

Publicerad

den

Wihlborgs nysatsning i Hyllie, kontorshuset Kvartetten. Illustration: Wihlborgs fastigheter/Walk the Room

Ett ökat intresse för att delvis jobba hemifrån, men också behov av möten och en fast arbetsplats. Det är resultatet av Wihlborgs studie om kontorsmarknaden som de genomfört tillsammans med Navet och Quilt AI. Ulrika Hallengren, vd på Wihlborgs, öppnar för att bygga hubbar närmare bostadsplatsen och ser ingen kontorsdöd utan snarare en upparbetad arbetsmiljöskuld. När Wihlborgs nu har startat ett nytt kontorsbygge är de mänskliga behoven i fokus.

Fastighetsbolaget Wihlborgs tog i början av 2021 det första spadtaget till ett nytt kontorsprojekt i Hyllie, Malmö.

– Vi har under coronapandemin valt att starta ett av våra största projekt någonsin, Kvartetten i Hyllie. Där bygger vi för flexibilitet som vi tror är helt avgörande och ser till de mänskliga behoven, det är närmast en människocertifierad byggnad. Den trenden har funnits sedan tidigare och vi tror att den blir än mer betydelsefull. Tajmingen med det känns helt rätt. Det är också en signal att vi är övertygade om att arbetsmarknaden och kontorsmarknaden i Malmö fortsätter att växa, säger Ulrika Hallengren, vd Wihlborgs fastigheter, till News Øresund.

Konceptet innefattar bland annat sporthubbar, mötesplatser, terrasser och utearbetsplatser, men inriktningen påverkar även materialval och anpassningen av flöden i huset.

Tillsammans med Navet och Quilt AI har Wihlborgs nyligen tagit fram en studie om kontorsmarknadens utveckling. I rapporten används AI för att analysera data från artiklar, google-sökningar och inlägg i sociala medier under åtta månader före respektive efter coronapandemins början. Studien visar att 80 procent utger sig för att vara positiva eller neutrala till att arbeta hemifrån och att fler önskar kontrollera sin tid, men den visar också på en stor längtan efter gemenskap, behov av nya rutiner och att individen vill mäta och visa sin effektivitet.

– Dels så tycker jag det är intressant med själva metoden i sig, att vi kan använda AI för att faktiskt börja mäta beteendeförändringar. När du gör en enkät säger den vad folk tror om sig själva eller sin situation, inte alltid hur det egentligen är och kommer att bli. Men att mäta hur vi förändrar beteende, då är vi något intressant på spåren och kan bli snabbare på att förstå förändringar, säger hon och fortsätter:

– Resultatet av undersökningen är ett facit på att vi är tudelade, vi säger att det går bra men det är klart att vi också vet att den psykosociala ohälsan ökar. Man känner sig mer ensam och det finns fysiska utmaningar med hemarbetsplatser. Behovet av att få sina uppgifter och resultat bekräftade var också tydligt, för mig var inte det så självklart innan.

Ulrika Hallengren, vd Wihlborgs fastigheter. Foto: News Øresund

Ulrika Hallengren tror fortsatt att kontor och spännande arbetsmiljöer kommer att vara en viktig del i att skapa attraktivitet på talangmarknaden, samtidigt som arbetssättet har förändrats.

– Jag tror att man kommer att se lite mer hybridaktigt sätt att jobba, hemarbete kan få vara en del av en arbetstagares arbetsplats till en större del än tidigare. Därmed kan man möta individens önskan om flexibilitet. Men jag är också övertygad om att arbetsgivare kommer att se stor vinning av att man faktiskt ses på arbetsplatsen. Där du har möjlighet att bygga kultur, tillhörighet och skapa innovation som du inte får i isolerade celler.

Hon får signaler om en längtan efter tillhörighet till en fysisk plats och att träffa människor.

– Jag tror att vi kommer att se ett ökat mötesbehov, men också att folk vill sitta och jobba på sin arbetsplats. Att kunna särskilja sin fritid från sitt arbete, rutinen att gå till sitt arbete och träffa kollegor där. Jag tror inte att hemarbetsplatsen löser det behovet. Behovet av flexibilitet i lokalförsörjningsfrågan kan vara i form av en hubb som är närmare hemmet, att inte bara ha hög densitet på en plats, säger hon.

(News Øresund – Jenny Andersson)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Politik18 augusti, 2022

Både Danmark och Sverige är på väg in i valrörelsen

Inte bara Sverige går mot ett val inom kort, utan alla tecken tyder på att även Danmark kommer att hålla...

Politik18 augusti, 2022

Tidigare dansk statsminister kan bli vågmästare i folketinget

Att spå om det blir en höger- eller vänsterregering efter de kommande parlamentsvalen är svårt i både Danmark och Sverige....

Politik17 augusti, 2022

Konservatives partiledare vill bli statsminister

Det Konservative Folkepartis partiledare Søren Pape Poulsen meddelade i veckan att han ställer upp som statsministerkandidat i det kommande danska...

Politik18 augusti, 2022

18 partier sitter i Folketinget – omflyttningar väntas efter valet

En lägre spärrgräns för att få mandat i folketinget än i riksdagen innebär en större ruljans av partier i det...

Politik17 augusti, 2022

Centerpartiet pekar på en S-regering efter valet

Centerpartiets partiledare Annie Lööf föredrar Magdalena Andersson (S) som statsminister före det största borgerliga partiet Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Dessutom...

Samhälle18 augusti, 2022

Flera tusen kärleksflyktingar flyttade från Danmark till Sverige under 2000-talet

I början av 2000-talet flyttade flera tusen danskar, ofta kallat kärleksflyktingar, till Skåne för att kunna bosätta sig tillsammans med...

Politik19 augusti, 2022

Nystartade partiet Nyans satsar på kommunfullmäktige i Malmö – och riksdagen

Det nystartade svenska partiet Nyans vill värna minoritetsgrupper, jobba mot islamofobi och afrofobi, samt förbjuda koranbränning. Flera partiföreträdare har dock...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.