Danmark
Tillfälligt avtal ger fortsatt stöd till danska delen av Postnord medan analyser om privatisering och uppdelning av koncernen tas fram
Ett tillfälligt statligt stöd på över 100 miljoner danska kronor fram till sommaren 2020 ska ge tid att ta fram analyser som ska ta upp frågor som om Danmark ska privatisera sin ägarandel i Postnord eller splittra den statliga dansk-svenska postkoncernen i två delar. Det framgår av ett pressmeddelande från Transport- og Boligministeriet. Samtidigt uppger Børsen att ett anonymt brev från en insider i Postnord hävdar att statsstöd används för att konkurrera med privata företag genom dotterbolaget Postnord Logistics.
På torsdagen fick den danska regeringen befogenhet att teckna ett tillfälligt 6-månadersavtal med Postnord om att företaget under första halvåret 2020 fortsätter arbetet med utdelningspliktiga brev och paket i Danmark mot ett statligt stöd på över 100 miljoner danska kronor. Det beslutades med en knapp majoritet av Folketingets finansutskott.
Avtalet om den tillfälliga 6-månaderslösningen för danska delen av Postnord börjar med att transportminister Benny Engelbrecht (S) erkänner att förhandlingarna med Postnord om utdelningspliktig post inte startat i tillräckligt god tid för att ha ett nytt permanent avtal klart innan årsskiftet då det gamla avtalet från maj 2016 löper ut. De borgerliga partierna har riktat hård kritik mot sättet att hantera postavtalet och för att förslaget om en tillfällig lösning, som på torsdagen röstades igenom med knapp majoritet, presenterades först den 27 november.
Diskussionerna om ett förlängt avtal med Postnord Danmark försvårades av ett anonymt brev som enligt Børsen sänts av en insider i Postnord. Brevet ska innehålla uppgifter om att Postnord använder statsstöd till att konkurrera med privata företag genom dotterföretaget Postnord Logistics. Flera källor uppger till Börsen att transportminister Benny Engelbrecht (S) vid ett slutet möte uttryckt ett misttroende mot Postnords ledning.
Det tillfälligt beviljade stödet på över 100 miljoner danska kronor är till för att Postnord Danmark ska upprätthålla den utdelningspliktiga brev- och paketutdelningen samtidigt som en rad analyser ska genomföras som rör frågor som om danska statens 40-procentiga ägande i Postnord (svenska staten äger 60 procent) ska säljas ut till privata aktörer, om Postnord ska splittras så att den danska verksamheten blir helägd av danska staten och om det går att reducera CO2 utsläppen genom att ta fram en ny modell för brev- och paketutbärningen i Danmark. Avsikten är att senast i mars 2020 ha ett nytt permanent avtal klart med Postnord och som ska gälla från 1 juli 2020.
Debatten om danska delen av Postnords framtid är inte ny. Efter stora förluster i främst den danska verksamheten räddades statliga dansk-svenska Postnords ekonomi genom att en räddningsaktion i oktober 2017 som innebar att danska staten bidrog med motsvarande 1,8 miljarder SEK och den svenska staten med 0,4 miljarder. Samtidigt beslutades att omkring 4 000 av Postnords 10 000 dåvarande anställda i Danmark skulle sägas upp. (News Øresund)
Läs mer: Danmark och Sverige räddar Postnord
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle4 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle4 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle4 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen