Samhälle
Danmark återinför reserestriktioner för åtta svenska regioner – boende i Skåne släpps fortsatt in
Danmark förklarar på nytt Sverige som karantänsland sedan smittspridningen ökat och övergår därför till en “regional ordning”. Det innebär att det från och med lördag den 10 oktober återinförs reserestriktioner för resande från de åtta svenska regioner där smittspridningen överstiger det danska gränsvärdet på 30 smittade per 100 000 invånare i genomsnitt per vecka under de två senaste veckorna. I Skåne är smittspridningen fortsatt lägre än det danska gränsvärdet varför invånarna här fortsatt kan åka in i Danmark utan restriktioner. Beskedet kommer inte att markant förändra sättet som den danska gränspolisen arbetar på, meddelar Köpenhamnspolisen. De punktvisa stickprovskontrollerna kommer att bestå, men kan däremot komma att skruvas upp. Däremot tror inte gränspolisen att det kommer att leda till köbildning på Öresundsbron, uppger de för News Øresund.
Det är inte aktuellt att återinföra den fasta gränskontrollen som togs bort den 3 september, då polisen gick över till att utföra punktvisa gränskontroller mot Sverige, är polisens bedömning i nuläget. De nya inreserestriktionerna kan komma att innebära att polisens närvaro vid gränsen ökar och att fler svenska bilar tas ut för kontroll, men enligt polisen kommer det inte innebära en markant förändring jämfört med nuläget. Stickprovskontrollerna kan skruvas upp och ned efter behov, enligt Jens Jespersen, ledande polisinspektör vid Köpenhamnspolisen till News Øresund.
– Detta innebär att vi kommer att vara mer uppmärksamma på om de som kommer från de 8 regionerna har ett så kallat anerkendelsesværdigt formål med att resa in i Danmark, säger Jens Jespersen.
Pass och ett utdrag som visar vilken region man kommer ifrån behövs tas med vid inresa till Danmark från och med lördagen.
För boende i Danmark innebär det samtidigt att Udenrigsministeriet omgående avråder från icke nödvändiga resor till de åtta svenska regionerna med undantag för transitresor till exempelvis Bornholm samt vid besök i egen ödegård. Affärsresor betecknas vanligen som nödvändiga resor.
Under perioden 23 september till 6 september steg antalet nya smittade med covid-19 i Sverige till i genomsnitt 32,4 per vecka vilket överstigar det danska gränsvärdet på 30. Det innebär att Sverige på nationell nivå förklaras som karantänsland med begränsningar för svenskar som vill resa in i Danmark och för danskar som vill göra icke nödvändiga resor till Sverige. Danmark övergår nu till den regionala lösning som infördes i början av sommaren och som innebär att de bedömer varje svensk region för sig. I dagsläget överstiger smittspridningen i åtta svenska regioner det danska gränsvärdet varför restriktioner för resor till Danmark från och med lördag införs för personer som är bosatta i de aktuella regionerna. Samtidigt har danska Udenrigsministeriet omgående utfärdat en avrådan från icke nödvändiga resor till de åtta svenska regionerna med undantag för transitresor och besök i egna ödegårdar. Affärsresor betecknas vanligen som nödvändiga resor. Danskar som inte följer Udenrigsministeriets avrådan rekommenderas att gå i självisolering under 14 dagars efter återkomsten till Danmark.
I Skåne konstaterades under mätperioden i genomsnitt 25,3 nya fall per 100 000 invånare vilket innebär att regionen ligger under det danska gränsvärdet och därför är den danska gränsen fortsatt helt öppen för personer bosatta här.
För personer som bor i de åtta svenska regioner som nu åter förklarats i karantän gäller att de fortsatt kan göra en transitresa genom Danmark om de ska på semester i annat land eller har annat så kallat “anerkendelsesværdigt formål” med transitresan. Det är även tillåtet att resa in i Danmark från ett karantänslän om man uppfyller de “anerkendelsesværdigt formål” som listas på politi.dk såsom: arbete i Danmark – även som au pair, anställningsintervju, studier eller praktik i Danmark, affärsresa, varuleverans, om man är diplomat, sjöman eller besättningsman på flygplan. Även den som är gift, “kæreste” eller förälder till bosatta i Danmark, har umgängesrätt med minderårigt barn eller ska besöka allvarligt sjuka personer eller gå på begravning släpps in. För boende i gränsregion som är i karantän, för närvarande Halland och Blekinge, finns även en möjlighet att komma in i Danmark och man har med sig en ifylld särskild blankett där läkare intygar att man under de senaste 72 timmarna genomfört ett negativt covid-19-test.
Åtta svenska regioner som förklaras i karantän av Danmark från och med lördag den 10 oktober 2020
Region och antal smittade per 100 000 invånare i genomsnitt per vecka under senaste två veckorna
59,2 Västmanland
55,2 Uppsala
46,8 Jämtland Härjedalen
46,5 Stockholm
45,3 Halland
43,2 Blekinge
42,6 Örebro
39,5 Kronoberg
Källa: ssi.dk – Folkhälsomyndigheten och Eurostat – smittade 23 sept – 6 okt.
När en spridningen av covid-19 i ett land överstiger 30 per 100 000 invånare i genomsnitt per vecka under de senaste två veckorna förklaras den i karantän av Danmark och restriktioner. För nordiska länder som förklaras i karantän av Danmark gäller dock en regional lösning där smittspridningen i varje enskild region avgör om den ska förklaras som öppen eller i karantän. Först när smittspridningen understiger 20 per 100 000 invånare kan landet eller regionen förklara som öppet igen.
I Öresundsregionen är smittspridningen fortsatt mera omfattande på den danska sidan Sundet, även om den har dämpats den senaste tiden.
Kommuner Skåne
Region och antal smittade per 100 000 invånare i genomsnitt per vecka under senaste två veckorna
56 Helsingborg
49 Svedala
46 Båstad
37 Malmö
27 Lund
Källa: Region Skåne, avser vecka 40
Kommuner Östdanmark
143 Tårnby
123 Brøndby
123 Ishøj
68 København
34 Helsingør
Källa: Statens Serum Institut senaste veckan fram till 8 oktober
(News Øresund)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen