Connect with us

Samhälle

På lördag inleder världens största snabbfärja trafiken till Bornholm – en av svenska EQT:s satsningar på att skapa ett stort nordiskt färjerederi

Publicerad

den

Svenskägda Molslinjen är inte bara Danmarks största färjerederi utan driver även färjetrafik till bl.a. Helsingborg och Ystad och överväger nu att lämna anbud på den svenska Gotlandstrafiken. Foto: Molslinjen och News Ørsund

När Bornholmslinjens nya snabbfärja Express 5 tidigt på lördagsmorgonen den 29 april inleder trafiken mellan Ystad och Rønne på Bornholm är det inte bara premiär för världens största snabbfärja utan även ett av flera steg för det Wallenbergkontrollerade svenska riskkapitalbolaget EQT:s satsning på nybildade bolaget Nordic Ferry Infrastructure, NFI. EQT äger genom NFI Danmarks största färjerederi Molslinjen och norska rederiet Torghatten. Molslinjen driver sedan 2018 Bornholmslinjen och köpte förra året rederiet Forsea med trafik mellan Helsingborg och Helsingör. Nu överväger Molslinjen att lämna anbud på den svenska Gotlandstrafiken.

När News Øresund möter Kristian Duurhus på Forseas kontor i Helsingborg i början av april har han utnämnts till vd för hela Molslinjen, men berättar att han fortsätter som vd även för Forsea.
– Rent praktiskt innebär det att jag flyttar min bas från Helsingborg i Sverige till Aarhus i Danmark. Jag kommer att vara på vårt kontor i Aarhus tre dagar i veckan och sedan resa runt, vårt nätverk med färjerutter är ju stort. I Helsingborg kommer jag att vara en gång i veckan och sedan kommer jag att röra mig mellan Bornholm, Als, Langeland, Fanø, Samsø och Köpenhamn. Redan idag tillbringar jag en timme varje dag på en färja som jag använder som mitt flytande kontor, säger Kristian Durhuus.

Han känner Molslinjen väl sedan många år som kund. Tidigare i sin karriär reste han regelbundet med Molslinjens färjor mellan Själland och Jylland och han har färdats på de flesta av rederiets olika rutter. Under intervjun säger Kristian Durhuus att det ännu är för tidigt att tala om hur Forsea kommer att inordnas i Molslinjen och vilka framtidsplaner som finns. Men det dröjer bara en kort tid innan Molslinjens nästa storsatsning blir känd. Den 20 april, i en intervju med Sveriges Radio P4 Gotland, berättar han att Molslinjen överväger att lämna ett anbud på Gotlandstrafiken som inom kort kommer att upphandlas av svenska Trafikverket.
– Gotlandslinjen är en intressant rutt, som passar otroligt bra tillsammans med Molslinjens koncept. Den påminner mycket om Bornholmslinjen såväl när det gäler storlek, geografi och betydelse för samhället, säger Kristian Durhuus till News Øresund nu i veckan.

Att det svenska riskkapitalbolaget nu äger merparten av all färjetrafik inom Danmark ser inte Kristian Durhuus som något kontroversiellt.
– EQT har ägt Molslinjen i Danmark och Torghatten i Norge i två år. Det är en stark solid ägare som nu organiserar ägandet under holdingbolaget Nordic Ferrey Infrastructure i Norge.

FAKTA: Molslinjen ingår i svenska riskkapitalbolaget EQT:s satsning Nordic Ferry Infrastructure
Danmarks största färjerederi Molslinjen ägs sedan 2021 via en infrastrukturfond av det svenska börsnoterade riskkapitalbolaget EQT med familjen Wallenbergs maktbolag Investor som största ägare. EQT har därefter bildat det norska holdingbolaget Nordic Ferry Infrastructure där ägandet i Molslinjen numera finns tillsammans med ägandet i det norska färjerederiet Torghatten.

Molslinjen A/S
Är idag Danmarks största färjerederi med rutter inom Danmark och mellan Danmark och Sverige samt Danmark och Tyskland. Molslinjen är både namnet på bolaget och själva färjetrafiken över Kattegatt.

Molslinjen startades 1966 med färjetrafik över Kattegatt mellan Odden på västra Själland och Ebeltoft strax norr om Aarhus på Jylland. Idag trafikerars Molslinjen Kattegatt med snabbgående katamaraner mellan Odden och Aarhus samt Odden och Ebeltoft.

Danske Færgers verksamt övertogs av Molslinjen sommaren 2018 med Alslinjen, Langelandslinjen, Samsølinjen och Fanølinjen.

Bornholmstrafiken övertogs av Molslinjen den 1 september 2018 med snabbgående katamaraner och färjor mellan Ystad-Rønne, Køge-Rønne samt mellan Rønne-Sassnitz.

Forsea, som driver färjetrafiken mellan Helsingborg och Helsingör, köptes av Molslinjen i januari 2023 och månaden därefter meddelades att Forseas vd Kristian Durhuus även blir vd för hela Molslinjen..

Gotlandstrafiken kan bli nästa satsning för Molslinjen. I en intervju med Sveriges Radio P4 Gotland den 20 april uppgav Kristian Durhuus att Molslinjen ”sannolikt” kommer att lämna ett anbud på Gotlandstrafiken när Trafikverket inom kort ska inleda upphandlingen. Det var genom upphandling som Molslinjen för fem år sedan tog över färjetrafiken till Bornholm.

(News Øresund)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Fastighet4 oktober, 2023

Bettina Lange blir ny vd för KLP Ejendomme

Det danska fastighetsbolaget KLP Ejendomme, som har norska ägare och en inriktning mot kontorsfastigheter och hotell i Köpenhamn och Aarhus,...

Forskning4 oktober, 2023

Lunds universitet får sin första nobelpristagare – pris till Köpenhamns universitet i fjor

Anne L’Huillier, professor i atomfysik vid Lunds universitet, är en av tre forskare som får nobelpris i fysik för sitt...

Arbetsmarknad4 oktober, 2023

Danmarks transportminister deltar i nästa möte med Greater Copenhagen Task Force

I nästa vecka, den 10 oktober, träffas deltagarna i Greater Copenhagen Task Force för fjärde gången. Temat för mötet är...

Hållbarhet4 oktober, 2023

Lund utsedd till Sveriges miljöbästa kommun – skånska kommuner toppar tre av fyra kommungrupper

Tre skånska kommuner är bland de tio främsta miljökommunerna i Sverige enligt Aktuell Hållbarhets årliga ranking av kommunernas miljöarbete. Högst...

Danmark4 oktober, 2023

Hyresgästföreningen: flera svenska bostadspolitiska förslag redan verklighet i Danmark

Hyresgästföreningen menar att den danska bostadspolitiken är särskilt intressant för svenskt vidkommande, då flera policyförslag som lyfts i Sverige redan...

Samhälle3 oktober, 2023

Syrebrist råder i danska vatten – miljöministern lovar förbättring

Syreförbrukningen i den danska havsmiljön ökar och en försämring kan få allvarliga konsekvenser för livet i danska och närliggande vatten....

Arbetsmarknad30 september, 2023

Svenska ministrar: vi är nära ett nytt skatteavtal för Öresund

Sedan ett och ett halvt år pågår förhandlingar om det svensk-danska skatteavtalet, Öresundsavtalet, mellan Danmark och Sverige. Förhandlingarna handlar bland...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.